Εσύ Ξέρεις Ποια Είναι η Καλύτερη Ώρα για να Κάνεις Γυμναστική;

Από τη Χριστίνα Βάντση, Γυμνάστρια.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί παρά το ότι είσαι συνεπής καθημερινά στο πρόγραμμα γυμναστικής σου, αισθάνεσαι κόπωση πριν καν ξεκινήσεις;

Αυτήν την απορία είχε η ασθενής του ψυχολόγου Michael Breus, o οποίος ειδικεύεται στις διαταραχές του ύπνου. Σε ένα από τα ραντεβού τους, η ασθενής εξέφρασε στον γιατρό ότι αισθάνεται συνεχώς κούραση παρά το ότι δεν έχει αυπνίες. Ο ίδιος την προέτρεψε μετά από συνεννόηση και με τον εργοδότη της, να αλλάξει το πρόγραμμα εργασίας της, ώστε να αποχωρεί από τη δουλειά 2 ώρες αργότερα. Μετά από 2 εβδομάδες όχι μόνο άρχισε να κοιμάται καλύτερα αλλά έγινε πιο παραγωγική και στη δουλειά της.

Τι αποδείχθηκε με το παράδειγμα αυτό όμως;

Αποδείχθηκε ότι σύμφωνα με το βιολογικό ρολόι του κάθε ανθρώπου υπάρχει η ιδανική στιγμή για πολλά από όσα χρειάζεται να κάνουμε καθημερινά. Το σώμα μας έχει την τάση να κοιμάται μία συγκεκριμένη ώρα και αυτό ονομάζεται χρονότυπος. Ο χρονότυπος, εκτός όμως από τον ύπνο, επηρεάζει τόσο την όρεξη, τη διάθεση, την ενέργεια, την άσκηση αλλά και τις ώρες που είμαστε πιο ενεργητικοί μέσα στη μέρα.

Οι χρονότυποι χωρίζονται σε 4 κατηγορίες;

• Λιοντάρι
• Αρκούδα
• Λύκος
• Δελφίνι

Με ένα τεστ μπορείς να μάθεις σε ποιο χρονότυπο ανήκεις εσύ:

1. Αν αύριο δεν είχες τίποτα να κάνεις και δεν έβαζες ξυπνητήρι, τι ώρα θα ξυπνούσες;

a) Πριν τις 6:30
b) Μεταξύ 6:30 και 8:45
c) Μετά τις 8:45

2. Πώς βιώνεις μία δραματική αλλαγή στο ωράριο σου;

a) Με δυσκολεύει πολύ
b) Προσαρμόζομαι σταδιακά μέσα σε 48 ώρες
c) Δεν έχω κανένα πρόβλημα

3. Ποιες ώρες της ημέρας διαλέγεις για να κάνεις γυμναστική;

a) Πριν τις 8 το πρωί
b) Μεταξύ 8 το πρωί με 4 το μεσημέρι
c) Μετά τις 4 το μεσημέρι

4. Ποιες ώρες της ημέρας είσαι πιο παραγωγικός;

a) Μόλις ξυπνήσω
b) 2 με 4 ώρες αφού ξυπνήσω
c) Το μεσημέρι

5. Κοιμάσαι μέσα στη μέρα;

a) Ποτέ
b) Μερικές φορές, ίσως όταν έχω άδεια
c) Αν κοιμηθώ, δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ

6. Όταν ξυπνάς το πρωί έχεις:

a) Καλή διάθεση
b) Σύγχυση
c) Τεράστια δυσκολία

7. Ποιο γεύμα της ημέρας απολαμβάνεις περισσότερο;

a) Πρωινό
b) Μεσημεριανό
c) Βραδινό

8. Αν χρειαστεί να ξυπνήσεις μία συγκεκριμένη ώρα και είναι αναγκαίο να βάλεις ξυπνητήρι :

a) Δεν θα χρειαστεί το ξυπνητήρι
b) Θα ξυπνήσω με το πρώτο χτύπημα
c) Θα πατήσω όσες περισσότερες φορές αναβολή μπορώ και μετά θα σηκωθώ

9. Αν μπορούσες να επιλέξεις την ώρα των εξετάσεων σου, ποια θα ήταν αυτή; (η ώρα που είσαι συγκεντρωμένος)

a) Νωρίς το πρωί
b) Νωρίς το απόγευμα
c) Το απόγευμα

10. Αν μπορούσες να επιλέξεις τις ώρες εργασίας σου (5ωρο), θα ήταν:

a) 6 το πρωί με 11
b) 11 με 4 το μεσημέρι
c) 4 με 9 το βράδυ

Αν οι περισσότερες απαντήσεις σου ήταν (a) τότε ανήκεις στο λιοντάρι, αν ήταν (b) ανήκεις στην αρκούδα, αν ήταν (c) ανήκεις στο λύκο και αν ήταν αρκετά μπερδεμένες τότε ανήκεις στο δελφίνι.

Δελφίνι

Αν ο δικός σου χρονότυπος είναι το δελφίνι, τότε σίγουρα λειτουργείς καλύτερα το πρωί, ξυπνώντας πριν τις 7π.μ. και τρώγοντας ένα πλούσιο πρωινό. Η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς είναι μεταξύ 4 με 6 το απόγευμα. Δεν κοιμάσαι πάντα νωρίς και μπορείς να ανταπεξέλθεις αρκετά καλά στις καθημερινές σου υποχρεώσεις ακόμα και με λιγότερες από 6 ώρες ύπνου.

Λιοντάρι

Αν ανήκεις στον χρονότυπο του λιονταριού, τότε ξυπνάς δυναμικά πριν ξημερώσει και συνήθως επιλέγεις και αυτήν την ώρα για γυμναστική, αφού είσαι γεμάτος ενέργεια. Κοιμάσαι αρκετά νωρίς, θέλοντας να χαλαρώσεις και να φορτίσεις τις μπαταρίες σου όλες τις βραδινές ώρες.

Αρκούδα

Αν είσαι άνθρωπος – αρκούδα τότε επιθυμείς να λειτουργείς σύμφωνα με την ημέρα και τη νύχτα. Να ακολουθείς το φως δηλαδή. Αναζητάς αρκετές ώρες ύπνου και πάντα το ξυπνητήρι θα χτυπήσει πολλές φορές για να σηκωθείς. Λίγα λεπτά γυμναστικής όμως μετά το πρωινό είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσει η μέρα σου. Το μεσημέρι φορτίζεις τις μπαταρίες σου με έναν μικρό ολιγόλεπτο ύπνο και μετά το απόγευμα συνήθως χαλαρώνεις.

Λύκος

Όσο δυναμικός και αν είναι ο λύκος, σε αυτήν την περίπτωση δυσκολεύεται πολύ να ξυπνήσει το πρωί και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αν ανήκεις στον χρονότυπο του λύκου τότε φαίνεται να είσαι πιο παραγωγικός τις απογευματινές ώρες και γι’ αυτό τις επιλέγεις και για τη γυμναστική σου.

Η σωστή ρύθμιση του οργανισμού και ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένου στις ανάγκες και τους δικούς του ρυθμούς θα έχει πολλαπλά οφέλη για εσένα. Θα βελτιωθεί η διάθεσή σου, θα έχεις ποιοτικότερο ύπνο, θα διαχειριστείς το βάρος σου με μεγαλύτερη ευκολία και θα νιώσεις πιο παραγωγικός και συγκεντρωμένος.


Η Χριστίνα Βάντση είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα την κολύμβηση και δημιουργός του προγράμματος ΔΥΝΑΤΟ ΣΩΜΑ στην ιστοσελίδα christinavantsi.gr. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται επαγγελματικά με τη γυμναστική και την άσκηση στο νερό τα τελευταία 10 χρόνια.

Author