Εσύ Έχεις Δοκιμάσει Aqua Pilates;

Από τη Χριστίνα Βάντση, Γυμνάστρια.

To aqua pilates είναι μία ασφαλής και αρκετά δημοφιλή μέθοδος γυμναστικής χαμηλής έντασης που συνδυάζει ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, των κοιλιακών και των ραχιαίων μυών, ασκήσεις αναπνοής, ισορροπίας και ευλυγισίας. Ανταποκρίνεται και καλύπτει τις ανάγκες ανθρώπων που ξεκινάνε να ασχολούνται τώρα με τη γυμναστική και δεν έχουν ξαναγυμναστεί, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει κατά πολύ την απόδοση και τη φυσική κατάσταση ανθρώπων που γυμνάζονται συστηματικά. Ακόμη, έρευνες της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Φυσιοθεραπείας έχουν δείξει ότι το aqua pilates είναι η ιδανική άσκηση, ο πιο δυνατός σύμμαχος, πριν και μετά από ένα τραυματισμό, για την προετοιμασία του σώματος για ένα χειρουργείο αλλά και την αποκατάσταση μετά από αυτό.

Τί περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα Aqua Pilates;

Ένα πρόγραμμα aqua pilates μπορεί να γίνει τόσο στη θάλασσα, άρα μπορείτε να μείνετε σε φόρμα και το καλοκαίρι, όσο και στη πισίνα αρκεί το νερό να φτάνει ή και να καλύπτει το ύψος των ώμων και η θερμοκρασία του να είναι γύρω στους 29 με 31 βαθμούς. Το πρώτο πράγμα που θα μάθετε σε ένα μάθημα pilates είναι η αναπνοή και η σωστή στάση του σώματος. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και όλων των ασκήσεων η αναπνοή και η στάση του σώματος έχουν τον σημαντικότερο ρόλο ώστε να γυμναστεί σωστά το σώμα και να ενεργοποιήσουμε κάθε μυ σε αυτό. Εκτός από την αναπνοή όμως θα δοκιμάσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης τόσο του κορμού οσό και των άκρων, χέρια και πόδια, χωρίς καν να χρειάζεσαι εξοπλισμό. Η αντίσταση του νερού είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση για το σώμα μας, που έχει μάθει να κινείται εκτός από αυτό αλλά ταυτόχρονα η μείωση των κραδασμών και η υδροστατική πίεση κάνουν ευκολότερες κινήσεις που έξω από το νερό δεν θα έμπαινες κάν στον κόπο να δοκιμάσεις.

Τί χρειάζομαι για ένα μάθημα Aqua Pilates;

Αν είσαι έτοιμη να βιώσεις αυτήν την υπέροχη εμπειρία ευεξίας που προσφέρει η άθληση στο νερό δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από:
•Σκουφάκι κολύμβησης
•Μαγιό, μπικίνι ή ολόσωμο ότι βολεύει εσένα,
•Σαγιονάρες
•Πετσέτα
•Τα απαραίτητα δικαιολογητικά του γιατρού (συνήθως δερματολόγο και καρδιολόγο)
Και είσαι έτοιμη/ος!

Γιατί όμως να συμμετέχω σε ένα μάθημα aqua pilates; Ποια τα οφέλη αυτού του τρόπου εκγύμνασης;

Γυμνάζει χωρίς υπερβολή ολόκληρο το σώμα. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αυξάνει την ευλυγισία, την δύναμη του κορμού, την ισορροπία και τον συντονισμό. Για να μην αναφέρω ότι εκτός από την καρδιά και τους υπόλοιπους μύες του σώματος δρα ευεργετικά στα εσωτερικά όργανα και το λεμφικό σύστημα. Ακολουθώντας ένα τέτοιο πρόγραμμα η απώλεια πόντων από την περιοχή της κοιλιάς και της μέσης είναι σίγουρη.

Ακόμα, η πισίνα κάνει την προπόνηση πιο διασκεδαστική και σε βοηθάει να χαλαρώσεις, να εκτονώσεις το στρες της καθημερινότητας και να διασκεδάσεις. Δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να συμμετέχουν στα κλασικά μαθήματα pilates εξαιτίας των προβλημάτων με τα κιλά, με τις αρθρώσεις και με τραυματισμούς. Τέλος είναι ένα υπέροχο μάθημα για εκείνους που έχουν αρθρίτιδα (πάντα βέβαια ελέγχοντας το περιβάλλον της πισίνας, τη θερμοκρασία του νερού και ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού και του γυμναστή).

Αν ψάχνεις ένα καινούριο, διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα ευεργετικό για την υγεία σου τρόπο να γυμναστείς, ίσως το aqua pilates είναι αυτό που σου ταιριάζει!


Η Χριστίνα Βάντση είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα την κολύμβηση και δημιουργός του προγράμματος ΔΥΝΑΤΟ ΣΩΜΑ στην ιστοσελίδα www.christinavantsi.gr. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται επαγγελματικά με τη γυμναστική και την άσκηση στο νερό τα τελευταία 10 χρόνια.

Author