Επιλέγω τη YOGA Γιατί μου Αρέσει να Νιώθω και να Είμαι Καλά

Από τη Μαρίνα Δερματά, Yoga Instructor.

Η «υγεία» δεν σημαίνει μόνο την απουσία της ασθένειας. Η καλή υγεία ορίζεται από ένα γερό και δυνατό σώμα, συναισθηματική σταθερότητα, πνευματική διαύγεια και καθαρή συνείδηση.

Η άσκηση της YOGA έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει σε όλα αυτά τα επίπεδα, για λόγους που ίσως οι περισσότεροι γνωρίζουμε:

Είναι μία πανάρχαια μέθοδος ολοκληρωτικής άσκησης του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής, βασισμένη στις αρχές της επιστήμης

• Με την άσκηση της γιόγκα το σώμα γίνεται δυνατό και ευλύγιστο, βελτιώνεται η λειτουργία συστημάτων του οργανισμού όπως αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, νευρικό, ορμονικό.

• Δυναμώνουν οι μύες και τα οστά, διορθώνεται η στάση του σώματος, βελτιώνεται η αναπνοή και ανεβαίνουν τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Παράλληλα προωθείται η οργανική υγεία με την επίδραση της άσκησης στα εσωτερικά όργανα του σώματος.

• Απομακρύνεται η ένταση και το σώμα οδηγείται στην αποκάλυψη και ανάπτυξη των φυσικών δυνατοτήτων του.

Και για λόγους που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε:

Ισορροπία είναι μια έννοια που καλλιεργεί η YOGA ανάμεσα σε ότι έχουμε και ότι μας λείπει. Οι ευλύγιστοι αποκτούν δύναμη, οι δυνατοί ευλυγισία, οι φοβισμένοι τόλμη, οι αγχωμένοι ηρεμία, οι αδρανείς ενεργοποίηση. Επεξεργαζόμαστε τις «αδυναμίες» μας και με επίγνωση τις ξεπερνάμε.

•Καθ’ όλη τη διάρκεια ενός προγράμματος YOGA η αναπνοή και η καρδιακή συχνότητα διατηρούνται σε μέτρια ως χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα τη θετική της επίδραση στην κάρδιο-αναπνευστική αντοχή, παρόλο που δεν θεωρείται αεροβική άσκηση. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες στάσεις και συγκεκριμένο ρυθμό αναπνοής να οδηγηθεί ο σφυγμός σε αεροβική κλίμακα.

•Δεν χρησιμοποιούνται «όργανα» ή «βάρη». Η μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος επιτυγχάνεται καθώς, σε συγκεκριμένες στάσεις, το σώμα καλείται να «ανασηκώσει» το ίδιο του το βάρος με τον σωστό τρόπο ώστε όλα τα μέρη του να συνεργάζονται αρμονικά και ισορροπημένα.

Βοηθά στην απόκτηση επίγνωσης και καλής επαφής με το σώμα μας ( πως στέκεται, πως κινείται και πώς «νιώθει» στο χώρο), τόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος αλλά και «έξω» από αυτό.

•Μπορεί να είναι και δυναμική μορφή άσκησης. Ανάλογα με τον τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων μπορεί να είναι πολύ ήπια ή να γίνει έντονη. Όμως ποτέ δεν οδηγεί στην εξάντληση καθώς η δύναμη στη στάση έρχεται ταυτόχρονα με την αναπνοή και την συγκέντρωση, αξιοποιώντας την δυνατότητα που έχει το σώμα στην παρούσα στιγμή.

•Βοηθά στην ρύθμιση του βάρους. Όχι τόσο διότι “καίγονται” θερμίδες με την άσκηση αλλά μέσα από την πνευματική της διάσταση (αυτοέλεγχος, συγκέντρωση, πειθαρχία) ενθαρρύνει και στηρίζει την οποιαδήποτε προσπάθεια σε θέματα διατροφής και βάρους σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

•Εξασκεί ιδιαίτερα την αναπνοή με αποτέλεσμα να την επιμηκύνει και να την επιβραδύνει. Η ήρεμη αναπνοή και η συγκέντρωση βοηθούν στην χαλάρωση, την «ελαστικότητα» του νευρικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη διαχείριση των «κρίσεων» στην καθημερινότητα μας.

7 απλές συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της άσκησης της Yoga

1. Στην άσκηση συναγωνίζεστε με το δικό σας σώμα και τις δυνατότητες του και μην ανταγωνίζεστε εξωτερικά πρότυπα -τι κάνουν οι άλλοι. Αποδεχθείτε και σεβαστείτε τις δυνατότητες του σώματος σας στη δεδομένη στιγμή και η εξέλιξη του θα σας εκπλήξει!

2. Κρατήστε μια τακτικότητα στην πρακτική σας (2 φορές την εβδομάδα είναι πολύ καλά για αρχή)

3. Ολοκληρώνετε πάντα την άσκηση σας με λίγα λεπτά απόλυτης χαλάρωσης, στην ξαπλωτή θέση.

4. Απολαύστε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10-15 λεπτά, μόνοι με τον εαυτό σας κάνοντας «τίποτα» και κυρίως χωρίς ενοχές!

5. Καταναλώνετε τροφές που βρίσκονται πολύ κοντά στη φυσική τους μορφή. Ζωντανή τροφή = υψηλά επίπεδα ενέργειας.

6. Πίνετε πολύ νερό (1,5 με 3lt ημερησίως). Το σώμα αφυδατώνεται από την κακή διατροφή και από τον εντατικό και αγχώδη τρόπο ζωής.

7. ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ!!!!!
Ο άνθρωπος εμπεριέχει στη φύση του την τελειότητα. Μέσα μας έχουμε γνώση, γαλήνη, κατανόηση, ειρήνη. Τα καθημερινά μας προβλήματα, οι αγωνίες, οι φόβοι μας και ο νους μας που πελαγοδρομεί σε αυτά, μας εμποδίζουν να τη βιώσουμε και να την εκφράσουμε. Με την άσκηση της γιόγκα πέρα από το σώμα, απομακρύνουμε τις εντάσεις και του νου και ερχόμαστε σε επαφή με την αληθινή εσωτερική μας φύση!


Η Μαρίνα Δερματά ασχολείται με τη yoga από το 1995. Εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία (Ruth White Yoga Centre), με βάση την μέθοδο ”Iyengar”. Είναι μέλος της ”Yoga Alliance” (E-RYT 500hours). Έχει επίσης δίπλωμα διδασκαλίας Χάθα Γιόγκα (300hours) και πιστοποίηση σε “Γιόγκα για παιδιά” και “Γιόγκα ως Θεραπεία” από το Paramanand Yoga Institute, Indore στην Ινδία (Yoga Alliance-RYS). Είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Θεραπευτών Γιόγκα (IAYT) από το 2014. Εργάζεται στο «ΒΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ» – Ιατρικό Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και Εναλλακτικών Θεραπειών – σαν Δασκάλα Yoga & Yoga Therapist.

Author