Εαρινή Κόπωση: Πώς να Μείνω Συνεπής στο Πρόγραμμα Γυμναστικής;

Από τη Χριστίνα Βάντση, Γυμνάστρια.

Τι είναι εαρινή κόπωση;

Κάθε φορά που η εποχή αλλάζει το σώμα μας καλείται να προσαρμοστεί τόσο στις αλλαγές του καιρού, της θερμοκρασίας, της διάρκειας της ημέρας όσο και στις αλλαγές στο πρόγραμμα των υποχρεώσεων του.

Η εαρινή κόπωση μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες ή και εβδομάδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζει την περίοδο αυτή υποτονικότητα η οποία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι 3 στους 5 ανθρώπους είναι γυναίκες!

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης;

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω του φορτωμένου προγράμματος εργασίας, της μικρής διάρκειας της ημέρας και της λιγοστής έκθεσης των ανθρώπων στον ήλιο, παρατηρείται έλλειψη της βιταμίνης D. Σε συνδυασμό με το φορτωμένο πρόγραμμα των καθημερινών υποχρεώσεων και τις λοιμώξεις της χειμερινής περιόδου, οι άνθρωποι εμφανίζουν έντονα συμπτώματα κόπωσης. Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι εποχιακές αλλεργίες που κάνουν την εμφάνισή τους με τις πρώτες ζέστες. Ακόμα σε περιπτώσεις όπως η σιδηροπενική αναιμία και η υπόταση τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εαρινή κόπωση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τον κύκλο ημέρας – νύχτας, ήλιου και φεγγαριού, ο οποίος επηρεάζει την έκκριση μελατονίνης, η οποία σχετίζεται με τη διάθεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης;

Τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε οργανισμό με έντονη όμως στους περισσότερους την παρουσία υπερβολικής κούρασης και εξάντλησης. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι:

• Η δυσκολία στον ύπνο, αλλαγές στο ωράριο του και αϋπνίες.
• Ζαλάδες, αδυναμία συγκέντρωσης
και προσοχής.
Κράμπες και πόνοι στους μύες.
• Αύξηση της ανησυχίας και του στρες.
Αλλαγές στην όρεξη, στο πρόγραμμα διατροφής.
• Άγχος και υπερένταση.
• Διαταραχές στο πεπτικό σύστημα.
• Έντονη κούραση και αδυναμία.
Αλλαγές στο δέρμα.

Τι μπορώ να κάνω, εάν βιώνω κι εγώ συμπτώματα εαρινής κόπωσης, για να νιώσω καλύτερα;

1. Διατήρηση της μεσογειακής διατροφής. Προσπάθησε να καταναλώνεις μη επεξεργασμένα προϊόντα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με πρωτεΐνη όπως το γιαούρτι για να παίρνεις προβιοτικά αλλά και ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς. Απέφυγε το γρήγορο φαγητό, τα γλυκά, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Ενυδατώσου καλά.

2. Προσπάθησε να διατηρήσεις σταθερά τα ωράρια του ύπνου και απέφυγε το υπερβολικό στρες και το ξενύχτι.

3. Βάλε τη γυμναστική και το περπάτημα στην καθημερινότητά σου. Ειδικά αν αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας υπό το φως του ήλιου τότε θα βοηθήσεις να αυξηθεί και η παραγωγή της βιταμίνης D.

Μα δε μπορώ να μείνω συνεπής στο πρόγραμμα γυμναστικής μου. Τι να κάνω;

Όταν νιώθεις εξαντλημένος το μόνο πράγμα που δε σκέφτεσαι είναι η γυμναστική. Όσο περίεργο όμως κι αν ακούγεται η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Αν νιώθεις λοιπόν κουρασμένος και νυσταγμένος και δε θέλεις να συμμετέχεις σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με ένταση, δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις. Δεν είναι όμως κι απαραίτητο ότι θα αναβάλεις τη γυμναστική σου!

Αν νιώθεις χαμηλά τα επίπεδα της ενέργειας σου, νιώθεις κατάκοπος ή ακόμα έχεις κατάθλιψη και υπερβολικό άγχος δοκίμασε έναν άλλο τρόπο εκγύμνασης. Μπορείς να δοκιμάσεις:

1. Pilates.
2. Yoga.
3. Διαλογισμό.
4. Περιπατητικές βόλτες στη φύση.
5. Χορό.
6. Κολύμβηση.

Αν όμως νιώθεις ότι η υπερβολική κόπωση έχει συνδυαστεί με υπερπροπόνηση και υπερπροσπάθεια και πως το σώμα σου έχει φτάσει στα όρια του, μη διστάσεις να πάρεις χρόνο ξεκούρασης και ανάπαυσης.

1. Διάβασε ένα βιβλίο.
2. Άκουσε μουσική.
3. Γράψε ημερολόγιο.
4. Μίλησε με φίλους που αγαπάς.
5. Μείνε σπίτι και ξεκουράσου.

Θα εκπλαγείς με το πώς αυτές οι μικρές αλλαγές θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα τις ημέρες αυτές της άνοιξης που θα νιώσεις κουρασμένος και καταβεβλημένος.


Η Χριστίνα Βάντση είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα την κολύμβηση και δημιουργός του προγράμματος ΔΥΝΑΤΟ ΣΩΜΑ στην ιστοσελίδα christinavantsi.gr. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται επαγγελματικά με τη γυμναστική και την άσκηση στο νερό τα τελευταία 10 χρόνια.

Author