Covid-19 και Άσκηση: Όλα Όσα Είναι Απαραίτητο να Γνωρίζεις

Από τη Χριστίνα Βάντση, Γυμνάστρια.   

Στις 26 Φεβρουαρίου το 2020 έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα ο κορονοϊός. Μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων αλλά και τη σταδιακή αύξηση αυτών μέχρι τα μέσα του Μαρτίου επιβλήθηκαν στη χώρα μας αυστηροί περιορισμοί, με κάποιους από αυτούς, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους να ισχύουν ως σήμερα.  Έως και τις 27 Μαρτίου 2022 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 2.930.000.

Πώς επηρέασε ο κορονοϊός την υγείας μας;

● Υπερβολική κόπωση
● Βήχας, πονοκέφαλος, πυρετός
● Απώλεια της όσφρησης και της γεύσης
● Δυσκολία στην αναπνοή
● Πόνος στο στήθος
● Αδυναμία συγκέντρωσης
● Ζαλάδες
● Ταχυκαρδίες και αρρυθμίες
● Υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη

Μπορώ να συνεχίσω να ασκούμαι αν έχω κορονοϊό;

Τόσο οι επιστήμονες της υγείας όσο και οι γυμναστές συνιστούν σε όσους νοσούν από τον ιο να αποφύγουν τη φυσική δραστηριότητα για μία περίοδο τουλάχιστον 10-15 ημερών, τόσο γιατί πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεταδοτικό ιο όσο και για το ότι ακόμα και μέχρι σήμερα κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Η επιστροφή στην άσκηση ακολούθως είναι απαραίτητο να γίνει πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού μας, έχοντας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και παρακολουθώντας με τον γυμναστή και τον γιατρό μας την αντίδραση του οργανισμού στην προσαρμογή και επαναφορά στους παλιούς ρυθμούς άσκησης μας.

Πώς μπορώ να επανέλθω στο πρόγραμμα γυμναστικής;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ασκήσεις Yoga, κινητικότητας και ευλυγισίας αλλά και ο διαλογισμός μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των πνευμόνων αλλά και να επιταχύνουν την ανάρρωση από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις. Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της ανάρρωσης είναι ο έλεγχος του άγχους.Σύμφωνα με το ινστιτούτο του Newton σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση μετά τον Covid-19 έχει η άσκηση με αντιστάσεις. Τόσο οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος όσο και με εξωτερικές αντιστάσεις όπως τα λάστιχα βοηθούν στην ενεργοποίηση των μυών. Η προπόνηση ελαφριάς αντίστασης πυροδοτεί την παραγωγή ορμονών, όπως οι κυτοκίνες που συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν το σώμα και τον οργανισμό να επανέλθει.

Ως τον πιο ιδανικό τρόπο άσκησης μετά την νόσηση παρουσιάζει το Bondarenko το περπάτημα και ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται στη φύση. Εύκολα μπορεί ο καθένας να ελέγξει την ένταση αυτού. Ξεκίνα ιδανικά με μικρές και εύκολες διαδρομές στην αρχή και έπειτα αύξησε την απόσταση και την ένταση χωρίς όμως να εξαντλείσαι.

Μην πιέζεις τον εαυτό σου και το σώμα σου!

Το να πιέσεις τον εαυτό σου ενώ νιώθεις ακόμα κόπωση θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και θα επιβραδύνει την αποκατάστασή σου. Η αποκατάσταση του καθενός είναι διαφορετική. Μπορεί να σου πάρει περισσότερο χρόνο να επανέλθεις αλλά σίγουρα με επιμονή και υπομονή θα φτάσεις και πάλι να νιώθεις δυνατός και υγιής. Χρησιμοποίησε το σώμα σου ως βαρόμετρο. Ξεκίνα να γυμνάζεσαι και  παρατήρησε όσα νιώθεις για να βεβαιωθείς ότι δεν κάνεις υπερβολική προπόνηση γιατί αυτό θα βάλει σε κίνδυνο τόσο τον οργανισμό σου όσο και την αποκατάστασή του.


Η Χριστίνα Βάντση είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα την κολύμβηση και δημιουργός του προγράμματος ΔΥΝΑΤΟ ΣΩΜΑ στην ιστοσελίδα  christinavantsi.gr. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται επαγγελματικά με τη γυμναστική και την άσκηση στο νερό τα τελευταία 10 χρόνια.

Author