Από το Τένις στη Νομική και τον Εργασιακό Στίβο

Από την Ελεωνόρα Παπάζογλου, Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο τένις – Δικηγόρο.

«Δεν φοβάμαι κανέναν, αλλά σέβομαι τους πάντες» – Roger Federer.
Η σημασία του σεβασμού τόσο προς τον εαυτό μας όσο και προς του γύρω μας αποτελεί ίσως μία από τις πιο σημαντικές θεμελιώδεις ηθικές αξίες που πρέπει ένας άνθρωπος να καλλιεργήσει από τα πρώτα μόλις στάδια της ζωής του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενασχόληση μας με τον αθλητισμό είτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού είτε σε ερασιτεχνικό. Οι γονείς μου το γνώριζαν αυτό και θέλησαν από τα πρώτα στάδια της ζωής μου να με μυήσουν σε αυτό το συναρπαστικό και συνάμα απαιτητικό κόσμο του αθλητισμού. Έτσι, το τένις ήρθε στη ζωή μου.

Τένις, ένα άθλημα αντί μία λέξη, πίσω από την οποία κρύβεται ένας μαγικός κόσμος που αν «τολμήσεις» να μπεις μπορεί να σου χαρίσει μοναδικές στιγμές και έντονα συναισθήματα. Το τένις δεν είναι απλά ένα άθλημα. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές σωματικής άσκησης, σου δίνει τα κατάλληλα εφόδια, σε προετοιμάζει νοητικά και συναισθηματικά για να αντιμετωπίσεις όλες τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν στη μετέπειτα ζωή σου, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Δημιουργώντας αθλητική συνείδηση, ατσαλένια θέληση και αναπτύσσοντας εργασιακή ηθική με την ενίσχυση της αξίας της σκληρής δουλειάς. Σου διδάσκει να αναλαμβάνεις την ευθύνη, να διαχειρίζεσαι τα λάθη σου, να ανταγωνίζεσαι και να αντιμετωπίζεις τις πιέσεις και τις αντιξοότητες. Σου μαθαίνει να αποδέχεσαι την ήττα με σεβασμό και να την αντιμετωπίζεις ως ένα μάθημα, μάθημα που θα σε βελτιώσει, θα σε ωθήσει να γίνεις καλύτερος και που θα παλεύεις ακόμα περισσότερο για τους στόχους που έχεις θέσει. Άλλωστε ο χώρος του τένις αποτελεί μία μικρογραφία της ζωής και η κάθε προπόνηση, ο κάθε αγώνας είναι οι στόχοι και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις για να πετύχεις.

Η μαγεία του τένις είναι ότι σου προσφέρει όλα αυτά τα αμέτρητα πλεονεκτήματα χωρίς καν να το αντιληφθείς. Μαθήματα ζωής που γίνονται βιώματα και σφυρηλατούν χαρακτήρα μέσα στα χρόνια. Και έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου που συνειδητοποιείς όλα αυτά τα οφέλη. Η δική μου στιγμή να το καταλάβω ήρθε όταν πλέον ενηλικιώθηκα και ξεκίνησα τις σπουδές μου στη νομική και στη συνέχεια όταν μπήκα στον εργασιακό στίβο.

Στη νομική όπως και στο τένις πρέπει να είσαι αποτελεσματικός και ευέλικτος. Να αντιλαμβάνεσαι τις αδυναμίες του «αντιπάλου / αντιδίκου» σου, να προπονείσαι σκληρά (να στοιχειοθετείς την υπόθεση σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο), να έχεις στρατηγική και να βρίσκεις λύσεις ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Είτε είσαι σε ένα γήπεδο τένις, είτε σε ένα δικαστήριο ο στόχος είναι ένας, να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό με απώτερο σκοπό τη νίκη. Αλλά ακόμα και με σκληρή προσπάθεια η νίκη δεν είναι δεδομένη, ποτέ δεν θα είναι. Το σημαντικό όμως είναι να αποδέχεσαι με αξιοπρέπεια την ήττα και να μην τα παρατάς. Με δουλειά, υπομονή και επιμονή ο στόχος θα επιτευχθεί και τότε θα επέλθει και η ηθική ικανοποίηση.

Το τένις όμως δεν είναι μόνο αυτά. Εκτός από τη σφυρηλάτηση του χαρακτήρα, σου προσφέρει και το δώρο της φιλίας, της κοινωνικοποίησης, της δημιουργίας δεσμών με ανθρώπους που μπορεί να είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά τους ενώνει η αγάπη τους για ίδιο άθλημα, για το τένις. Η αγαπημένη μου στιγμή στα γήπεδα, εκτός από το όταν παίζω, είναι να βλέπω ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό να γίνονται μία ομάδα, να μοιράζονται στιγμές, να γελάνε ή μερικές φορές να «τσακώνονται», να πειράζουν ο ένας τον άλλο για το ποιος είναι καλύτερος και για το αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω αλλά στο τέλος της ημέρας να αγκαλιάζονται και να γελάνε παρέα. Ίσως αυτό να είναι και ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που αποκομίζει κάποιος από το τένις. Δυνατές φιλίες, έντονες στιγμές και όμορφες ιστορίες που θα μπορείς να τις διηγείσαι για πολλά χρόνια.


Η Ελεωνόρα Παπάζογλου είναι απόφοιτος νομικής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Φορολογικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. Υπήρξε Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο τένις στις κατηγορίες κορίτσια κάτω των 16 και 18 με συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος.

Author