ΑΝΑΠΝΟΗ: Δεν τη Βλέπεις αλλά Σίγουρα Υπάρχει!

Από την Αθηνά Τζίκα, Δασκάλα Yoga.

Η Αναπνοή είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει αυτόματα στον οργανισμό σου και αυτή σε κρατάει στη ζωή. Με την εισπνοή προσλαμβάνεις οξυγόνο το οποίο μέσα από το αίμα μεταφέρεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος και με την εκπνοή αποβάλλεις το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τις καύσεις των κυττάρων του σώματος.

Στη γιόγκα η Αναπνοή = PRANA συμβολίζει και την ζωτική μας ενέργεια.
Γιατί πρέπει να ασχοληθώ παραπάνω με αυτή την φυσική λειτουργία; Για ποιον λόγο είναι σημαντικό να συγκεντρωθώ στην ανάσα μου?

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και η απαιτητική καθημερινότητα δημιουργεί υπερένταση στο σώμα μας, αγνοούμε την Αναπνοή μας και αυτή καταλήγει να είναι ρηχή και γρήγορη (αξίζει να παρατηρήσεις πώς αναπνέουν τα μωρά). Μεγαλώνοντας λοιπόν ξεχνάμε να αναπνέουμε σωστά. Χρησιμοποιούμε συνήθως μόνο το ένα μέρος των πνευμόνων και τότε προκύπτει η μη επαρκή οξυγόνωση που με τη σειρά της οδηγεί σε διάφορες επιπλοκές. Καρδιακές παθήσεις, γαστρεντερικά προβλήματα, αϋπνία (η πάθηση της εποχής μας!), κόπωση κ.α.

Στη πρακτική της γιόγκα βασική και θεμελιώδη δραστηριότητα είναι η pranayama = η επιστήμη του ελέγχου της Αναπνοής. Υπάρχουν πολλές τεχνικές ανάλογα με αυτό που θέλεις να χτίσεις και να προκαλέσεις στο σώμα σου (φυσικό και ενεργειακό). Μέσα από την πραναγιάμα μαθαίνεις πώς να αναπνέεις σωστά για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που θα φέρει Αρμονία τη ζωή σου.

Πώς η pranayama και η γιόγκα θα με ωφελήσει στην καθημερινότητα μου?

1. ΦΥΣΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ
Σε όλες τις τεχνικές Αναπνοής η εισπνοή γίνεται μόνο από τη μύτη. Ο αέρας που εισχωρεί από τη μύτη προσαρμόζεται μέσω του βλεννογόνου της μύτης στη σωστή θερμοκρασία που έχει το σώμα. Επίσης μέσω του επιθηλίου της μύτης φιλτράρεται από τυχόν σωματίδια ή μικρόβια. Τέλος αποστειρώνεται, μέσω κάποιων ενζύμων, που φυσιολογικά υπάρχουν στο βλεννογόνο της μύτης κι έτσι ο αέρας που προχωράει στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα είναι καθαρός και φιλτραρισμένος.

2. ΕΝΙΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
Η σωστή αναπνοή είναι υγεία. Με τις τεχνικές Αναπνοής αυξάνεις την ικανότητα των πνευμόνων, κι έτσι περισσότερο οξυγόνο εισέρχεται στον οργανισμό σου και περισσότερες τοξίνες (σωματικές και συναισθηματικές) αποβάλλονται από αυτόν μειώνοντας τα κατάλοιπα που μένουν μέσα στο σώμα. Έτσι λοιπόν, η ολοκληρωμένη Αναπνοή λειτουργεί σαν μέτρο πρόληψης για ασθένειες.

3. ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ
Δυσκοιλιότητα. Ένας στους τέσσερις υποφέρει από αυτή και σύμφωνα με στατιστικά είναι η τρίτη κύρια αιτία που οδηγεί τον κόσμο σε εξωτερικά ιατρεία. Θα τολμούσα να πώ ότι ο σύγχρονος και δυτικός τρόπος ζωής έφερε την δυσκοιλιότητα στη καθημερινότητα μας. Υπάρχουν τεχνικές που στις οποίες δουλεύεις το διάφραγμα της κοιλιάς και σε συνδυασμό με Αsanas (θέσεις γιόγκα) κάνεις μάλαξη στα κοιλιακά όργανα, βελτιώνοντας την λειτουργία της πέψης. Επιπλέον μέσα από την ολική Αναπνοή χαλαρώνεις το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να χαλαρώνει και το γαστρεντερικό.

4. ΠΑΙΞΕ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ
Μπορείς να τονώσεις και να εκτοξεύσεις τον οργανισμό σου και να πειραματιστείς με το σώμα σου με ασκήσεις που ούτε θα φανταζόσουνα. Η σωστή Αναπνοή οδηγεί σε καλύτερη οξυγόνωση του σώματος, εξοικονόμηση ενέργειας, αύξηση Αντοχής και τελικά καλύτερη αθλητική επίδοση!

5. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ
Με εργαλείο την σωστή και ελεγχόμενη Αναπνοή στέλνεις οξυγόνο στους μύες σου με αποτέλεσμα να τους μαλακώνεις και να τους χαλαρώνεις, βελτιώνοντας την ευλυγισία σου.

6. ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα, πιο υγιή κύτταρα με αποτέλεσμα να επιβραδύνεις την γήρανση των κυττάρων.

7. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Αναπτύσσεις την ικανότητα εστίασης και συγκέντρωσης του νου. Σε βοηθάει δηλαδή να επιτεύξεις τους στόχους που θέτεις. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι από μικρή ηλικία πρέπει να διδασκόμαστε στα σχολεία την επιστήμη του να αναπνέω σωστά , ενισχύοντας την μελέτη και την απόδοση των μαθητών.

8. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΝΟΥ
Αποβάλλει την υπερένταση , τον αρνητισμό και φέρνει γαλήνη και ησυχία στον νού. Η πραναγιάμα είναι φοβερά ωφέλιμη λίγο πριν τον ύπνο. Με την καθημερινή επανάληψη σύντομα θα αλλάξεις προς το καλύτερο την ποιότητα του ύπνου σου.

9. ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ
Προσφέρει καλύτερο αυτοέλεγχο. Μέσα από την συγκέντρωση χειρίζεσαι αποτελεσματικότερα τον ψυχισμό σου και τις αντιδράσεις σου. Το μυαλό λειτουργεί με καθαρότητα κι έτσι αποφεύγεις τυχόν διενέξεις και λάθος αποφάσεις.

10. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Η Αναπνοή καθαρίζει τα μπλοκαρισμένα ενεργειακά κανάλια που υπάρχουν στο σώμα μας (nadis) και κατ’ επέκταση βοηθάει στην ισορροπία των ενεργειακών κέντρων (chakras).

11. ΦΥΣΙΚΟ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ
Ο πιο εύκολος τρόπος να διαλογιστείς και να χαλαρώσεις είναι η παρατήρηση και ο έλεγχος της αναπνοής. Μπορείς να το κάνεις χωρίς να έχεις καμία εμπειρία η γνώση πάνω στον διαλογισμό. Αρκεί να βρεις ένα ήσυχο μέρος όπου δεν θα επηρεάζεσαι από εξωτερικούς παράγοντες.
Αυτά ήταν μερικά από τα οφέλη του pranayama.

Πειραματίσου με την Αναπνοή σου!
Ξεκίνα να την παρατηρείς και έπειτα να την ελέγχεις για μέγιστη Απόλαυση της ζωτικότητας.

Namaste


Η Αθηνά Τζίκα είναι μητέρα, δασκάλα Yoga και πάντα μαθήτρια. Έχει την ανάγκη να σε καλέσει να πειραματιστείς με τον εαυτό σου μέσω της yoga και να εστιάσεις στην Αγάπη, στην Αναπνοή, στην Αυτοπεποίθηση και στην Απόλαυση. Μαζί της #KanoumeYogaOnline, την συναντάμε στο ZEN LAB και τα καλοκαίρια δίπλα στο κύμα στην Πάτμο. Ο Μάξιμος και ο Πάρις είναι οι πρώτοι της γκουρού.

share post to:
Author