7 Λόγοι να Χρησιμοποιήσεις το Foam Roller

Από την Αϊνόλα Τερζοπούλου, Δημοσιογράφο – Wellbeing Coach.

Ως δασκάλα πιλάτες, αν με ρωτήσετε σε ποιο όργανο γυμναστικής έχω αδυναμία, θα σας απαντήσω ότι είναι ο κύλινδρος (ή αλλιώς foam roller). Και όσοι μαθητές μου το έχουν δοκιμάσει το προτιμούν από όλα τα άλλα. Στο πιλάτες το χρησιμοποιούμε συχνά για ασκήσεις ενίσχυσης της ισορροπίας, του μυοσκελετικού συστήματος και της επίγνωσης του σώματος συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του κέντρου. Χρησιμοποιείται επίσης σε κέντρα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης τραυματισμών και ως μέσο θεραπείας σε άτομα που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα και τραυματισμούς. Εκτός όμως από όργανο γυμναστικής, ο κύλινδρος φτιαγμένος από ένα ειδικό αφρό ή τύπου αφρολέξ οπού με την κατάλληλη θερμική επεξεργασία γίνεται άκαμπτος, διατηρώντας ωστόσο στην επιφάνεια του μια μικρή ελαστικότητα ώστε να μην είναι επώδυνο, γίνεται και ένα εξαιρετικό όργανο αυτό-μασάζ ως μια τεχνική self-myofascial release (SMR).

Ποια είναι τα οφέλη του foam roller

Αν στον Τζόζεφ Πιλάτες οφείλουμε το ρεφόρμερ, την κάντιλακ και την καρέκλα, στο Μως Φελντενκράις (που έζησε και αυτός την ίδια εποχή) δημιουργό της μεθόδου Feldenkrais, μια ιδιαίτερη μέθοδος σωματικής επανεκπαίδευσης που μας μαθαίνει να διερευνούμε τις κινητικές μας συνήθειες, οφείλουμε την κατασκευή του κυλίνδρου που τον χρησιμοποιούσε ως στηρίγματα σώματος και για να κάνουν οι μαθητές του ασκήσεις όρθιας ισορροπίας. Ωστόσο είναι το 1987 που ο φυσικοθεραπευτής και μαθητής της μεθόδου Σων Γκάλλαχερ, άρχισε να χρησιμοποιεί το αφρώδες ρολό ως εργαλείο αυτομασάζ για να ανακουφίζει του μυϊκούς πόνους μίας ομάδας χορευτών του Μπρόντγουεΐ.

Έχοντας την αντίστοιχη επίδραση με ένα αθλητικό μασάζ, διαβάστε πως μπορείτε και εσείς να επωφεληθείτε από την κύλιση σε ένα foam roller

1. Ανακουφίζει τη μυϊκή ένταση

Η κύλιση πάνω στον κύλινδρο είναι ευεργετική για την ανακούφιση των πονεμένων μυών στην πλάτη και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, στους γλουτούς, στις γάμπες, στους τετρακέφαλους, στους δικέφαλους, στη λαγοκνημιαία ταινία κα. Τοποθετήστε το σώμα σας πάνω με διάφορους τρόπους ώστε να εστιάσετε σε κάθε περιοχή του μαλακού ιστού κυλώντας μπρος και πίσω για 30-60 δευτερόλεπτα. Μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία ή ένα ελαφρύ πόνο στην αρχή επειδή οι μυοπεριτονιακοί ιστοί έχουν χάσει μέρος της ελαστικότητάς τους και έχουν σφίξει αλλά συνεχίζοντας να το χρησιμοποιείτε τακτικά θα νιώσετε τη διαφορά. Και θα μπορείτε να εκτελείτε τις ασκήσεις καλύτερα.

2. Ξεμπλοκάρει trigger points

Το ρόλλερ κάνει θαύματα όταν νιώθουμε κόμπους στο σώμα μας.

3. Αυξάνει το εύρος κίνησης

Ο κύλινδρος βοηθάει να αυξήσουμε το εύρος της κίνησης των δύσκαμπτων αρθρώσεων, κάνοντας στατική διάταση. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το ρίσκο τραυματισμού, αποκτούμε καλύτερη τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων και γυμναζόμαστε πιο αποτελεσματικά.

4. Βελτιώνει την αθλητική μας απόδοση

Το foam roller θεωρείται εξαιρετικό να ανακάμψουμε μετά από μία επίμονη προπόνηση βοηθώντας στην αποκατάσταση. Επειδή συμβάλλει επίσης στη μυϊκή ενεργοποίηση, βοηθάει να αποφύγουμε το πιάσιμο.

5. Περιορίζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι ο κύλινδρος μπορεί να μειώσει μόνιμα την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, κάνοντας μασάζ με ρόλλερ βοηθάει στην ομαλοποίηση των ραγάδων και στη βελτίωση της.

6. Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία

Η κύλιση πάνω στον κύλινδρο ενισχύει επιπλέον την μικροκυκλοφορία, αυξάνει την οξυγόνωση των ιστών και απομακρύνει την κατακράτηση υγρών.

7. Βοηθάει να χαλαρώσετε

Όταν απομακρύνονται οι μυϊκοί πόνοι και απελευθερώνεται η σωματική ένταση νιώθουμε και πιο χαλαροί. Η χαλάρωση είναι απαραίτητη για την υγεία μας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής.

Στην αγορά θα βρείτε ρόλλερ με διάφορες σκληρότητες, από μαλακά έως σκληρά και με ανάγλυφες επιφάνειες για όλες τις απαιτήσεις. Επίσης υπάρχουν τα κοντά και τα πιο μακριά. Προσωπικά, προτείνω τα μακριά σε μήκος που δίνουν μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων και εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές και ένα μέτριο σε σκληρότητα για να είναι λιγότερο επώδυνο.

Tip

Για να γίνει σωστά το αυτό-μασάζ πάνω στον κύλινδρο αφιερώστε χρόνο ώστε να περάσετε αργά όλο το μυ επιμένοντας στην πονεμένη περιοχή.

Συμβουλή

Η άσκηση με κύλινδρο (και κατά συνέπεια και το μασάζ) δε θεωρείται κατάλληλη για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια ή οποιαδήποτε ανεπάρκεια, αιμορραγία ή δερματικές παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


H Αϊνόλα Τερζοπούλου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μητέρα ενός παιδιού. Προέρχεται από εκδοτική και δημοσιογραφική οικογένεια από όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα. Είναι δημιουργός του www.livelifewell.gr, πρεσβεύοντας πως η ευζωία και η ευεξία-φυσική και ψυχολογική-ως στάση είναι προσωπική συνταγή για μία καλύτερη ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει πιστοποιηθεί σ’ επίπεδο certified instructor στη μέθοδο πιλάτες, στη γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και στο bodyArt by Robert Steinbacher. Στην αναζήτηση της πώς ο τρόπος που σκεφτόμαστε επιδρά στο σώμα και επηρεάζει τη διάθεση και τη στάση που τηρούμε απέναντι σε καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας, εκπαιδεύτηκε και είναι πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece επίσημου φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz – California. Συμμετέχει με την ιδιότητα της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®. Με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα, είναι εκλεγμένη Κοινοτική Σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

Author