Βοήθησε Ένα Αδέσποτο Ζώο

Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.

Στη χώρα μας, με πρόχειρες εκτιμήσεις, υπάρχουν γύρω στα τρία εκατομμύρια αδέσποτα. Αυτό συμβαίνει λόγω του ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος, λόγω της παραμέλησης και της εγκατάλειψης του οικόσιτου ζώου για προσωπικούς λόγους αλλά και λόγω της γενικότερης έλλειψης κρατικής μέριμνας.

Παράλληλα, ενώ υπάρχουν τόσα ζωάκια που έχουν ανάγκη, ο κόσμος εξακολουθεί να στηρίζει το εμπόριο των οικόσιτων ζώων και να αγοράζει τα κατοικίδια του από pet shops. Οι ψυχές των ζώων δε θα έπρεπε να είναι προς πώληση.

Κάνε τώρα το βήμα. Βοήθησε μια ψυχή που έχει ανάγκη. Υιοθέτησε ένα αδέσποτο!

Τα αδέσποτα διατρέχουν πολλούς κινδύνους γι’ αυτό χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Δέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να τα οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο, βρίσκονται διαρκώς χωρίς τροφή, είναι απόλυτα εκτεθειμένα σε όλων των ειδών τις αρρώστιες αλλά υποφέρουν, όπως κι εμείς οι ίδιοι, και από μοναξιά.

Μέχρι στιγμής τα αδέσποτα ζώα βρίσκονταν στο έλεος του καθενός. Πλέον η νομοθεσία για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και για την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό έχει αλλάξει και καθιστά κάθε κακοποιητή υπεύθυνο και αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.

Η ατομική ευθύνη του καθενός είναι πολύ σημαντική. Όταν αποφασίζει κάποιος πως θέλει κατοικίδιο οφείλει ηθικά να προτιμά την επιλογή της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου που έχει ανάγκη και όχι να αγοράζει κατοικίδιο από pet shop σαν να πρόκειται για εμπόρευμα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ο καθένας να κάνει την επιλογή της υιοθεσίας συνειδητά και υπεύθυνα, γνωρίζοντας ότι είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να στηρίξει. Διότι, το να εγκαταλείψει κάποιος το κατοικίδιό του αφότου είδε ότι δε μπορεί να το φροντίσει είναι μια πράξη ανεύθυνη και επικίνδυνη που καταλήγει σε περισσότερα αδέσποτα ζωάκια στους δρόμους. Και δυστυχώς, η εγκατάλειψη κατοικίδιων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο είναι σημαντικό να ανατραπεί. Η απόφαση της υιοθεσίας πρέπει να προκύπτει μετά από σοβαρή σκέψη, έρευνα και επίγνωση των εξόδων και των ευθυνών.   

Τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που δε μπορούμε να υιοθετήσουμε;

Ταΐστε τα αδέσποτα!

Σύμφωνα με το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, ορίζεται ότι οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδέσποτα, με την μεγαλύτερη ευθύνη να την έχει ο ίδιος ο δήμος παρέχοντας ταΐστρες και τροφή σε συγκεκριμένα σημεία στα πεζοδρόμια. Επομένως, δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα από πολίτες υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

Στειρώστε τα!

Αν έχετε τη δυνατότητα, στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας ή κάντε το σε συνεργασία με κάποια φιλοζωική εταιρεία! Η στείρωση είναι άκρως σημαντική γιατί προστατεύει την υγεία ενός ζώου και παράλληλα περιορίζει την εξάπλωση κι άλλων αδέσποτων στους δρόμους.

Γίνετε εθελοντές σε φιλοζωικές!

Με τον αριθμό των αδέσποτων ζώων να αυξάνεται συνεχώς και τόσο δραστικά, οι φιλοζωικές χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας.

Φιλοξενείστε προσωρινά ένα ζωάκι σπίτι σας!

Σε ακραίες καιρικές θερμοκρασίες, είτε πολύ κρύο είτε πολλή ζέστη, όπως κι εμείς έτσι και τα αδέσποτα δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω στο δρόμο. Ακόμη, οι φιλοζωικές αναλαμβάνουν την περίθαλψη πολλών τραυματισμένων ζώων των οποίων, λόγω μαζικότητας, δεν έχουν χώρο να τα φιλοξενήσουν. Εκεί μπορείτε να προσφέρεται εσείς το δικό σας χώρο.

Αν δείτε κακοποιητική συμπεριφορά, καταγγείλτε την!

Η καταγγελία όσων κακοποιούν, είτε ενεργητικά είτε παθητικά, ένα ζώο είναι μια πράξη που είστε ηθικά υποχρεωμένοι να κάνετε! Όποιος έχει φερθεί βίαια σε ένα ζώο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το ξανακάνει.

Νέο νομικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς: https://www.e-nomothesia.gr/kat-zoa-suntrophias-prostasia-zoon/nomos-4830-2021-phek-169a-18-9-2021.html

Λίστα με φιλοζωικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη:

1. Φιλοζωική Θερμαϊκού: ‘’Φιλοζωικός Σύλλογος Εθελοντών Θερμαϊκού ο Σείριος’’- Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης
2. Φιλοζωική Εξοχής Θεσσαλονίκης Καταφύγιο Ζώων: ‘’Αδέσποτος Πλανήτης’’- Εξοχή Θεσσαλονίκης
3. Φιλοζωική Πυλαίας: Προστασία Αδέσποτων Ζώων ‘’Η Αγάπη’’- Πυλαία Θεσσαλονίκης
4. Φιλοζωική Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης: ‘’Αδέσποτη Ματιά’’- Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης
5. Φιλοζωική Οργάνωση Θεσσαλονίκης: ‘’Νοιάζομαι’’- Θεσσαλονίκη, Μακεδονία
6. Καταφύγιο Ζώων Θεσσαλονίκης– Θεσσαλονίκη, Μακεδονία

Λίστα με φιλοζωικές οργανώσεις στην Αθήνα:

1. Save a Greek Stray
2. A Little Shelter
3. Φιλοζωική Δράση Εθελοντών Μοσχάτου & Ταύρου– Νότια Προάστια
4. Φιλοζωική Γλυφάδας Σπαζ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) – Νότια Προάστια
5. Φιλοζωική Περιστερίου ‘’Stray Care.gr Αδέσποτη Φροντίδα’’– Δυτικά Προάστια

Λίστα για όλη την Ελλάδα:

Δες τη λίστα εδώ

Οι ανάγκες των αδέσποτων ζώων είναι και δικές μας. Επηρεάζουν και τη δική μας ζωή. Χρωστάμε σε αυτά αλλά και στην κοινωνία να τα προστατεύσουμε.

Όταν σταματήσουν να κακοποιούνται τα ζώα ο κόσμος θα γίνει ένα καλύτερο μέρος για όλους μας. Αλλά επειδή, δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το αβέβαιο και εξαρτάται από τη φύση του κάθε ανθρώπου στο πως θα φερθεί, ας κάνουμε το λιγότερο που μπορούμε και ας φροντίσουμε για τα αδέσποτα με όποιον τρόπο μπορούμε.  

Αν θες να υιοθετήσεις μην ξεχνάς: υιοθέτησε ένα αδέσποτο!

Πηγές:
https://www.huffingtonpost.gr/2015/02/01/life-logoi-uiothesia-adespoto_n_6578264.html
https://www.petshop88.gr/journal3/blog/post?journal_blog_post_id=42
https://filozoikes.gr/listing-location/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7/
https://www.e-nomothesia.gr/kat-zoa-suntrophias-prostasia-zoon/nomos-4830-2021-phek-169a-18-9-2021.html

Author