Τι Σημαίνει η Εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk

Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.

Ο Elon Musk είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Και με αυτή του την ιδιότητα είναι ανάλογη και η ισχύ του. Τι θα σήμαινε για όλους εμάς η εξαγορά μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων του κόσμου από εκείνον;

Πρόκειται, λοιπόν, για την πλατφόρμα του Twitter η οποία αποτελεί πηγή ενημέρωσης για εκατομμύρια κόσμο. Είναι μια πλατφόρμα στην οποία είναι ενεργοί πολιτικοί ηγέτες όλου του κόσμου για αυτό και έχει τεράστια βαρύτητα. Είναι, επίσης, μια πλατφόρμα η οποία, καθώς αποτελεί και βασική πηγή ενημέρωσης για πολύ κόσμο, έχει υπάρξειόπως, για παράδειγμα, της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν απαγορέψει εξ ολοκλήρου τη χρήση της πλατφόρμας.

Τι σημαίνει η εξαγορά της πλατφόρμας από το δισεκατομμυριούχο;

Ο Elon Musk αποτελεί έναν αμφιλεγόμενο χρήστη του Twitter καθώς όντας παγκοσμίως γνωστός και ιδιαίτερα ενεργός έχει αντίκτυπο σε πολύ κόσμο. Καθ’όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στη δημοφιλή αυτή πλατφόρμα έχει συγκεντρώσει πάνω από 84 εκατομμύρια ακόλουθους. Οι δημοσιεύσεις του είναι συχνές και συμπεριλαμβάνουν ένα πολυποίκιλο περιεχόμενο από memes μέχρι προσβολές σε πολιτικούς και συνωμοσιολογίες για τον κορονοϊό.

Η επιθυμία εξαγοράς του Twitter, ενώ ήδη κατέχει το 9,2% των μετοχών, έχει προβληματίσει πολύ κόσμο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως θέλει να εξερευνήσει σε βάθος και να ‘’ξεκλειδώσει’’ τις συναρπαστικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Σε ανακοίνωσή του ιδρυτή της Tesla και της Space X, τη Δευτέρα του Πάσχα δήλωσε πως θέλει να βελτιώσει το Twitter προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά, κάνοντας τους αλγόριθμους open source για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, ‘’εξολοθρεύοντας’’ τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των χρηστών ώστε να διαπιστωθεί ότι πρόκειται όντως για ανθρώπους.

Το βασικότερο, όμως, χαρακτηριστικό που θέλει σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να εισάγει στην πλατφόρμα, είναι η ελευθερία λόγου. Διάφοροι ειδικοί του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει να εκφράζουν τις ανησυχίες του με την προοπτική αυτής της εξαγοράς. Αρχικά, η απόπειρα για ελευθερία του λόγου σημαίνει πως θα υπάρξουν πολλά πισωγυρίσματα στην τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει το Twitter για τον περιορισμό των fake news, της παρενόχλησης μέσω τη πλατφόρμας αλλά και κάθε είδους επιβλαβούς περιεχομένου. Ακόμη, πολλοί αναρωτήθηκαν εάν θα επαναφερθεί ο λογαριασμός του πρώην πλανητάρχη Donald Trump ο οποίος είχε απενεργοποιηθεί τις αρχές της περασμένης χρονιάς, μετά την εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο, επειδή παραβίασε τις πολιτικές του Twitter για παρότρυνση βίας.

Ενώ η συμφωνία δεν έχει διεξαχθεί εξ ολοκλήρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας έδωσε την έγκριση για την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από τον Elon Musk, έναντι 44 δισ. δολαρίων.

«Επένδυσα στο Twitter καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του, να είναι η πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία», είπε ο προσεχώς ιδιοκτήτης του Twitter στην επιστολή προσφοράς του.

Πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας του για την εξαγορά της πλατφόρμας, ο Elon Musk δημοσίευσε ότι καλεί τους επικριτές του να παραμείνουν ενεργοί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς «αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».

Μπαίνουμε, λοιπόν, σταδιακά σε μία νέα ηλεκτρονική πραγματικότητα, με το Twitter υπό τη διοίκηση του Elon Musk, το metaverse να εξαπλώνεται και το μέλλον των social media να διακατέχεται από μια αβεβαιότητα.

Πηγές:
https://www.cnn.gr/tech/story/310035/twitter-ti-simainei-i-exagora-ton-44-dis-eyro-gia-tin-platforma
https://www.cnn.gr/tech/story/309985/egkrithike-i-exagora-toy-twitter-apo-ton-ilon-mask-enanti-44-dis-dolarion
https://twitter.com/elonmusk/status/1518623997054918657

Author