Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές – Kids Save Lives

Από τον Dr. Κωνσταντίνο Λαζαρίδη, Αντιπρόεδρο του KIDS SAVE LIVES.

1. Πείτε μας λίγα λόγια για το σύλλογο KIDS SAVE LIVES καθώς και ποιος είναι ο σκοπός του.

Το KIDS SAVE LIVES είναι ένας ανθρωπιστικός – εθελοντικός οργανισμός που αποσκοπεί στην εκπαίδευση των παιδιών στις Πρώτες Βοήθειες. Υποστηρίζεται ανιδιοτελώς από εκατοντάδες εθελοντές – εκπαιδευτές, οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν τις δεξιότητες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στο σχολικό τους περιβάλλον. Μέσα από τις συνεχείς εκπαιδεύσεις έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση της επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής και ευελπιστούμε ότι αυτή η ανοδική πορεία θα πραγματοποιήσει τον στόχο της ομάδας που δεν είναι άλλος από τη διάσωση περισσότερων ανθρώπινων ζωών.

2. Πως πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε το KIDS SAVE LIVES και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;

 Όταν το 2007 ο πρόεδρος του KIDS SAVE LIVES κ. Αναστάσης Στεφανάκης πήρε μετάθεση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, υπηρετώντας στο ΕΚΑΒ της περιοχής ως διασώστης, διαπίστωσε μαζί με τη συνεργάτιδά του κ. Κατερίνα Κακάνη πως ο χρόνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που καλούνταν να αντιμετωπίσουν. Το 2009 αποφάσισαν να γίνουν εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), εκπαιδεύοντας στις σωτήριες δεξιότητες τα σχολεία και τις κοινότητες της περιοχής. Με αυτή την ενέργεια κατάφεραν να αναπτύξουν ένα δίκτυο πρώτων ανταποκρινόμενων, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των περιστατικών, καθώς εξοικονομούνταν χρόνος μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας. Το πρόγραμμα εισχώρησε το 2010-2011 στα ελληνικά σχολεία. Κατέχω τη θέση του αντιπροέδρου στο σύλλογο και προσπαθώ από τη μεριά μου κι εγώ να βοηθήσω στο μεγαλειώδες έργο του.

3. Μιλήστε μας για τις δράσεις που πραγματοποιείτε καθώς και τα προγράμματα που παρέχετε σαν οργανισμός.

Το KIDS SAVE LIVES έχει μεριμνήσει για την καθολική εκπαίδευση όλων των πολιτών της χώρας μας, δημιουργώντας διάφορα προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, στο προσεχές μέλλον το 2023 θα κυκλοφορήσει ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα των 6-10 ετών, μαθαίνοντας στα παιδιά όλης της Ευρώπης Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Επίσης, έχει ενταχθεί στα ελληνικά σχολεία το μάθημα των Πρώτων Βοηθειών μέσω των εργαστήριων δεξιοτήτων. Αρκετά πρωτοπόρος είναι και ο πανελλήνιος διαγωνισμός Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης “KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP”, μέσω του οποίου καλούνται εκπαιδευμένοι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλα τα ελληνικά σχολεία να διαγωνιστούν πάνω στις δεξιότητες της ΚΑΡΠΑ.

Αξιόλογο πρόγραμμα είναι και το ROBO KIDS SAVE LIVES, στο οποίο τα παιδιά θα συνδυάζουν τις τεχνολογικές τους γνώσεις με την αλληλεγγύη, δημιουργώντας ρομπότ που θα αφορούν την καρδιά, τον εθελοντισμό και τους απινιδωτές.

Ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα του οργανισμού αποτελεί η πολύγλωσση εφαρμογή iSAVElives, η οποία θα βοηθά τους απλούς πολίτες στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η εφαρμογή εκτός του ότι θα δίνει οπτικοακουστικές οδηγίες στους πρώτους ανταποκρινόμενους, θα καλεί το 166 ή το 112 και θα ενημερώνει τους εκπαιδευμένους πολίτες, καθώς και τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην περιοχή, με σκοπό να ενδυναμωθεί η ομάδα αναζωογόνησης.

Επιπλέον, η διαδικτυακή εφαρμογή του Χάρτη Απινιδωτών δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα εύρεσης του πλησιέστερου απινιδωτή, σύμφωνα με τις εκάστοτε περιοχές.

4. Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να συμβάλλει στην προσπάθεια σας και να στηρίξει τον οργανισμό;

Το KIDS SAVE LIVES είναι εθελοντικός οργανισμός και δεν του παρέχεται οικονομική βοήθεια από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι στήριξης του οργανισμού για όσους επιθυμούν να συντελέσουν στο έργο του. Ειδικότερα, μπορεί κάποιος να προβεί στην αγορά ενός εκπαιδευτικού προπλάσματος, ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ηλεκτρονικού-ψηφιακού εξοπλισμού όπως φορητούς υπολογιστές, μικρόφωνα, ηχεία, εικονοπροβολείς και μάσκες VR, που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση ποιοτικότερων εκπαιδεύσεων. Επίσης, χρήσιμα είναι τα στρώματα γυμναστικής και τα κοντομάνικα μπλουζάκια.

Για περισσότερες πληροφορίες www.kidssavelives.gr


Ο Κωνσταντίνος Λαζαρίδης ασκεί το επάγγελμα του Γενικού Ιατρού με εξειδίκευση στα επείγοντα και ιδιωτεύει στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Την πρώτη του επαφή με το KIDS SAVE LIVES είχε το 2014, καθώς κλήθηκε πολλές φορές να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της ομάδας κ. Αναστάση Στεφανάκη σε επείγοντα περιστατικά. Από την πρώτη στιγμή έδειξε τον ενθουσιασμό του για το πρόγραμμα, έγινε εκπαιδευτής της Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης Ζωής (BLS, ALS) και από τότε παραμένει πιστός συνοδοιπόρος στο έργο του συλλόγου. Στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν το 2021 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του KIDS SAVE LIVES.

Author