Ποια είναι τα Βήματα για να Γίνεις Ένας #podcaster

Είσαι έτοιμος να μάθεις τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τα κορυφαία podcasts και πώς να δημιουργήσεις τη δική σου εκπομπή; Συνέχιζε να διαβάζεις γιατί, σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την παραγωγή ενός κορυφαίου podcast.

Τα τελευταία χρόνια το podcasting έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό και στη χώρα μας, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ακούνε για πρώτη φορά. Πριν φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα, χρειάζεται να ρίξουμε μια ματιά στην αφετηρία της ιστορίας των podcast.

Τι είναι τα podcasts και πώς ξεκίνησαν;

Τα Podcasts (ipod + broadcast) ξεκίνησαν το 2004, πρόκειται για ηλεκτρινά αρχεία ήχου τα οποία “ανεβαίνουν” στο διαδίκτυο και μπορείς να τα ακούσεις όποτε και από όπου επιθυμείς. Οι ακροατές των podcasts έχουν εύκολη πρόσβαση στα αρχεία και συχνά συντονίζονται κατά την οδήγηση, τη μετακίνηση, το γυμναστήριο ή την εργασία τους, αυτό είναι ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας των podcasts.

Η δημοτικότητά τους αυξάνεται όλο και περισσότερο με ραγδαίους ρυθμούς, με ένα ακόμη βασικό συστατικό της επιτυχία τους να είναι η ευκολία παραγωγής λόγω του ελάχιστου απαιτούμενου εξοπλισμού όπου ταυτόχρονα, δεν απαιτείται και μεγάλο κόστος. Τα podcast μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργηθούν από κάποιον που διαθέτει μικρόφωνο, λογισμικό ηχογράφησης, και -το σημαντικότερο- σύνδεση στο internet.

Πώς να ξεκινήσεις το δικό σου podcast;

Επίλεξε μια συγκεκριμένη θεματολογία.

Η θεματολογία της επιλογής σου καλό θα ήταν να είναι σχετική με το αντικείμενο σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να εμβαθύνεις περισσότερο και να δημιουργήσεις μια σειρά με περισσότερα επεισόδια. Μη ξεχνάς να παρακολουθείς και τον ανταγωνισμό, θα σου προσφέρει απλόχερα πληροφορίες.  

Βρες ένα έξυπνο όνομα για τα podcasts σου ώστε να αποτυπώνει στους ακροατές το θέμα της εκπομπής. Σκέψου ένα όνομα μοναδικό που θα είναι εύκολο για τους ακροατές σου, να μπορούν να το αναζητήσουν και να το γράψουν ή να το προφέρουν σωστά και ευκολά. Σημαντικό επίσης είναι το όνομα που θα επιλέξεις να είναι ελκυστικό και να μένει αξέχαστο.

Σχεδίασε ένα δημιουργικό cover με απαραίτητη προϋπόθεση να συνδέεται με τη θεματολογία που έχεις επιλέξει και φυσικά να είναι εντυπωσιακό. Το cover είναι η βασική εικόνα που διανέμεται στα social media και η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι ακροατές σου, αυτοί είναι από τους σημαντικότερους λόγους που η εικόνα του εξωφύλλου σου πρέπει να είναι ιδανική για το podcast σου.

Σχεδίασε τη δομή του podcast σου.

Εφόσον έχεις αποφασίσει και καταλήξει σε όλα τα παραπάνω, έρχεται η ώρα να δομήσεις το podcasts σου.

Προετοίμασε τη συγκεκριμένη θεματολογία
Θέσε ένα χρονικό όριο, η διάρκεια της κάθε εκπομπής εξαρτάται πάντα από τη θεματολογία.
Επίλεξε συμπαρουσιαστή ή αν θα είσαι ο μόνος και κύριος ομιλητής.
• Χρησιμοποίησε εργαλεία για να συλλέξεις δεδομένα ακροαματικότητας.
• Στο τέλος μη ξεχάσεις να αναφέρεις τις πηγές σου.
• Επένδυσε στον απαραίτητο εξοπλισμό.

Αφού έχεις ολοκληρώσει τα παραπάνω βήματα, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την εγγραφή του πρώτου επεισοδίου σου, με μία και μόνο απαραίτητη προϋπόθεση: τον σωστό εξοπλισμό. Μπορείς να ξεκινήσεις με το βασικό εξοπλισμό που είναι ένα smartphone που μπορεί να σε εξυπηρετήσει για αρχή. Εάν όμως στοχεύεις και επιθυμείς ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα τότε χρειάζεσαι σίγουρα:

Μικρόφωνο
Υπολογιστή
Podcast hosting
• Ψηφιακή συσκευή εγγραφής ή λογισμικό εγγραφής ήχου
Εξοπλισμό εγγραφής podcast για βελτίωση της ποιότητας
Σύνδεση στο Internet

Σε ποια κανάλια χρειάζεται να μεταδώσεις το podcast σου;

Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο για το podcast σου, μπορείς να επιλέξεις όσα και όποια κανάλια εσύ θέλεις για να προωθήσεις την εκπομπή σου. Κάποια από τα βασικά κανάλια που εμείς προτείνουμε είναι:

• Apple podcasts (iTunes)
• Spotify
• YouTube
• Stitcher
• SoundCloud
• Google Play Store

Μόλις ολοκληρώσεις το podcast σου και βρίσκεσαι πλέον online μη ξεχάσεις να το κοινοποιήσεις και στα social media!

Αν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω βήματα με συνέπεια και ακρίβεια σίγουρα θα μπορέσεις να ξεκινήσεις το δικό σου podcast με μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: thefuturecats

Author