Πυρκαγιές και Κλιματική Αλλαγή

Από την ομάδα του positivelife.gr.

Το καλοκαίρι του 2021 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όλων μας, αλλά όχι με καλή άποψη. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν, οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν, ο ανθρώπινος πόνος που επικράτησε, τα σπίτια και οι περιουσίες που κάηκαν ολοσχερώς και το τεράστιο περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο που είχε εκείνη η περίοδος, έχει αφήσει το στίγμα του στην ανθρώπινη ιστορία.

Το καλοκαίρι του 2021 ξέσπασαν στην Ελλάδα εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τον Αύγουστο, όπου ο μέσος όρος του συγκεκριμένου μήνα ήταν 65 δασικές πυρκαγιές ημερησίως, εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, οι οποίες αποτέφρωσαν τεράστιες εκτάσεις, με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται συνολικά στα 1.301.239 στρέμματα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις αρχές του 2021 μέχρι και τέλος Οκτωβρίου κατέγραψε 8.728 πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Αττική, τη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη, την Αχαΐα, τα Γρεβενά, τη Σαλαμίνα, τη Φωκίδα, τη Ρόδο, τον Έβρο και τη Ζάκυνθο. Στην Ολυμπία κινδύνευσε ο αρχαιολογικός χώρος. Στην Αττική η πυρκαγιά ξεκίνησε στους πρόποδες της Πάρνηθας και επεκτάθηκε στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι και στο Φλαμπούρι. Στην βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την θάλασσα.

Οι τεράστιοι μαύροι, πυκνοί καπνοί από όλες αυτές τις δασικές πυρκαγιές διασκορπίστηκαν 2.000 μίλια από ανατολικά προς δυτικά και 2.000 μίλια από βορρά προς νότο. Ο καπνός έφτασε στο Βόρειο Πόλο και εξαπλώθηκε σε μέρη της Μογγολίας, σε απόσταση 1.200 μιλίων.

Ο Μάρκ Πάρινγκτον, ανώτερος επιστήμονας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus, είχε αναφέρει ότι μόνο τον Ιούλιο, από τις φλόγες εκλύθηκαν 350 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που οι δορυφόροι άρχισαν να τα καταγράφουν. Ο επιστήμονας επισημαίνει ότι οι εκπομπές τροφοδοτήθηκαν από τον καύσωνα και τις παρατεταμένες ξηρασίες, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Και αυτός ο φαύλος κύκλος πυρκαγιών, προκύπτει κατά βάση από πυρκαγιές εξ αμελείας, ουσιαστικά από τον ανθρώπινο παράγοντα. H φωτιά μπορεί να είναι θανατηφόρα, καταστρέφοντας σπίτια, βιότοπους άγριας ζωής και ξυλεία και μολύνοντας τον αέρα με εκπομπές επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και απελευθερώνουν, όπως προαναφέρθηκε, διοξείδιο του άνθρακα. Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς επηρεάζονται από τις συνθήκες του δάσους πριν από την πυρκαγιά και τα μέτρα διαχείρισης που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται μετά την πυρκαγιά και μπορεί να είναι μακροχρόνια. Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο και την έκταση των δασικών πυρκαγιών. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς εξαρτάται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της θερμοκρασίας, της υγρασίας του εδάφους και της παρουσίας δέντρων, θάμνων και άλλων πιθανών καυσίμων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ισχυρούς άμεσους ή έμμεσους δεσμούς με την κλιματική μεταβλητότητα και την κλιματική αλλαγή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η καταστολή των πυρκαγιών ή και των εμπρηστών είναι δύσκολη και πέραν αυτού έρχεται πολύ αργά, βασική είναι η πρόληψη.

Συμμορφωνόμαστε με όλους τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς

Πολλοί δήμοι έχουν νόμους που διέπουν την καύση όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων της ώρας, της ημέρας, της εποχής του χρόνου και των ουσιών που μπορούν να καούν.

Ελέγχουμε τον καιρό

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να εμπλακείτε σε οποιοδήποτε είδος καύσης εάν πνέουν δυνατοί άνεμοι. Ο άνεμος μπορεί να λειτουργήσει και ως επιταχυντής και μπορεί να εξαπλώσει τη φωτιά. Επιπλέον, ελέγξτε το πιο πρόσφατο σύστημα αξιολόγησης κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή σας, το οποίο θα εξηγήσει την ευαισθησία οποιασδήποτε περιοχής σε πυρκαγιές και τυχόν πρόσθετες προφυλάξεις που μπορεί να απαιτηθούν.

Χρησιμοποιούμε μόνο εύκολα ελεγχόμενες θέσεις για καύση

Ανεξάρτητα από το πώς καίγεται κάτι, είναι σημαντικό να το κάνετε σε ελεγχόμενη περιοχή. Οι πυρκαγιές μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε περιοχή που θα παρέχει κάποιο περιορισμό ώστε να μπορεί να σβήσει αν χρειαστεί.

Δεν καίμε τίποτα ασυνήθιστο ή εύφλεκτο

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να πετούν σκουπίδια ή άλλα πράγματα στις φωτιές κατασκήνωσης, αλλά αυτά τα ξένα υλικά μπορεί περιστασιακά να αντιδρούν βίαια στις πυρκαγιές και να οδηγήσουν σε μια φωτιά που εξαπλώνεται γρήγορα. Να καίτε μόνο οργανικά υλικά όπως ξύλο, φύλλα ή υπολείμματα αυλής. Τα αντικείμενα από χαρτόνι και χαρτί είναι συνήθως αποδεκτά για καύση, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή πριν το κάνετε.

Προβλέπεται ένα δύσκολο καλοκαίρι με άκρως ανεβασμένες θερμοκρασίες το οποίο αποτελεί από μόνο του παράγοντα άγχους και κινδύνου, ο οποίος φάνηκε από τώρα με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε Γλυφάδα και τη Βούλα. Πρέπει να βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση διότι η κατάσταση αυτή χρειάζεται κάθε πιθανή βοήθεια και άπλετη προσοχή από όλους μας.

Author