Plogging: Το Τρέξιμο που Συνδυάζει Οικολογία και Άθληση

Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πλαστική ρύπανση είναι συντριπτικά. Κάθε χρόνο, παράγουμε 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού και περίπου 8,8 εκατομμύρια τόνοι από αυτά απορρίπτονται στους ωκεανούς, απειλώντας αμέτρητα ζώα, πολλά από τα οποία είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης ως αποτέλεσμα. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στον ωκεανό παρά ψάρια.

Όλη αυτή η κατάσταση, έχει οδηγήσει στο να ψάχνουμε συνεχώς νέους τρόπους να περιορίσουμε το πλαστικό και τα σκουπίδια προκειμένου να βοηθήσουμε το περιβάλλον να «ανασάνει». Έτσι δημιουργήθηκε και το «plogging», το νέο Fitness trend που έρχεται από τη Σουηδία και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Πρόκειται για τη νέα τάση στο τρέξιμο που γνωρίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Η λέξη «plogging» είναι μία σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις «plocka upp» (που σημαίνει μαζεύω από κάτω) και «jogging». Στην ουσία μαζεύεις τα σκουπίδια που υπάρχουν στους δρόμους καθώς κάνεις τζόκινγκ.

Πως ξεκίνησε

Ξεκίνησε στη Σουηδία από τον Erik Ahlström γύρω στο 2016 και εξαπλώθηκε ως οργανωμένη δραστηριότητα σε άλλες χώρες το 2018, μετά την αυξημένη ανησυχία για την πλαστική ρύπανση. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ahlström, κατά τη διάρκεια της μετακίνησής του στη δουλειά του, παρατηρούσε συχνά σκουπίδια στο τοπίο. Τα ίδια σκουπίδια θα παρέμεναν στους δρόμους για εβδομάδες αδιάκοπα χωρίς κανείς να τα μαζέψει. Αυτό, τον ώθησε να μαζέψει τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια της μετακίνησής του και να τα απορρίψει σωστά. Σύντομα, αυτό έγινε συνήθεια. Τελικά, συμπεριέλαβε τον καθαρισμό των σκουπιδιών στην καθημερινή του ρουτίνα τρεξίματος και άσκησης, με τον τρόπο που δημιουργήθηκε το «plogging».

Ως προπόνηση, παρέχει ποικιλία στις κινήσεις του σώματος. Υπολογίζεται ότι 2.000.000 άτομα κάνουν plogging καθημερινά σε 100 χώρες και ορισμένες εκδηλώσεις plogging έχουν προσελκύσει περισσότερους από 3.000.000 συμμετέχοντες. Από τότε που το κίνημα διαμορφώθηκε στη Σουηδία, εξαπλώθηκε παγκοσμίως, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αναζήτηση της λέξης #plogging τόσο στο Instagram όσο και στο twitter εμφανίζει πλήθος φωτογραφιών από ανθρώπους που δημοσιεύουν το πριν και το μετά από τον καθαρισμό μιας περιοχής. Δεδομένου ότι το plogging είναι πολύ προσιτό και εύκολο να γίνει, του προσδίδει μια πολύ ευρύτερη απήχηση, γεγονός που εξηγεί την αυξανόμενη επιρροή του παγκοσμίως.

Plalking και Pliking

Ακόμα και εάν αντί για το τρέξιμο προτιμάτε το περπάτημα, την πεζοπορία ή την ποδηλασία υπάρχει το Plalking και Pliking αντίστοιχα. Ένας Plalker μαζεύει τα σκουπίδια την ώρα που κάνει το καθιερωμένο του περπάτημα, ή ακόμα και όταν πηγαίνει στη δουλειά του και στις υποχρεώσεις του. Ενώ Pliker είναι το όνομα είτε ενός πεζοπόρου είτε ενός ποδηλάτη που μαζεύει σκουπίδια. Υπάρχουν επομένως πολλές επιλογές για τα δεδομένα, τη φυσική κατάσταση και τα ενδιαφέροντα του καθενός.

Οφέλη του Plogging

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ομάδες έχουν εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική που κινητοποιούν τις κοινότητες να αναλάβουν θετικά μέτρα κατά της πλαστικής ρύπανσης μέσω μιας θετικής παρέμβασης όπως το plogging. Σύμφωνα με τον Ahlström, με το να κάνεις plogging για μισή ώρα θα κάψεις τουλάχιστον 288 θερμίδες κατά μέσο όρο, ενώ 235 θερμίδες από το κανονικό τζόκινγκ. Το γεγονός ότι το plogging έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στις πτυχές της υγείας όσο και του περιβάλλοντος κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι είναι παράγοντες αλλαγής και ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει. Για να το κάνουν λίγο πιο δύσκολο σωματικά, μερικοί κάνουν ακόμη και μερικές ασκήσεις καθώς γεμίζουν τις σακούλες τους.

Την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να πας για τρέξιμο ή ακόμα και για περπάτημα μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου μία σακούλα και ένα ζευγάρι γάντια. Σίγουρα θα νιώσεις πολύ καλά αν το δοκιμάσεις και συμβάλλεις και εσύ! Μπορείς να το διαδώσεις και στους γνωστούς σου και ίσως ενδιαφερθούν και αυτοί. Οι μικρές πράξεις φέρνουν μεγάλες αλλαγές.

Author