Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.
Ο κόσμος αλλάζει. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ειδήσεις που αφορούν φυσικές καταστροφές και έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς κάθε μέρα. Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό της στη ζωή μας; Ας δούμε παρακάτω!
Μπορεί να είμαστε εξοικειωμένοι με τον όρο «κλιματική αλλαγή», αλλά πόσοι από εμάς την έχουμε συνδυάσει με τη μετανάστευση; Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και τυφώνες οι οποίες μπορούν να αναγκάσουν τους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους. Να τους κάνει δηλαδή περιβαλλοντικούς μετανάστες. Οι «περιβαλλοντικοί μετανάστες» υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα φτάσουν τα 150 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η περιβαλλοντική μετανάστευση είναι ένα τεράστιο ζήτημα χωρίς εύκολη λύση. Δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που μετακινούνται επειδή το θέλουν, είναι συχνά μια ακούσια απάντηση σε περιβαλλοντικά μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και μπορούν να οδηγήσουν σε αστέγους, φτώχεια, πείνα, ασθένειες, θάνατο και πολλά άλλα. Τα πράγματα που προκαλούν περιβαλλοντική αλλαγή είναι περίπλοκα, αλλά υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή, μειώνοντας στη συνέχεια την ανάγκη για μετανάστευση.
Μία καλή αρχή για όλους όσους θέλουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον θα ήταν να κάνουμε το σπίτι μας ενεργειακά αποδοτικό. Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο λόγο υπάρχουν και χρηματοδοτούμενα προγράμματα που βοηθούν και παρακινούν προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ένας άλλο τρόπος είναι να επιλέξουμε να μετακινούμαστε λιγότερο με το αυτοκίνητο και να προτιμήσουμε για τις κοντινές μας αποστάσεις να πάμε με τα πόδια, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή με το ποδήλατο.
Η ανακύκλωση, η αλλαγή λαμπτήρων και η αντικατάστασή τους με LED φωτισμό, είναι μερικές ακόμη εύκολες λύσεις με τις οποίες μπορούμε να δείξουμε έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε.

Υπάρχουν όμως και πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι εταιρείες. Για αυτό ακριβώς το λόγο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει αρκετές συστάσεις προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να μετριάσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Μερικές από αυτές είναι: H τακτική μέτρηση των εκπομπών, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου είναι δυνατόν και η βελτίωση της αποδοτικότητας με την μείωση των αποβλήτων.
Τι μπορεί να συμβεί αν δε δώσουμε την απαιτούμενη σημασία; Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Wally» είναι μια ανατριχιαστική προειδοποίηση να μην θεωρούμε το μέλλον της Γης δεδομένο. Η ταινία ουσιαστικά δείχνει τι μπορεί να συμβεί εάν δεν αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία του πλανήτη μας από την υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Συνεπώς, πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στη φύση και να γίνουμε πιο φιλικοί απέναντί της ώστε να έχουμε ένα πιο βιώσιμο αύριο!