Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.
Οι αυστηρές κυρώσεις που έχουν αρχίσει να υποβάλλονται στη Ρωσία, στοχεύουν στην απομόνωση της χώρας και τη δημιουργία ύφεσης, ωστόσο οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η απότομη άνοδος των τιμών σε διάφορα προϊόντα, από το πετρέλαιο και τα μέταλλα μέχρι το σιτάρι, αναμένεται να ανεβάσει το κόστος πολλών καθημερινών ειδών, από τα τρόφιμα μέχρι τη βενζίνη και τη θέρμανση.
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθούν περεταίρω καθώς κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, ωστόσο δεν θα υπάρχει αντίκτυπος μόνο στην ενέργεια. Από το σιτάρι και το κριθάρι μέχρι και τον χαλκό, οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να βιώσουν μια σοβαρή κρίση. Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας και η Ουκρανία είναι γνωστή ως “breadbasket of Europe”, δηλαδή το «καλάθι ψωμιού της Ευρώπης». Αυτές οι υψηλότερες τιμές θα επηρεάσουν την Ευρώπη αλλά και πολλές άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Φυσικό αέριο – Πετρέλαιο
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη θέρμανση των σπιτιών, την τροφοδοσία αεροπλάνων και την πλήρωση των αυτοκινήτων με καύσιμα. Η Ευρώπη προμηθεύεται σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της και το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς θέρμανσης και φυσικού αερίου, οι οποίοι ήδη εκτινάσσονται στα ύψη. Στη χώρα μας, η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη βενζίνη αλλάζει καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς και φτάνει περίπου τα 2,1 ευρώ το λίτρο.
Τρόφιμα
Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% και το 20%, αντίστοιχα, της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, και σχεδόν το 30% όλων των εξαγωγών σιταριού προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού εισάγεται από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Οι υψηλότερες τιμές του σιταριού θα μεταφραστούν σε υψηλότερες τιμές των τροφίμων για όλους. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διπλασιάσει τις παγκόσμιες τιμές σιταριού. Εκτός όμως από τα τεράστια ποσοστά εξαγωγής σιταριού, η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν επίσης σημαντικά ποσοστά από καλαμπόκι και ηλιέλαιο. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγέα λιπασμάτων και σαν αποτέλεσμα η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων θα επηρεάσει και τις καλλιέργειες.
Μέταλλα
Ως κορυφαίος εξαγωγέας εμπορευμάτων, η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μετάλλων στον κόσμο που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από δοχεία αλουμινίου, χάλκινα σύρματα, εξαρτήματα αυτοκινήτων, όπως το νικέλιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε μπαταρίες λιθίου και το παλλάδιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε καταλυτικούς μετατροπείς. Ως αποτέλεσμα ακόμα και τα καθημερινά αγαθά μπορεί να αυξηθούν.
Η Ρωσία επίσης φιλοξενεί την παραγωγή της Volkswagen και της Toyota. Ορισμένη παραγωγή έχει ήδη διακοπεί στα ρωσικά εργοστάσια αυτοκινήτων, ενώ οι εταιρείες ναυτιλίας και παράδοσης που διακόπτουν τη δραστηριότητα από και προς τη χώρα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα νέων αυτοκινήτων.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια σειρά από άμεσες και έμμεσες κρίσεις προσφοράς στις αγορές εμπορευμάτων. Οι πιο ευάλωτες είναι οι εισαγωγικές χώρες τροφίμων που εξαρτώνται από την Ουκρανία. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί τελικά ο αντίκτυπος είναι να σταματήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και να ρέει ξανά το σιτάρι. Τα στοιχεία των επόμενων μηνών θα περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο στις τιμές από την έναρξη του πολέμου και την προσαρμογή των εμπόρων στη διακοπή της προσφοράς ουκρανικών και ρωσικών αγροτικών προϊόντων.