Ο Εθελοντισμός ως Στάση Ζωής

Από το Στέφανο Ουζούνογλου, Κτηνίατρο.

Η εμπειρία του να δίνουμε το χρόνο και την ενέργειά μας σε όσους το έχουν ανάγκη, δε συγκρίνεται με καμία άλλη σύμφωνα με τον Στέφανο Ουζούνογλου, κτηνίατρο και εθελοντή για την προστασία των ζώων. 

«Ο εθελοντισμός είναι μια από τις πιο ανιδιοτελείς πράξεις που μπορεί να κάνει κάποιος. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, όταν προσφέρεις με οποιοδήποτε τρόπο και βλέπεις ότι αυτό που κάνεις είναι πραγματικά χρήσιμο, νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Αυτή είναι η αμοιβή ενός εθελοντή. Η ηθική ικανοποίηση και το ‘ευχαριστώ’ που ακούς είναι πολύ πιο σημαντικά από κάθε χρηματική αμοιβή», αναφέρει.

Ο Στέφανος ήταν πρόσφατα στις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Βόρεια Εύβοια, όπου πήγε ως εθελοντής. «Μετά από επικοινωνία που είχα με τη φιλοζωική της περιοχής “Άρτεμις”, πήγα να συνδράμω στη προσπάθεια που γινόταν εκεί. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε στηθεί κάποιος κτηνιατρικός σταθμός όπως έγινε στις πυρκαγιές της Αθήνας, ούτε υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση με αυτήν της Αθήνας. Το παρήγορο και το άκρως θετικό της ιστορίας ήταν ότι η συνεισφορά από τους πολίτες όλης της χώρας ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική».

Συνεχίζοντας την εξιστόρησή του για την κατάσταση που βρήκε εκεί, λέει: «Στην Εύβοια είχα να κάνω με αιγοπρόβατα, άλογα, γαϊδουράκια, σκυλιά και γάτες. Το κύριο πρόβλημά τους ήταν όπως καταλαβαίνετε τα εγκαύματα. Γυρίσαμε σχεδόν όλη την Βόρεια Εύβοια και δυστυχώς είδα το μέγεθος της ζημιάς σε όλη της την έκταση».

Τελικά ο Στέφανος, μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές κατάφεραν να στήσουν μία κτηνιατρική μονάδα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί και μελλοντικά για την περίθαλψη των αδέσποτων της περιοχής.

Όλη αυτή η εθελοντική δράση του Στέφανου Ουζούνογλου ξεκίνησε χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα το 2015 στην Αγγλία. «Στην πρώτη μου δουλειά, ήμασταν υπεύθυνοι για την περίθαλψη των κακοποιημένων και αδέσποτων ζώων της περιοχής του Worcestershire county», δηλώνει ενώ συμπληρώνει με χαμόγελο: «Ναι, έχει και η Αγγλία αδέσποτα ζώα, απλά ο μηχανισμός λειτουργεί τόσο καλά που συλλέγονται και λαμβάνονται αμέσως τα απαραίτητα μέτρα». Εκεί δραστηριοποιήθηκε ενεργά και γαλουχήθηκε με την έννοια του εθελοντισμού. Συνεργάστηκε με φιλοζωικές της περιοχής σε προγράμματα υιοθεσίας, στείρωσης κλπ.

Έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι εθελοντικής δράσης όπου έφτασε μέχρι την  Γουατεμάλα. «Το 2016, έλαβα μέρος σε μία αποστολή κτηνιάτρων στο Flores και στο Peten της Γουατεμάλας. Το πρόγραμμα είχε σκοπό αρχικά την εκπαίδευσή μας για θέματα της Άγριας Πανίδας της χώρας αλλά και την παροχή βοήθειας στους τοπικούς κτηνίατρους της φιλοζωικής ARCAS». Ο Στέφανος, μαζί με άλλους εθελοντές – κτηνίατρους κατάφεραν να πετύχουν την επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Συμμέτοχοι σε αυτή τη δράση ήταν όπως μας λέει, τόσο ο Στρατός όσο και η Αστυνομία. «Με την βοήθειά τους κάναμε ελέγχους για την καταπάτηση της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων. Τα ζώα με τα οποία ασχοληθήκαμε ήταν κυρίως παπαγάλοι, μαϊμούδες, κροκόδειλοι, ιαγουάριοι και άλλα αιλουροειδή, μυρμηγκοφάγοι, χελώνες κ.α., ενώ περιθάλπταμε και ζώα που είχαν μεγαλώσει μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον και δεν μπορούσαν να επανενταχθούν λόγω απουσίας ενστίκτων επιβίωσης».

Αυτό του το ταξίδι, μετέτρεψε τον Στέφανο από έναν κτηνίατρο με εθελοντική προσφορά σε έναν υπέρμαχο και ένθερμο υποστηρικτή τέτοιων δράσεων. Έτσι, μόλις επέστρεψε πίσω στην Αγγλία φρόντισε να γίνει μέλος της Φιλοζωικής ομάδας «StreetVets» στο Μπρίστολ όπου δυο φορές την εβδομάδα, ομάδα κτηνιάτρων πήγαινε σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων και κέντρα σίτισης με σκοπό να παρέχει βοήθεια, πληροφορίες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα σκυλιά των αστέγων.

Το 2019, όταν και ο Στέφανος επέστρεψε στην Ελλάδα, ήταν αδύνατο να αφήσει πίσω του αυτή τη δράση. «Πριν ανοίξω το κτηνιατρείο (τότε που είχα χρόνο) πήγαινα και βοηθούσα το φιλοζωικό σωματείο «Δράση για την άγρια ζωή». Είναι ένα σωματείο το οποίο στηρίζεται καθαρά στον εθελοντισμό και σκοπός του είναι η περίθαλψη άγριων ζώων και η επανένταξη τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Κάνουν φοβερή δουλειά τα παιδιά. Κάναμε χειρουργεία σε φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), αετούς, χελώνες κ.α.».

Αφού άνοιξε τη δική του Κτηνιατρική Κλινική το «PANORAMA VET CLINIC» στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε την εθελοντική του δράση μέσω συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Τέλος, σε συνεννόηση με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη είναι σε διαρκή επικοινωνία για δράσεις που περιλαμβάνουν την περίθαλψη, τη στείρωση κ.α., των αδέσποτων ζώων του Δήμου.


Ο Στέφανος Ουζούνογλου είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου USAMV Cluj-Napoca της Ρουμανίας. Κατά την φοίτηση του εκπαιδεύτηκε σε κτηνιατρεία της Αγγλίας ως μέρος της πρακτικής του άσκησης. Το 2013 μετακόμισε στην Αγγλία όπου εκεί εκτός από εργασία σε κτηνιατρικές κλινικές, παρακολούθησε μεταπτυχιακά πάνω στην χειρουργική μικρών ζώων και τον βελονισμό. Από το Μάρτιο του 2020 διατηρεί δικό του κτηνιατρείο, το ‘Panorama Vet Clinic’ στη Θεσσαλονίκη.

share post to:
Author