Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.
Το 2021 η χώρα μας μέτρησε 17 γυναικοκτονίες. 17 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τους συντρόφους τους είτε επειδή έμειναν είτε επειδή έφυγαν από μία βίαιη σχέση.
Το γεγονός αυτό δείχνει πως όσα βήματα προόδου και αν έχουν γίνει για την ισότητα των δύο φύλων, ακόμη έχουμε να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα για να την πετύχουμε τόσο σε οικογενειακό όσο και σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
Την περίοδο της καραντίνας τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τετραπλασιάστηκαν σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα. Παράλληλα, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού γυναικών και ανδρών από ανθρώπους του θεάματος. Η μία δημόσια καταγγελία άνοιγε το δρόμο για την επόμενη, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρήκαν τη δύναμη να διηγηθούν τα όσα βίωσαν και έτσι δόθηκε πράσινο φως για τη δημιουργία του κινήματος #metoo στην Ελλάδα.
Τι είναι το κίνημα #metoo;
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κοινωνικό κίνημα ενάντια στην βία και παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής (λεκτική- ψυχολογική- σωματική) εντός της οικογένειας και εντός του εργασιακού περιβάλλοντος σε άτομα όλων των φύλων και όλων των ηλικιών. Η κύρια δράση του κινήματος είναι η προτροπή δημοσιοποίησης περιστατικών στα social media, ώστε να σπάσει η αλυσίδα βίας και φόβου και όλοι να υψώσουν τη φωνή τους, έστω και μετά από χρόνια, γιατί απλά ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. Εξάλλου η δημοσίευση των περιστατικών δείχνει σε όλους τους ανθρώπους που υπήρξαν ή είναι ακόμη θύματα βίας ότι δεν είναι μόνοι και πως μπορούν να βρουν τη δύναμη να βγουν από αυτή την κακοποιητική κατάσταση και μαζί να σπάσουν τη σιωπή…
Πώς ξεκίνησε το #metoo;
Η αρχή του #metoo σημειώθηκε το 2006 από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ, η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά κατ’ επανάληψη. Χρησιμοποίησε το γνωστό πλέον hashtag για να βοηθήσει και άλλα κορίτσια και γυναίκες αρχικά Αφροαμερικανικής καταγωγής- όπως η ίδια- να δημοσιοποιήσουν τις ιστορίες τους και να καταδικάσουν τη βία που υπέστησαν. Η έκφραση “metoo” προήλθε από την απάντηση της Μπερκ σε ένα 12χρονο κορίτσι, όταν της αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Ήταν οι μοναδικές λέξεις που μπόρεσε να προφέρει μπροστά στον πόνο του παιδιού.
Έντεκα χρόνια αργότερα το κίνημα άρχισε να αποκτά δημοτικότητα χάρη στο καίριο tweet της ηθοποιού Αλίσα Μιλάνο, η οποία ορμώμενη των αποκαλύψεων για τον παραγωγό Χάρβι Γουάινστιν, ο οποίος καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλακής για βιασμό, αλλά και για εκατοντάδες σεξουαλικές παρενοχλήσεις, έγραψε: «Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βία γράψουν στο status #Metoo, ίσως δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος». Το παράδειγμα της ακολούθησαν πολλές διάσημες προσωπικότητες και αυτό έδωσε θάρρος σε πολλές γυναίκες να δημοσιεύσουν τις ιστορίες τους και να καταδικάσουν την βία που υπέστησαν. Το κίνημα γνώριζε όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο 2018, όταν ο Αμερικανός κωμικός Μπιλ Κόσμπι καταδικάστηκε σε φυλάκιση εξαιτίας σεξουαλικών αδικημάτων που είχε διαπράξει.
Τι συνέβη στην Ελλάδα;
Στη χώρα μας η αρχή έγινε με την εξομολόγηση της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου το 2020 αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας το 1998. Η αποκάλυψή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσα στα social media όσο και στα ΜΜΕ και άνοιξε το δρόμο σε αρκετούς ανθρώπους να μοιραστούν τα δικά τους αντίστοιχα βιώματα από τον χώρο του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής, του θεάτρου και της τηλεόρασης, αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακολούθησαν καταγγελίες και πολλές υποθέσεις σήμερα δικάζονται.
Τη συμπαράστασή τους στη γνωστή αθλήτρια εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα συναντήθηκε μαζί της, και ο Πρωθυπουργός. Το Φεβρουάριο του 2021 δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα της Πολιτείας metoogreece.gr για την καταγγελία κακοποιητικών συμπεριφορών και τη στήριξη όσων τις βίωσαν ή και τις βιώνουν.
Η στήριξη και η ενδυνάμωση του ελληνικού #metoo σήμερα φαντάζει πιο αναγκαία από ποτέ. Τα περιστατικά έμφυλης βίας ολοένα αυξάνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες μένουν ατιμώρητοι λόγω προκαταλήψεων και ελλιπούς ενημέρωσης. Παρακάτω θα βρείτε τις ιστοσελίδες και τις τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε, αλλά και να καταφύγετε σε περίπτωση ανάγκης.
#METOO Greece
Βία Κατά Των Γυναικών (womensos.gr)
100: άμεση δράση
15900: τηλεφωνική γραμμή sos- βία κατά των γυναικών
15512: σώμα επιθεώρησης εργασίας
1056: γραμμή sos για παιδιά, εφήβους και γονείς
11188: δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος