Κοινωνική Κουζίνα ‘Ο Άλλος Άνθρωπος’

Από την Ειρήνη Μπουντούκη, Curator της Κοινωνικής Κουζίνας “Ο ‘Αλλος ‘Ανθρωπος” Θεσσαλονίκης.

“Ο άλλος άνθρωπος” είναι η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος” ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές.

Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό.

Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος”

Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις
και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες. Δεν κάνουμε ‘φιλανθρωπία’, ούτε ‘ελεημοσύνη’, με τη σημερνή έννοια των λέξεων.”

Στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε ουσιαστικά το Σεπτέμβριο του 2020 πιο ολοκληρωμένα. Κάθε Κυριακή στις 12.30 στην πλατεία Αριστοτέλους στο ύψος της τράπεζας Πειραιώς είμαστε παρόντες και στρώνουμε το κυριακάτικό μας τραπέζι. Η ομάδα μας μετρά ήδη 16 μαγειρέματα, συλλογή, διαλογή και προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας, αλλά και στήριξη οικογενειών άπορων.

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2020, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επισκεπτόμαστε σχολεία, τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας τη δράση μας με υλικό ανάλογα προσαρμοσμένο, και μαγειρεύουμε όλοι μαζί. Παιδιά, δάσκαλοι και η ομάδα του “Άλλου Ανθρώπου” Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την αντίστοιχη δράση που έχει αναπτύξει ο κος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα.

Προχωράμε μαζί, μπροστά με πάνω από 2500 γεύματα, 153 ενεργούς εθελοντές, 6 συντονιστές δράσεων, την curator της κουζίνας και υπεύθυνη Τύπου, κυρίως όμως αμέτρητα χαμόγελα και αληθινά συναισθήματα. Όλες μας οι δράσεις στη Θεσσαλονίκη στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στη δική σας και δική μας εθελοντική προσφορά .Την προσφορά των άλλων ανθρώπων. Γιατί ο ¨άλλος Άνθρωπος” είσαι εσύ!

Μαγειρεύουμε με σεβασμό και αλληλεγγύη, τρώμε και ζούμε όλοι μαζί!
Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο.
Ελάτε μαζί μας να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο όμορφη!

Άλλωστε το φαγητό είναι αγάπη και η αγάπη είναι για να μοιράζεται!


Η Ειρήνη Μπουντούκη είναι το πρώτο διεθνές plus size μοντέλο στην Ελλάδα, εργαζόμενη από το 2007 στο χώρο της μόδας. Είναι curator της κοινωνικής κουζίνας “Ο ‘Αλλος ‘Ανθρωπος¨” Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη Τύπου. Επίσης είναι ομιλήτρια του TEDxUOM, leader στο δωρεάν πρόγραμμα γυναικείας ενδυνάμωσης του Ιδρύματος Λαμπράκη “WOMENTORS”, ειδική γραμματέας στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του παιδιού της και μέλος στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του αντίστοιχου Δήμου. Είναι μητέρα μιας 8χρονης κόρης και σύζυγος.

Author