Food Waste: Η Σύγχρονη Απειλή

Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.

Σήμερα παρατηρείται μια θλιβερή και αντιφατική εικόνα: το παράλογο ποσοστό 33% – 50% των τροφίμων που καλλιεργούμε και επεξεργαζόμαστε καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ 1 στους 9 ανθρώπους – σε παγκόσμια κλίμακα – κυριολεκτικά δεν έχει να φάει. Πρόκειται για μία τρομερή αντίθεση άρρηκτα συνδεδεμένη με τον υπερκαταναλωτισμό, την πλεονεξία και τον εγωισμό των κατοίκων των αναπτυγμένων κρατών.

Ταυτόχρονα, τη στιγμή που ο πλανήτης κινδυνεύει, οι πόροι λιγοστεύουν επικίνδυνα και μία σειρά μέτρων και ενεργειών έχει ληφθεί για τη σωτηρία του, έχει αποδειχθεί πως τα απορρίμματα φαγητού ευθύνονται τόσο για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με αέρια φαινομένου θερμοκηπίου κατά 8 % όσο και για την υπερκατανάλωση του νερού και τη χρήση μη φιλικών προς το περιβάλλον χημικών στις καλλιέργειες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε θλιβερή πρωτιά, καθώς έχει καταγραφεί ότι η κάθε οικογένεια πετάει 142 κιλά το χρόνο (ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 74 κιλά ανά νοικοκυριό. Συνολικά στη χώρα μας τα απόβλητα φαγητών αγγίζουν τα 1,48 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό, το οποίο αυξήθηκε στην περίοδο της καραντίνας και θα πρέπει να μειωθεί άμεσα ώστε να αποφευχθούν οι επικίνδυνες συνέπειές του.

Τι είναι το food waste;

Σύμφωνα με τη Βη Μπουγάνη, CEO & co-founder του Sustainable Food Movement in Greece «O όρος food waste αφορά την τροφή –συμπεριλαμβάνεται το νερό και άλλα υγρά – η οποία χάνεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης. Το food waste είναι ένας συνδυασμός δύο νέων ακόμη όρων: του food toss (φαγητό που πετιέται) αλλά και του food loss (φαγητό που χάνεται)». Γίνεται, επομένως αντιληπτό, ότι με τον όρο food waste δεν εννοούμε μόνο το φαγητό που δεν καταναλώσαμε, αλλά κάθε υλικό που ξοδέψαμε αλόγιστα από τη συγκομιδή της πρώτης ύλης μέχρι την κατανάλωσή της.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το food waste;

Προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη των τροφίμων προτείνονται ορισμένες ιδέες για να εξαλειφθεί η σπατάλη τροφίμων σε ατομικό επίπεδο:

1) Να φτιάχνουμε λίστα με τα φαγητά της βδομάδας πριν την επίσκεψή μας στο super market, λαϊκή αγορά, κλπ. Έτσι, θα ξέρουμε ακριβώς ποια υλικά και σε ποιες ποσότητες θα χρειαστούμε, επομένως δε θα καταλήξουμε με ληγμένα ή χαλασμένα τρόφιμα.

2) Στις αγορές μας να μην κρίνουμε τα προϊόντα από την εξωτερική τους εμφάνιση. Εξάλλου, λένε πως όσο πιο «άσχημο» είναι ένα φρούτο ή ένα λαχανικό τόσο πιο υγιεινό είναι!

3) Φτιάξαμε ένα φαγητό που δε μας άρεσε;  Η λύση δεν είναι να το πετάξουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε τα υλικά του για να ετοιμάσουμε ένα άλλο πιάτο. Για παράδειγμα, το κρέας στο φούρνο μετατρέπεται εύκολα σε πίτα, το κέικ σε σοκολατένια κεράσματα και τα μακαρόνια σε ογκρατέν φούρνου.

4) Όταν μας περισσεύει φαγητό, μπορούμε να το προσφέρουμε σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Είτε σε κάποια γνωστή μας οικογένεια είτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αντίστοιχα, μπορούμε να τους δωρίσουμε τα υλικά, που ξέρουμε ότι δε θα χρησιμοποιήσουμε εν τέλει πριν παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

Όσον αφορά τον κρατικό μηχανισμό:

1) Είναι απαραίτητη η συνεργασία του με τη βιομηχανία φαγητού. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να έχουμε βιώσιμη γαστρονομία, η οποία σχετίζεται με την εντοπιότητα και την εποχικότητα των πρώτων υλών, τη σωστή αξιοποίησή τους για μηδενικά απορρίμματα και την κατανάλωση πόρων με φειδώ.

2) Να γίνουν ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών για το food waste. Bonus και loyalty programs, όπως υπάρχουν σε άλλα κράτη, έχουν αποδειχθεί σωτήρια στην κινητοποίηση των καταναλωτών.

3) Απαραίτητη είναι η ανακύκλωση τροφίμων, ώστε τα απορρίμματα τροφίμων να μετατρέπονται σε κομπόστ, ζωοτροφές και ενέργεια.

4) Δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας μας στηρίζεται στον τουρισμό, θα έχει πολλαπλά οφέλη η εκπαίδευση των τουριστών που μας επισκέπτονται για μια αειφόρο καταναλωτική συμπεριφορά.

Author