Είναι Υγιεινή η Vegan Διατροφή;

Από τη Χριστίνα Τζελέπογλου, P.R. Consultant & Δημιουργό του Positivelife.gr.

Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες με βασικό γνώμονα, κυρίως, την επιδίωξη μιας πιο υγιεινής ζωής. Πριν κάποια χρόνια υπήρξε μια έντονη, μαζική τάση προς τη vegan διατροφή, πολλοί όμως εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο μια τέτοια διατροφή είναι όντως υγιεινή και επαρκής για τον άνθρωπο.

Το vegan ‘’κίνημα’’ ξεκίνησε από ιδεολογικούς σκοπούς με στόχο την προστασία των ζώων από τα μαζικά εκτροφεία αλλά και για το μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει η κατανάλωση κρέατος και των λοιπών κατεργασμένων υλικών. Πολλοί άνθρωποι εναντιώθηκαν στην εμπορευματοποίηση και κακοποίηση των ζώων στα εκτροφεία γι’ αυτό και ξεκίνησαν, όχι μόνο να μην τρώνε κρέας, αλλά να μην καταναλώνουν τίποτα το οποίο παράγεται από ζώα!

Ξεκίνησε, έτσι, μια μεγάλη προτροπή προς τον κόσμο να ακολουθήσει το ‘’vegan lifestyle’’ το οποίο, σύμφωνα με τις προτροπές των ακτιβιστών, όχι μόνο θα προστατέψει τα ζώα αλλά και θα βελτιώσει την υγεία όσων το επιλέξουν.

Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο κύμα αμφισβήτησης όσον αφορά το κομμάτι της υγείας. Μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να είναι υγιής χωρίς την κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων;

Η vegan διατροφή είναι δυνητικά πολύ υγιεινή καθώς είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια και είναι ακόμη καλύτερη αν συμπεριλάβετε ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια και φακές, καθώς και σπόρους chia και λιναριού.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition εξέτασε τη συνολική επίδραση που έχει μια plant-based διατροφή στη θνητότητα από διάφορες αιτίες, με δεδομένα από την US National Health and Nutrition Examination Survey, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 40.074 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 47,3 έτη. Κατά τη διάρκεια των 7,8 ετών σε follow-up της μελέτης καταγράφηκαν 4.904 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 1.029 θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις και 1.068 θάνατοι από καρκίνο. Τα ποσοστά είναι θετικά για τη vegan διατροφή.

Επίσης, δεν έχουν υπάρξει ποτέ προβλήματα με έλλειψη πρωτεΐνης, μόνο σε άτομα που δεν τρώνε αρκετές θερμίδες, λέει ο Marco Springman, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η πρωτεΐνη είναι σε όλα τα φαγητά. Για όσους ανησυχούν, το γάλα σόγιας έχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γάλα. Είναι, ακόμη, σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Β12, που συνήθως βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά και τα ψάρια, καθώς χωρίς αυτήν, θα αισθάνεστε εξαντλημένοι και αδύναμοι.

Είναι, επίσης, απίθανο μια plant- based διατροφή να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου, λέει ο Springman, εφόσον η εκάστοτε διατροφή περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά κάθε χρώματος. Επίσης, όσον αφορά την πρόσληψη σιδήρου, «Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στο πόσο σίδηρο υπάρχει στη διατροφή μας και εάν έχετε χαμηλότερη πρόσληψη σιδήρου μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική χρήση αυτού του σιδήρου», λέει. Σύμφωνα με τον Springman, μια ισορροπημένη vegan διατροφή είναι μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες.

Αλλά η μετάβαση στον βιγκανισμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Σαφώς, μια τέτοια διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας αλλά δεν εξασφαλίζει την απώλεια βάρους από μόνη της. Ας μην ξεχνάμε, πως ό,τι είναι vegan, δεν είναι και υγιεινό. Μπορείτε να ακολουθήσετε μια διατροφή με junk food όσο και ένας μη vegan. Ακόμη, οι εναλλακτικές τροφές για vegan, όπως το βούτυρο και το τυρί για παράδειγμα, μπορεί να είναι χειρότερες για την υγεία σας από τις μη vegan εκδόσεις. Οι επιλογές για vegan junk food, γλυκά τηγανιτά κ.α. υπάρχουν σε πληθώρα πλέον, αφού o vegan τρόπος ζωής και διατροφής είναι πλέον πολύ πιο διαδεδομένος από ότι στο παρελθόν. Οπότε είναι όλα θέμα επιλογής.

Για να έχει, λοιπόν, κανείς μια ισορροπημένη, υγιεινή, vegan διατροφή πρέπει να έχει στο νου του ότι χρειάζεται να το ψάξει. Το να κόψει κάποιος το κρέας δεν του εγγυάται πιο υγιεινό τρόπο διατροφής αν συνολικά οι επιλογές του εξακολουθούν να είναι ανθυγιεινές. Αν πιστεύετε ότι αυτή η διατροφή είναι για εσάς (άσχετα αν την ακολουθείτε για λόγους ηθικής ή υγείας, κάθε επιλογή σας είναι έγκυρη), τότε με προσοχή και σωστό πρόγραμμα μπορείτε να είστε 100% υγιής και να μην σας λείπει τίποτα. Μη ξεχνάτε πως είναι πάντα σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας ή με έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διατροφική αγωγή και να ενημερωθείτε κατάλληλα πριν κάνετε μια τέτοια αλλαγή.  

Πηγές
https://vomadlife.com/blogs/news/why-people-go-vegan-2019-global-survey-results
https://www.science.org/doi/abs/10.1126/science.aam5324
https://www.zurich.com/en/media/magazine/2021/its-veganuary-but-is-it-really-a-healthy-way-to-start-the-year#:~:text=%E2%80%9CVegan%20diets%20are%20potentially%20very,seeds%2C%E2%80%9D%20says%20Dr%20Phillips.

Author