Πώς Να Γράφεις Κείμενα Για Βίντεο Στο Youtube

Από το Θοδωρή Αραμπατζή, Business & MLM Coach.

Είτε θέλεις να φτιάξεις βίντεο για το δικό σου κανάλι στο Youtube είτε θέλεις να γράψεις κείμενα για λογαριασμό άλλων δημιουργών, δες τις 3 τεχνικές που σου προτείνω.

Το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης. Όποτε θέλω να βρω ΠΩΣ να κάνω κάτι ή να μάθω ένα νέο skill, πρώτα κάνω αναζήτηση εκεί.

Πώς να γράφεις κείμενα για βίντεο

• Μην κολλάς στη δομή

Παρατηρώ δημιουργούς στο ξεκίνημά τους που πριν γράψουν και δημοσιεύσουν ένα κείμενο θέλουν να έχουν φτιάξει ένα πολύ συγκεκριμένο σκελετό για το κείμενο. Εισαγωγή, περιεχόμενα, κυρίως θέμα, επίλογο. Αντιμετωπίζουν, δηλαδή, ένα δημιουργικό κείμενο όπως θα αντιμετώπιζαν την έκθεση στο σχολείο. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις έτσι, ειδικά στην αρχή.
Ο κόσμος δε βλέπει βίντεο στο Youtube επειδή ψάχνει μία ξεκάθαρη δομή. Ο κόσμος θέλει απλώς να καταναλώσει ενδιαφέρον περιεχόμενο και να συγκρατήσει δυο – τρεις κύριες ιδέες που θα έχουν αξία. Η συμβουλή μου είναι να αρχίσεις απλά να γράφεις χωρίς συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα. Θα δεις ότι με το που γράψεις την πρώτη παράγραφο, αυτό θα φέρει έμπνευση για τη δεύτερη. Και σιγά σιγά οι ιδέες θα έρθουν και πριν καλά καλά το καταλάβεις θα έχεις γράψει το κείμενό σου. Καλό είναι να υπάρχει ένας κορμός και μία ακολουθία στο περιεχόμενό σου, αλλά μην κολλάς στη δομή.

• Ποια θέματα να διαλέξεις

Το πρώτο που θα αξιοποιούσα στη θέση σου είναι οι προσωπικές μου εμπειρίες. Η αλήθεια είναι πως για τη ζωή σου μέχρι σήμερα, όποια ηλικία και να έχεις, θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Όσα έχεις βιώσει και κυρίως όσα έχεις ξεπεράσει, είναι θέματα που ενδιαφέρουν κάποια μερίδα του κοινού και θα ήθελαν πολλοί να παρακολουθήσουν βίντεο σχετικά με αυτά.
Το καλό με το να γράφεις κείμενα για προσωπικές σου εμπειρίες, είναι ότι μπορείς να είσαι πολύ λεπτομερής. Να προσφέρεις στο κοινό συγκεκριμένες πληροφορίες γεμάτες αξία. Πολλά από τα βίντεο στο Υοutube χαρακτηρίζονται από γενικότητα και έλλειψη αξίας. Εσύ, όμως, γράφοντας για τις εμπειρίες σου θα προσφέρεις ουσιαστική αξία στον κόσμο, μιας και καμία θεωρητική γνώση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αξία του βιώματος.

• Ένα ακόμα μέσο που μπορείς να επιστρατεύσεις για δημιουργία κειμένων είναι η λογική σου.

Όταν ένας φίλος σου ζητάει συμβουλή σχετικά με ένα θέμα, εκτός από την προσωπική σου εμπειρία, πολλές φορές απαντάς με την κοινή λογική.
Δε χρειάζεται να έχεις την απόλυτη εμπειρία και πανεπιστημιακή κατάρτιση για να συμβουλέψεις τον φίλο σου για το συγκεκριμένο θέμα. Συνεπώς, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσες να γράψεις ένα κείμενο όπου θα πραγματεύεσαι με λογικές σκέψεις ένα θέμα.

Προσοχή: αν δεν είσαι ειδικός στο θέμα για το οποίο γράφεις, καλό είναι να αναφερθεί στην περιγραφή του βίντεο ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις, εμπειρίες και παρατήρηση και όχι για επιστημονικές συμβουλές.

Πώς να γράφεις κείμενα για βίντεο που θα προσελκύσουν το κοινό

• Αξιοποίησε την επικαιρότητα!

Κάθε μέρα στο διαδίκτυο υπάρχουν ειδήσεις που αποτελούν trends ή αλλιώς τάσεις. Υπάρχουν δηλαδή άρθρα και βίντεο που τραβούν την προσοχή του κοινού, όπως παραδείγματος χάριν κάποιο νέο μέτρο της κυβέρνησης ή αλλαγές στην οικονομία ή το ότι χώρισε κάποιος celebrity ή μια κακοκαιρία. Είναι βέβαιο πως κάθε μέρα θα υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις. Εσύ μπορείς να πάρεις κάποιες ιδέες μέσα από τα δεκάδες άρθρα που θα αναφέρονται στη συγκεκριμένη είδηση και να δημιουργήσεις ένα σχετικό κείμενο. Φυσικά, δε χρειάζεται να ταυτιστείς με την άποψη που εκφράζουν τα συγκεκριμένα site. Ακόμη και αν θεωρείς ότι η είδηση που προβάλλεται δεν είναι σημαντική, ή ότι έχει στόχο να παραπληροφορήσει τον κόσμο, μπορείς να γράψεις ένα κείμενο σχετικά με αυτή σου την άποψη.

Για παράδειγμα αν εσύ στα κείμενά σου μιλάς κυρίως για την αυτοβελτίωση και την θετική ψυχολογία, και η κύρια είδηση της ημέρας είναι ένα αρνητικό γεγονός, μπορείς να μιλήσεις για το γεγονός και να βοηθήσεις τον κόσμο να το διαχειριστεί ή ακόμη και να του δώσεις ένα διαφορετικό νόημα από αυτό που δίνουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή greekcoach.gr


Ο Θοδωρής Αραμπατζής είναι MLM & Business Coach και για περισσότερα από 19 χρόνια η επαγγελματική του ζωή είναι αφιερωμένη στο δικτυακό μάρκετινγκ και στην online & offline επιχειρηματικότητα. Από το 2010, παρέχει υπηρεσίες business coaching σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομιλίες, online και offline. Από το 2007 δημιουργεί σταθερά περιεχόμενο για το blog του, για τα social media και για το κανάλι του στο YouTube. Είναι δημιουργός του προγράμματος “Το Πλάνο 90 Ημερών” και συγγραφέας του βιβλίου Ακαταμάχητο Δικτυακό Μάρκετινγκ.

Author