Πως να Φροντίσεις το Αυτοκίνητο σου!

Από την Κατερίνα Ιωαννίδου, Υπεύθυνη Εξυπηρέτησης Πελατών Μ. Ιωαννίδης ΑΕΒΕ.

Οι περισσότεροι όταν ακούν την φράση φροντίζω το αυτοκίνητο μου έρχεται στο μυαλό τους η συντήρηση αυτού ή αλλιώς το service. Όμως η πραγματική «φροντίδα» του αυτοκινήτου είναι πολλά περισσότερα από αυτό! Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροζωία στο αυτοκίνητο σας αλλά και να αποφευχθούν τα μεγάλα κόστη συντήρησης. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς από αυτούς :

Η έγκαιρη και τακτική συντήρηση είναι το παν!
Τα προγραμματισμένα σέρβις με βάση τα χιλιόμετρα όπως αυτά ορίζονται από τον κατασκευαστή είναι ο νούμερο ένα κανόνας για την φροντίδα του αυτοκινήτου σας. Στο ειδικό εγχειρίδιο θα βρείτε οδηγίες για το πότε θα πρέπει να γίνεται η καθιερωμένη επίσκεψη στο συνεργείο. Είναι συνετό να τηρούνται οι προτάσεις της κατασκευαστικής εταιρίας ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου καθώς η σωστή και ολοκληρωμένη συντήρηση μπορεί να εξασφαλίσει την μακροβιότητα ενός αυτοκινήτου.

Καθαριότητα η μισή αρχοντιά!
Υπάρχει γενικότερα η ιδέα ότι για να διατηρείτε καθαρό το αυτοκίνητο χρειάζεται να το πλένετε συχνά. Στην πραγματικότητα όμως το να πλένεται συχνά το αυτοκίνητο σας δεν είναι και ότι πιο συνετό καθώς αλλοιώνεται το χρώμα και υπάρχει κίνδυνος για φθορές και γρατζουνιές στο αμάξωμα όταν αυτό γίνεται σε πλυντήριο αυτοκινήτων με βούρτσες και όχι με το χέρι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται καθαριότητα του αυτοκινήτου. Αντιθέτως, η καμπίνα του αυτοκινήτου είναι γεμάτη βλαβερούς μικροοργανισμούς, ειδικά στο τιμόνι και τον λεβιέ ταχυτήτων. Είναι καλό να την κρατάτε καθαρή.

Μια ακόμα συμβουλή για να κρατάτε το αμάξι σας καθαρό και το χρώμα του λαμπερό είναι να μην το αφήνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο και σε γενικότερα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες!

Η φροντίδα ξεκινάει εκ των έσω!
Ίσως το πιο σημαντικό για την σωστή λειτουργία του κινητήρα, που συχνά δεν λαμβάνεται και ιδιαίτερα υπόψη είναι η καλή ποιότητα καυσίμου. Με προσοχή πρέπει να επιλέγετε το καύσιμο με το οποίο θα εφοδιάζεται το αυτοκίνητο σας καθώς μπορεί να σας γλυτώσει από πολλά προβλήματα στον κινητήρα. Μεγάλη σημασία πρέπει επίσης να δίνεται στην επιλογή των λαδιών και του παραφλού όπως αυτά ορίζονται από τον κατασκευαστή και να γίνεται έλεγχος αυτών ενδιάμεσα των προγραμματισμένων συντηρήσεων για να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα και κατά επέκταση του αυτοκινήτου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στου υαλοκαθαριστήρες. Ένα καινούργιο σετ υαλοκαθαριστήρων είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του αυτοκινήτου ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Τέλος, σημαντικό είναι να ελέγχονται τακτικά οι αερόσακοι και οι ζώνες ασφαλείας.

Η εξωτερική φροντίδα είναι εξίσου σημαντική!
Τα λάστιχα είναι το άλφα και το ωμέγα για την αποτελεσματική φροντίδα και ασφάλεια του αυτοκινήτου. Πρέπει να ελέγχεται συχνά η κατάσταση και η παλαιότητα των ελαστικών καθώς και η πίεση τους. Τα επαρκώς φουσκωμένα ελαστικά έχουν την μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών και μείωσης του θορύβου στην καμπίνα προσφέροντας έτσι ένα πιο άνετο ταξίδι. Επίσης ένα φθαρμένο σετ ελαστικών μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο .Ένα καινούργιο σετ ελαστικών προσφέρουν στο αυτοκίνητο καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα στο δρόμο.

Τα φώτα επιπλέον είναι ένας τομέας τον οποίο οφείλει κανείς να φροντίζει. Επαρκής φωτισμός και τα φώτα δεικτών κατεύθυνσης είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του οδηγού.

Οδική συμπεριφορά και χρήση!
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται μέσα στην πόλη εμφανίζουν περισσότερα μηχανικά προβλήματα από ότι αυτά που κινούνται εκτός πόλης για τα αντίστοιχα διανυθέντα χιλιόμετρα. Αυτό συμβαίνει διότι στις μικρές αποστάσεις ο κινητήρας δεν προλαβαίνει να θερμανθεί σωστά και η ατμοσφαιρική υγρασία παραμένει στο σύστημα εξαγωγής. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα προκύπτει από τις συχνές ψυχρές εκκινήσεις του κινητήρα, πράγμα που δεν συμβαίνει όταν κάνουμε ένα συνεχές ταξίδι των ιδίων χιλιομέτρων.

Συνοψίζοντας, η οδική συμπεριφορά είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας. Οι ομαλές αλλαγές ταχυτήτων και οι χαμηλές στροφές δεν πιέζουν τον κινητήρα επομένως προκαλούν λιγότερη φθορά και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.
Τέλος, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με έναν εξουσιοδοτημένο διανομέα που να εμπιστεύεστε για την συντήρηση και την φροντίδα του οχήματος σας. Που να είστε σίγουροι ότι θα φροντίσει το αυτοκίνητό σας για μια μικρή ή μεγαλύτερη βλάβη με επαγγελματισμό και συνέπεια βρίσκοντας ταυτόχρονα λύσεις για όσο καιρό έχετε το αυτοκίνητο σας στο συνεργείο προσφέροντας σας αυτοκίνητο εξυπηρέτησης και άλλες τέτοιου είδους παροχές.


Η Κατερίνα Ιωαννίδου εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση Μ. Ιωαννίδης ΑΕΒΕ – Εξουσιοδοτημένος Διανομένας και Επισκευαστής Mercedes-Benz & smart – από το 2013. Διαθέτει σημαντική εμπειρία πάνω στο project management καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών marketing (παραδοσιακού και digital), διαφήμισης προϊόντων και υπηρεσιών, εταιρικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού MSc από το London School of Economics and Political Science και πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Author