ΗOPEgenesis NPO για την Ανατροπή της Υπογεννητικότητας

1. Έχετε σαν όραμα την ανατροπή της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Τι θα συμβεί αν αυτό γίνει;

Υπογεννητικότητα υπάρχει σε μία χώρα, όταν ο αριθμός γεννήσεων ανά έτος είναι μικρότερος ή όχι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων.

Στα στοιχεία του ΟΗΕ που αναδημοσιεύει το worldometers, βλέπουμε πως η τελευταία χρονιά που αυξήθηκε – οριακά – ο πληθυσμός της χώρας μας ήταν το 2010, με το ισοζύγιο την τελευταία δεκαετία να είναι αρνητικό κατά 464.583 άτομα. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, η απώλεια αυτή αντιστοιχεί σε τρεις φορές τον πληθυσμό του Ηρακλείου (153.653), ή το 60% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης (789.191).

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι πολυπαραγοντικό με μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα και απαιτεί πολλαπλές δράσεις και άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση του. Η ΗOPEgenesis εργάζεται για την ανατροπή της, μέσα από τους παρακάτω πυλώνες:

  1. Υιοθεσίες ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών.
  2. Παροχή υπηρεσιών θεραπείας υπογονιµότητας (IVF) σε 28 νησιά σε συνεργασία µε μεγάλα κέντρα γονιμότητας στην Ελλάδα.
  3. Απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ωφελούμενων.
  4. Κέντρα απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  5. Διεξαγωγή ερευνών.
  6. Σχεδιασμός του προγράμματος “H νταντά της γειτονιάς”.
  7. Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων.
  8. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Αναγέννηση” το πρόγραμμα εφαρμόζεται με στόχο την αναβίωση των περιοχών αυτών και την ενίσχυση του γηγενούς Ελληνικού πληθυσμού το οποίο υλοποιείται, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα Αντικυθήρα, τη Γαύδο, το Καστελόριζο, τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι).

2. Ποια είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ΗΟPEgenesis μέχρι τώρα;

Χωρίς αμφιβολία η πιο συγκινητική στιγμή της ΗΟPEgenesis, ήταν η έναρξη του προγράμματος το 2015, στη Θύμαινα, ένα ακριτικό νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα των Φούρνων μεταξύ Σάμου και Ικαρίας με πληθυσμό 136 κατοίκους. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στο νησί ήταν και το πρώτο μωρό της HOPEgenesis, o μικρός Μηνάς, που γέμισε χαρά και αισιοδοξία τους κατοίκους. Επί χρόνια οι γεννήσεις στο νησί ήταν μηδενικές και σήμερα οι γεννήσεις στην περιοχή είναι 14-15 το χρόνο, μια μεγάλη επιτυχία του προγράμματος.

3. Έχετε υιοθετήσει ακριτικά νησιά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Στις υιοθεσίες ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών καλύπτουμε όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Τα νησιά αυτά παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και οι γυναίκες -κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές-μαιευτικές υποδομές.

Ανασταλτικός παράγοντας, για να φέρουν στον κόσμο παιδιά κάτοικοι ακριτικών νησιών είναι η έλλειψη ιατρικών υποδομών και γιατρών που είχε ενταθεί με την οικονομική κρίση και κορυφώνεται τώρα με την πανδημία αλλά και το υψηλό οικονομικό κόστος των υπηρεσιών υγείας. Το αναφέρω γιατί η μετάβαση σε ιατρικά κέντρα που λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι πάντα εφικτή, το κόστος παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού είναι οι λόγοι που θέτουν τους μέλλοντες γονείς σε δύσκολη θέση και τους γεμίζει ανασφάλεια. Το μόνο κριτήριο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οικογένειες είναι η εντοπιότητα, δεν υπάρχει κανένα άλλο οικονομικό κριτήριο. Σε όλα αυτά τα μέρη έχουμε άριστη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, κοινοτάρχες, δημάρχους κτλ.

Σκοπός της HOPEgenesis είναι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη μητρότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και την οικονομική τους κατάσταση.

4. Πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη ίδρυσης και επάνδρωσης βρεφονηπιακών σταθμών;

Τον Οκτώβριο 2020 πραγματοποιήθηκαν στην Πάτμο τα εγκαίνια του πρώτου, και μοναδικού στο νησί, Δημοτικού Παιδικού Σταθμού, ένα έργο που ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της Eurolife FFH, σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου, την Ομάδα Αιγαίου και τη HOPEgenesis. Ήταν το φυσικό επακόλουθο μια επιτυχημένης πορείας του προγράμματος στο νησί και τώρα πλέον μπήκαμε στο επόμενο στάδιο με μια ενέργεια εξαιρετικής σημασίας για την Πάτμο, καθώς είναι ο πρώτος και μόνος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός του νησιού και αναμένεται να υποδεχθεί παιδιά προσχολικών ηλικιών που θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μάθηση και τη γνώση, είναι η φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων ενάντια στην υπογεννητικότητα στην Πάτμο, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε παιδικός σταθμός και η ανάγκη για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής ήταν μεγάλη, ώστε να υπάρχει ένας χώρος όπου τα παιδιά θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά και να κοινωνικοποιηθούν.


Ο Στέφανος Χανδακάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Φοίτησε στην ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου έλαβε και τη διδακτορική του διατριβή με βαθμό «άριστα». Είναι μαιευτήρας, ενδοσκοπικός χειρουργός, γυναικολόγος με εκπαίδευση στην Αγγλία και στην Αμερική και εξειδίκευση στην λαπαροσκόπηση, στην ρομποτική χειρουργική και την υπογονιμότητα. Επίσης σπούδασε στο Λονδίνο, στο Imperial College Διοίκηση Ιατρικών Επιχειρήσεων και πήρε τον τίτλο ΜΒΑ το 2002. Υπήρξε ένας από τους νεότερους επιμελητές μαιευτικής γυναικολογίας του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας το 2001 (NHS). Υπήρξε αθλητής της ολυμπιακής ομάδας ιστιοπλοΐας το 1996 αλλά και μέλος της εθνικής ομάδας για 10 έτη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση μέσω της ΜΚΟ “Ομάδα Αιγαίου”, από το 2007 έως και σήμερα, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας στα ακριτικά νησιά. Το 2015, ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis, που στόχο έχει να ανατρέψει το κλίμα υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, παρέχοντας δωρεάν όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης σε έγκυες γυναίκες ακριτικών νησιωτικών και ηπειρώτικων περιοχών της Ελλάδας.

Author