- Πως συνδέεται η πολιτιστική κληρονομιά με την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας, της οικονομίας και του τουρισμού;
Η αξία του Ελληνικού νησιωτικού χώρου και θάλασσας, ειδικά του Αιγαίου Πελάγους ως κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού, είναι αδιαμφισβήτητη για τον Ελληνισμό. Η Axion Hellas ακολουθώντας αυτές τις αξίες, εκτός του πολύ σημαντικού σκέλους των δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας για τους κατοίκους των μικρών νησιών, έχει αναπτύξει ένα πολύπλευρο πολιτιστικό πρόγραμμα (θέατρο, μουσική, διατροφή, προστασία του περιβάλλοντος, κλπ) για τη περαιτέρω ανάπτυξη και πολιτιστικό εμπλουτισμό των τοπικών κοινωνιών. Όμως πέρα από τα ιατρικά και πολιτιστικά, η Axon Hellas εκτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βελτίωσης των τοπικών έργων υποδομής. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα είναι και η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2019 η Deloitte Greece μαζί με την Axion Hellas επισκέφθηκαν την Αστυπάλαια και αποφάσισαν να την επιλέξουν, λόγω των χαρακτηριστικών της, ως τον πρώτο σταθμό ενός οράματος που στόχευε στην μετατροπή, ακριτικών και μη, προορισμών της Ελλάδας σε βιώσιμους προορισμούς ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η Deloitte Ελλάδος εκπόνησε αφιλοκερδώς μία ολοκληρωμένη μελέτη και ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, το “Αστυπάλαια 4.0” με στόχο να αναδειχθεί το νησί σε “πρότυπο” για τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα εξασφαλίσει στο μόνιμο πληθυσμό του υψηλό βιοτικό επίπεδο και θα αποτελέσει πόλο έλξης για περισσότερους επισκέπτες, αλλά και για νέους μόνιμους κατοίκους. Μέσα από τη μελέτη και το πλάνο προσδιορίζεται το μοντέλο, οι προτεραιότητες και η στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθήσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η Αστυπάλαια γύρω από 4 βασικούς άξονες: τη βελτίωση και την ανάπτυξη των υποδομών, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό.
- Πως έχετε δει να επιδράει η εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων για την εξοικείωση τους με τις νέες τεχνολογίες;
Η ψηφιακή εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες πάντα και πρωτίστως ξεκινά από το σχολείο και τους νέους. H Axion Hellas πραγματοποιεί θεματικούς κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων (και για το 2020-2021 διαδικτυακών) στα σχολεία των ακριτικών νησιών, όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ιδρυμάτων και οργανισμών με τα οποία συνεργάζεται.

Συγκεκριμένα, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τα Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ ξεκινά πιλοτικά με το ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τoυ ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των ακριτικών νησιών.
Επίσης πρόσφατα ολοκληρώθηκε η παράδοση εκατοντάδων tablets που δώρισε η Axion Hellas προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες των μαθητών και των εργαζόμενων σε σημαντικό αριθμό μικρών ακριτικών νησιών. Στόχος της δράσης, να συμβάλλει στην κάλυψη αναγκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού.
H Axion Hellas συνεισφέρει στην υποδομή αυτή για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ακριτών κατοίκων και μαθητών στην εκπαίδευση, την πληροφόρηση, την εργασία και την εξοικείωση στις νέες τεχνολογίες, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή που ζούμε.
- Περιγράψτε μας μια στιγμή που νιώσατε ευγνωμοσύνη σαν ομάδα το 2020.
Οι στιγμές ευγνωμοσύνης σε έναν εθελοντικό οργανισμό είναι πάρα πολλές και συνεχείς. Θα ξεχωρίσω όμως δύο, μια σε επίπεδο κοινωνίας και μια σε πιο ατομικό επίπεδο.

Πιστεύω στις καρδιές των περισσοτέρων εθελοντών μας το σύμπλεγμα των νήσων του Καστελόριζου, λόγω της δυσκολίας και της διάρκειας του ταξιδιού προς αυτό, της ακριτικότητας (οι σύγχρονες Θερμοπύλες της Ελλάδας) αλλά και της απαράμιλλης ομορφιάς του, έχει κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση. Ιδιαίτερη είναι όμως και η ζεστασιά των κατοίκων όποτε μας υποδέχονται στο νησί τους και η ευγνωμοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν στο έργο υποστήριξης τους, ιατρικά, πολιτιστικά, σε υποδομές, αλλά και πάνω απ’ όλα ηθικά. Πρέπει να αναφερθεί δε πως προσφάτως στο ακριτικό Καστελόριζο, εγκαινιάστηκε μία ηλεκτρογεννήτρια υψηλών προδιαγραφών και οικολογικής τεχνολογίας. Η ηλεκτρογεννήτρια, που είναι ευγενική́ χορηγία σημαντικού χορηγού της οργάνωσης μας, εγκαταστάθηκε στο νησί μετά από ενέργειες της Αxion Hellas και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια όλου το νησιού παραλλήλως δε θα υποβοηθήσει τη λειτουργία του στρατοπέδου Διοίκησης Άμυνας (ΔΑΝ).

Σε ατομικό επίπεδο, ιδιαίτερο συμβολισμό και απέραντη ευγνωμοσύνη μας περίβαλε η επίσκεψή μας στη τελευταία κάτοικο του ακριτικού νησιού της Κίναρου, της Κυρά Ρινιώς, μιας γυναίκας σύμβολο που αρνείται να εγκαταλείψει τον τόπο που αγαπά και είχε ένα χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά για καθένα από εμάς.
- Πόση σημασία έχει να συνεχίζουμε τις εθελοντικές δράσεις ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία;
Οι εθελοντικές δράσεις αποκτούν καίρια σημασία ειδικά σε περιόδους κρίσεως όπως η πανδημία ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού των τοπικών κοινοτήτων των μικρών ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Για αυτό το λόγο και στόχος των δράσεων της Axion Hellas είναι η υλική και ηθική υποστήριξη και προστασία των κατοίκων, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο τους, καθώς και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και αλληλεγγύης στις νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν στην μετά-καραντίνα εποχή και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Από τη μεριά τους, η υποδοχή που μας επιφυλάσσουν οι κάτοικοι των νησιών στις αποστολές είναι πάντα συγκινητική και αναδεικνύει την εκτίμηση τους για όλες τις δράσεις προσφοράς και ουσίας.
Λίγα λόγια για την Axion Hellas
Η Axion Hellas ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό να βοηθήσει περιοχές της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας και των νησιών που παρουσιάζουν ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την πολιτιστική ανάπτυξη.
Η δράση της Axion Hellas στηρίζεται στην ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, στην εθελοντική δράση των μελών της, στη συνέπεια και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Όλοι οι εθελοντές-συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, με κοινό σημείο αναφοράς τους την προσφορά των γνώσεων τους και του (όχι πάντα ελεύθερου) χρόνου τους για τον κοινωφελή σκοπό της οργάνωσης.
Η ομάδα της Axion Hellas προσπαθεί να επιλύει προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των κατοίκων στους τόπους που επισκέπτεται, οργανώνοντας ιατρικές εξετάσεις και προσφέροντας έργα υποδομής. Επίσης, στοχεύει στην εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων μέσα από επιμορφωτικές εκδηλώσεις για αξίες όπως η συνεργασία, η συλλογικότητα και η αγωνιστικότητα.

Στελεχώνεται από πολυμελή ομάδα διακεκριμένων ιατρών και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο διάπλους της Axion Hellas πραγματοποιείται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο με τα φουσκωτά σκάφη των μελών της, όπου μεταφέρεται και ο αναγκαίος ιατρικός εξοπλισμός.
Η ομάδα αποτελείται από 100 ιατρούς και 8 νοσηλευτές με 23 ειδικότητες.
Παρέχονται ιατρικές πράξεις όπως υπερηχογράφημα συμπαγών οργάνων, αγγείων, μαστού, triplex καρδιάς κ.α. Οι ιατρικές εξετάσεις διενεργούνται σε δημόσιους χώρους όπως σχολεία, δημαρχεία και αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η διαμόρφωση των ιατρείων γίνεται από τους εθελοντές μεταφορείς και νοσηλευτές, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών. H συμβολή αυτή είναι σημαντική καθώς παρέχεται προληπτική και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα στους ασθενείς όλων των ηλικιών που ζουν στους ακριτικούς τόπους της Ελλάδας χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.
Η AXION HELLAS δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να εξοικειωθούν οι κάτοικοι με τις νέες τεχνολογίες.

Η ομάδα της ΑΧΙΟΝ HELLAS συνεργάζεται στενά με την Ολυμπιακή Εκεχειρία, τη Deloitte, το British Council, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Όραμα Ελπίδας, το Robert Kennedy Foundation, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, το «Όλοι μαζί μπορούμε», το «Μαζί για το παιδί», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη κ.α.
Στη μέχρι τώρα δράση της έχει επισκεφθεί νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους. Μερικά από αυτά η Κάρπαθος, ο Κάλαμος, η Σχοινούσα, η Ανάφη, τα Ψαρά, η Βολισσός της Χίου, η Αστυπάλαια, η Κάσος ,η Τήλος, η Χάλκη, το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, η Θηρασιά, έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 9.000 ιατρικές εξετάσεις και περισσότερα από 6.000 ναυτικά μίλια.
Παράλληλα, με την υποστήριξη καταξιωμένων φορέων διοργανώνονται πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις και σεμινάρια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού των τοπικών κοινωνιών και προσφέρονται υποδομές και πρώτες ύλες σε νοσοκομειακές μονάδες, σχολεία και τοπικά ιδρύματα.

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος και απόφοιτος του Βασιλικού Κολλεγίου των Οφθαλμιάτρων του Λονδίνου. Έλαβε την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στο Ηνωμένο Bασίλειο και υποειδικότητα στις μεταμοσχεύσεις Κερατοειδούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Έχει λάβει την υποτροφία της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και το βραβείο αριστείας του Αμερικανικού Κολλεγίου των Οφθαλμιάτρων. Τα τελευταία 6 χρόνια συμμετέχει ως εθελοντής/ιατρός στις δράσεις της Axion Hellas.