Ταξίδι στη Μογγολία

Από την Έλενα Αγγελίδου, Ραδιοφωνική Παραγωγό, Τravel Girl.

Είναι πιο εύκολο να πιάσεις ένα άλογο που έχει διαφύγει παρά να πάρεις πίσω μια λέξη που σου διέφυγε. (Μογγολική Παροιμία)

Μογγολία. Στέπες, γκέρς, άλογα, αρνιά, τάρανδοι, γιάκς, μαρμότες, Τζένγκις Χαν, αετοί, κυνηγοί, ανιμισμός, περίτεχνες τοπικές ενδυμασίες και στην μέση της στέπας οι νομάδες στήνουν σπιτικά κάτω απο το πιο καθαρό μπλέ του ουρανού σε μια χώρα που ο λαός μέσω της παράδοσης λαρυγγικά στέλνει ωδή στις χαμένες πατρίδες. Στην περίπτωση της Τουβά οι άνθρωποι, τα φυτά, τα ζώα και τα ουράνια σώματα κατέχουν ψυχή ανεξάρτητη από τη φυσική ύπαρξη και ο ανιμισμός επηρεάζει τη σχέση των Μογγόλων με τη μουσική.

Ρωμαλέοι κυνηγοί χρησιμοποιούν τις φωνές τους για να συμβολίσουν τις δυνάμεις της φύσης, τους ανέμους το νερό και τα ζώα που ζουν στην άγρια αυτή χώρα. Ο Μογγολικός λαός χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία παραδοσιακά και σύγχρονα μουσικά όργανα και κατάφερε να διατηρήσει την πινελιά των λαϊκών τραγουδιών που σχεδόν είχαν ξεχαστεί και πρόσθεσαν στα τραγούδια τους ήχους της φύσης, κελαϊδίσματα πουλιών, χλιμιντρίσματα και βάδισμα αλόγων. Τα τραγούδια λαρυγγισμού χαρακτηρίζονται από το Khorekteer (φωνή από το στήθος), το Khoomeii που είναι πιο απαλό και συμβολίζει τους ανέμους που στροβιλίζονται ανάμεσα στους βράχους, το Sygyt που είναι πιο λεπτός ήχος μοιάζει με φλάουτο και γενικότερα είναι ήχοι με ιδιαίτερη οξύτητα συμβολίζοντας το σφύριγμα των πουλιών και τέλος το Kargyraa με πιο βαθύ ήχο θυμίζοντας γρύλισμα και συμβολίζοντας τα ουρλιαχτά των ανέμων. Κύριο θέμα της μουσικής είναι η  εικόνα του αλόγου, όπως και αποτελεί το πιο σημαντικό μουσικό όργανο το  Morin Xuur (ή Khil Khuur) που είναι το ίδιο το άλογο – ή τουλάχιστον οτιδήποτε μπορεί να γίνει από ένα άλογο.

Η εθνική ταυτότητα του λαού μιλά μέσα από ιστορίες αγάπης για τους γονείς, τις στέπες, ωδές στην ελευθερία ή ανεξαρτησία και η πίστη στις παραδοσιακές αξίες. Γιούρτες (γκέρ) στη μέση του πουθενά καλυμμένες με τσόχα αποτελούν την βασική εστία της οικογένειας, το σπιτικό, άλλωστε αυτό σημαίνει και η λέξη, όπου έπειτα από μια βόλτα με ταράνδους, τάισμα αετών ή παρέα με αρκούδες, περιμένουν να φάνε μαγειρεμένο γιάκ, μαρμότα, αρνί ή και αλεπούδες ή και γίδα μαγειρεμένη με καυτές πέτρες.

Οι Huun-Huur-Tu (Khün Khürtü), οι «ηλιαχτίδες» (αυτό σημαίνει το όνομα τους) της Τουβά, ξεπήδησαν άξαφνα το ‘90 να δώσουν το δικό τους στίγμα στην μουσική παντρεύοντας με μαεστρία παραδοσιακούς ήχους με νέες προσεγγίσεις και  εισέβαλλαν στην χώρα μας μουσικά το 1994 μέσω διαφήμισης του ΟΠΑΠ με το EkiAttar και είχαμε την δυνατότητα να τους δούμε Live. Διεθνώς ήταν ήδη γνωστοί όπου μέχρι και σήμερα 2 από τα 4 αρχικά μέλη συνεχίζουν ακάθεκτοι να γεννούν μελωδίες και να συνθέτουν το ηχόχρωμα μιας χώρας που προκαλεί δέος στο κομμάτι της σύνδεσης τους με την μητέρα γη.

Τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της μουσικής υπήρξαν άνθρωποι που προσανατολιστήκαν είτε στη Jazz/Folk όπως η Enji Erkhem ή στη Metal σκηνή οι The Hu, όμως προσωπικά θεωρώ ότι η αφήγηση μέσω της παράδοσης αποτελεί μια μυσταγωγία για τον λαό της Μογγολίας και εμείς δεν έχουμε παρά να αφεθούμε στα έμπειρα χέρια της μουσικής, όπου σαν άγριο άτι κατεβαίνει από τις στέπες της Τουβά και ατίθασο αφηγείται ιστορίες ελευθερίας.


“Η ζωή είναι ωραία και είναι και μικρή”, αυτό είναι το καθημερινό της μότο και είναι η Φρίντα Κάλο, η Ίντιρα Γκάντι ή αν θες απλά η αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός Έλενα Αγγελίδου που λατρεύει να δημιουργεί ψυχωμένες ερτζιανές αποδράσεις. Το ταξιδιάρικο πνεύμα της που κινείται στον αέρα της πόλης, αναπνέει την τοπική, εγχώρια και παγκόσμια ειδησεογραφία και την μεταφέρει πάντα σε ένα Τravel Girl’s suitcase, για να τη μοιραστεί μαζί σου on air καθημερινά 18.00 με 20.00. Συχνά  θα αναγνωρίσεις την φωνή της σε διαφημιστικά τηλεοπτικά/ ραδιοφωνικά σποτάκια ή ντοκυμαντέρ σε όλη την Ελλάδα και εκτός συνόρων. Τα βράδια θα την συναντήσεις σε γνωστά στέκια της πόλης, φεστιβάλ ή events να μιξάρει jazzy, bossa, soul, funky, rock & ethnic ήχους, ακόμη και να δημιουργεί βραδιές έκπληξη ανάλογα με τα vibes του κόσμου και με την πρώτη ευκαιρία ως αμετανόητη Globetrotter ταξιδεύει στην άκρη του κόσμου φωτογραφίζοντας μικρές, κρυφές ιστορίες του πλανήτη.

Author