Ταξίδι στη Μεγαλύτερη Χώρα του Κόσμου τη Ρωσία
Από την Έλενα Αγγελίδου, Ραδιοφωνική Παραγωγό, Τravel Girl.
Живы бу́дем – не помрём
Θα είμαστε ζωντανοί, δεν θα πεθάνουμε.
(Μετάφραση: Όλα θα πάνε καλά. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο)
Η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου ονομάζεται Ρωσία και το όνομα της προέρχεται από το λαό των Ρως, ενός μεσαιωνικού λαού, ο οποίος κατά τους ερευνητές, είτε συγγένευε με τους σημερινούς Ρώσους, είτε συγγένευε με τους Βίκινγκς και Βάραγγες.
Αν μάθεις πολλά, θα γεράσεις γρήγορα, λένε οι Ρώσοι, μα σαν βρεθεί κάποιος εκεί θέλει να τα μάθει και να τα δει όλα σε έναν περιηγητικό αγώνα δρόμου. Όσο μεγάλη είναι η έκτασή της, τόσο μεγάλη είναι και η ιστορία της, ο πολιτισμός της, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που έχει αφήσει στην ανθρωπότητα. Στη χώρα υπάρχουν πόλεις έργα τέχνης, όμως υπάρχουν και 23 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, 40 περιοχές του προγράμματος της UNESCO «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» και 41 εθνικά πάρκα.
Αν αφήσουμε εκτός πλάνου την “γκρίζα” περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, του Κομμουνιστικού καθεστώτος και του Ψυχρού Πολέμου, η αστική Ρωσία εκπέμπει μια αύρα χλιδής όπου μπορεί να μας θαμπώσει με το πιο λαμπερό Μετρό του κόσμου (με 224 σταθμούς αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στολίδια), να μας δώσει μαθήματα τέχνης μέσα από το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου Hermitageμε τα αμύθητης αξίας εκθέματά του, να δούμε την μεγαλύτερη καμπάνα του κόσμου, να μας δώσει μοναδικές ευκαιρίες απόλαυσης συμφωνικής μουσικής ή όπερας, να φορέσουμε γούνινα καπέλα Τσαρικής αισθητικής, να δούμε αυγά Φαμπερζέ, να γευτούμε αυγά οξύρρυγχου (χαβιάρι) ωσάν μοντέρνοι Μονάρχες με την πιο premium Βότκα, να γευτούμε το Kvass(γλυκόξινο πιοτό φτιαγμένο από ψωμί σικάλεως και κριθάρι), να βολτάρουμε στην Κόκκινη Πλατεία, το Κρεμλίνο, σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Ανάκτορα, Καθεδρικούς, Μέγαρα Φιλαρμονικής, Θέατρα (Bolshoi και Kirov), να χαθούμε σε Newage στέκια, ανοιχτές αγορές που μυρίζουν τοπική κουζίνα (Pelmeni, Borscht, Blini, Pierogi, Okroshka), να φωτογραφίσουμε τις αμέτρητες γραφικές γέφυρες και να αναζητήσουμε την σωτηρία της ψυχής σε 101 εθνικούς δρυμούς.
Η καθηλωτική αχανής Ρωσία εμπεριέχει πρόκληση για τολμηρούς και old school ταξιδιώτες που θέλουν να βιώσου ένα ταξίδι 9.300 χιλιομέτρων με τον Υπερσιβηρικό, τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου, διασχίζοντας 8 διαφορετικές ζώνες ώρας, όπως και να δουν ιδίοις όμμασι την λίμνη Βαϊκάλη ή αλλιώς γνωστή ως «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας». Η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο όπου περιέχει πάνω από το 1/5 του γλυκού νερού παγκοσμίως και στο εσωτερικό της υπάρχουν 22 νησιά.
Σαφέστατα μια τεράστια χώρα, όπως η Ρωσία, χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία μουσικών ερεθισμάτων και μια πληθώρα μουσικών ειδών, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου πολιτισμού κουβαλώντας μια μεγάλη παράδοση επηρεασμένη από τα Σλαβικά φύλα. Οι μουσικές ενορχηστρώσεις συνόδευαν έθιμα, γαμήλια τραγούδια, επικά τραγούδια, χορευτικά και λυρικά τραγούδια συνδυάζοντας λαϊκή, ποπ, ροκ, ρομαντική και μουσική των ποιητών.
Έργα μεγάλων ρώσων συνθετών στιγμάτισαν την χώρα όπως ο Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Mikhail Glinka, Sergey Rakhmaninov, Nikolay Rimsky-Korsakov, Aleksandr Scriabin, Igor Stravinsky. Μεταξύ των σοβιετικών συνθετών ξεχωρίζουν ο Sergey Prokofiev, ο Dmitri Shostakovich, ο Georgiy Sviridov, ο Aram Khachaturian. Φημίζεται πολύ και η ρωσική Σχολή Οπερας.
Μεταξύ των ερμηνευτών της κλασικής μουσικής ξεχωρίζει ο Feodor Chaliapin, ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους βαθύφωνους της μουσικής Ιστορίας, που εκτός από την ποιότητα της φωνής του και την τεχνική του, έθεσε και τις βάσεις για έναν άλλο τρόπο έκφρασης, που δεν περιορίζεται στο τραγούδι αλλά δημιουργεί ένα θεατρικό γεγονός, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε η Kallas.
Υπήρξαν συνθέτες που επεδίωκαν την ανεξαρτησία της ρωσικής μουσικής από τα δυτικότροπα πρότυπα, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα πραγματικά ρωσικό μουσικό ύφος, ένας από αυτούς ο Nikolay Rimsky-Korsakov, επηρεασμένος από το ρομαντισμό του Berlioz (Ρώσος συνθέτης) όπως και από τη ρωσική λαϊκή μουσική του Glinka, διανθισμένη μερικές φορές με στοιχεία Ανατολισμού, αντλούσε την έμπνευσή του από την κλασική ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα, τα λαϊκά διηγήματα και τα παραδοσιακά ρωσικά παραμύθια και την ιστορία της Ρωσίας. Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της εθνικής ρωσικής μουσικής. Ως διευθυντής ορχήστρας έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό αποκαλύπτοντας τη ρωσική μουσική στους νεαρούς Ευρωπαίους συνθέτες και είχε ένα τεράστιο μουσικό έργο. Έγραψε 15 όπερες, καθώς επίσης τα ορχηστρικά έργα και μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του, «Ο Χρυσός Πετεινός» (1909), ήταν απαγορευμένη από το σοβιετικό καθεστώς και άρχισε να παίζεται ξανά στα χρόνια της περεστρόικα στο Θέατρο Μπολσόι. Έγραψε επίσης πολλά κομμάτια ορχηστρικής μουσικής, λαϊκά τραγούδια, έργα μουσικής δωματίου ακόμη και μουσική για τη λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μολονότι ήταν γνωστό πως ήταν άθεος.
Ο πιο δυναμικός τρόπος να εκφραστεί η ιστορία της μουσικής της Ρωσίας είναι μέσω της επιβλητικής φωνής του Feodor Chaliapin σε συνεργασία με τον Rimsky-Korsakov στο Sadko με το “Song of the Viking Guest”, όπου ουσιαστικά μας υπενθυμίζει Живы бу́дем — не помрём (Θα είμαστε ζωντανοί, δεν θα πεθάνουμε).
“Η ζωή είναι ωραία και είναι και μικρή”, αυτό είναι το καθημερινό της μότο και είναι η Φρίντα Κάλο, η Ίντιρα Γκάντι ή αν θες απλά η αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός Έλενα Αγγελίδου που λατρεύει να δημιουργεί ψυχωμένες ερτζιανές αποδράσεις. Το ταξιδιάρικο πνεύμα της που κινείται στον αέρα της πόλης, αναπνέει την τοπική, εγχώρια και παγκόσμια ειδησεογραφία και την μεταφέρει πάντα σε ένα Τravel Girl’s suitcase, για να τη μοιραστεί μαζί σου on air καθημερινά 18.00 με 20.00. Τα βράδια θα τη συναντήσεις σε γνωστά στέκια της πόλης, φεστιβάλ ή events να μιξάρει jazzy, bossa, soul, funky, rock & ethnic ήχους, ακόμη και να δημιουργεί βραδιές έκπληξη ανάλογα με τα vibes του κόσμου και με την πρώτη ευκαιρία ως αμετανόητη Globetrotter ταξιδεύει