Καλάθι αγορών
Καλάθι αγορών

Ο Άνθρωπος Φοβάται τον Χρόνο, Αλλά ο Χρόνος Φοβάται τις Πυραμίδες! Αιγυπτιακή Παροιμία

Από την Έλενα Αγγελίδου, Ραδιοφωνική Παραγωγό, Τravel Girl.

Μυθικοί θησαυροί, δυναστείες, πυραμίδες, μυσταγωγίες, γυναικείες θεότητες / ιέρειες, Φαραώ, ιερογλυφικά, πάπυροι, Βεδουίνοι, Νούβιοι, τελετουργικά, νεκροπόλεις, φελούκες, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, ιστορικός πλούτος, η μητέρα της Αιγύπτου (Νείλος), αρχαιολογικά μουσεία, βιβλιοθήκες, επτασφράγιστα μυστικά, μεθυστικές εσάνς, μπαχάρια, γευστικά φαλάφελ, μυρωδιές, φολκλόρ, Δερβίσηδες, παζάρια γεμάτα χρώματα, χαοτικές πόλεις, επιβλητικά τζαμιά, Καβαφική αύρα, ανατολίτικες μελωδίες είναι μόνο κάποια απο τα στοιχεία που αποτελούν κίνητρο για να γνωρίσει κάποιος από κοντά την Αίγυπτο.

Μια χώρα η οποία βρίσκεται στη βόρεια Αφρική και συνδέεται με την Ασία μέσω της χερσονήσου του Σινά, μοιράζεται σύνορα με Λιβύη, Σουδάν, την Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ και περιβάλλεται από τη Μεσόγειο στο Βορρά και την Ερυθρά θάλασσα στην Ανατολή.

Οι επιβλητικές πυραμίδες της Γκίζας είναι ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου και σίγουρα αποτελούν το βασικό πόλο έλξης σε τούτο τον τόπο. Οι πυραμίδες του Χέωπος, του Χεφρήνου και του Μυκερίνου διεκδικούν την πρωτιά ως ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας και η νεκρόπολη της Γκίζας σε γητεύει καθώς η αινιγματική Σφίγγα στρέφει το βλέμμα σε μια πολύβουη πόλη, το Κάϊρο, που συνεχώς αλλάζει.

Kρυπτογράφοι από όλον τον κόσμο εντατικά έβαλαν σκοπό να αποκωδικοποιήσουν την εικονική γραφή του μυστηριώδους πολιτισμού (Ιερογλυφικά), που προέρχεται από μια σύνθεση ελληνικών λέξεων: «ιερός» και «γλύφω» (= σκαλίζω, χαράσσω), τα γραμματικά σκαλίσματα ουσιαστικά των ιερέων, μηνύματα που έρχονται από το μακρύ παρελθόν όπου με βάση τις προφητείες αναφέρουν επιστροφές των αρχαίων φτερωτών θεών.

Μέσα στην φρενίτιδα της εξέλιξης, ο ήχος της πόλης είναι εκκωφαντικός, όμως ανάμεσα σε κόρνες και πλήθος που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, η μελωδία της Αραβικής κουλτούρας ξεπηδά αναπάντεχα σε ανύποπτο χρόνο και σε γοητεύει. Απόηχος της δεκαετίας του ’20 εισβάλλει με ηχογραφήσεις ζωντανών εμφανίσεων της Umm Kulthum, μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στον αραβικό κόσμο, όπου ξεπηδάει διάσπαρτα μέσα από ταξί που σε προσπερνάνε βιαστικά, αράβικη ποπ προτάσσεται με βόμβο μέσα από νεανικά καφέ, παραδοσιακοί ήχοι από Μισμάρ των Βεδουίνων ή Νουβιανών έξω απο δισκοπωλεία σου τρυπάνε τα αυτιά, εορταστικές εκδηλώσεις με λαική μουσική Σάαμπι ή και παραλλαγές Μαουάλ κάτι σαν τα Ελληνικά ρεμπέτικα και Πορτογαλέζικα Φάντος πλημμυρίζουν κάτι ανήλια στενάκια.

Η μουσική της Αιγύπτου έλκει την καταγωγή της απο διάφορα σημεία της ερήμου, όπου η παράδοση επιτάσσει ντέφι και παλαμάκια και αποτελεί ένα είδος διασποράς ήχων, αναμνήσεων, εθνοτήτων, πολιτισμών και αναμνήσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=PLB7X2EBZjc


Η αραβική γλώσσα ειδικά στο κομμάτι της μουσικής έχει ιδιαίτερο συναίσθημα και συγκίνηση καθώς μπορεί και ξεπερνά τους σκοπέλους της γλώσσας και εισβάλλει στις ψυχές μας. Αν αναζητήσουμε την χαρακτηριστική φωνή ή ενέργεια της Αιγύπτου, θεωρώ πέραν της Umm Kulthum, ότι θα την βρούμε στην φωτεινή προσωπικότητα της Natacha Atlas. Έχει αιγυπτιακές ρίζες, όμως αυτοπροσδιορίζεται ως ένα κράμα ετερόκλητων επιρροών (εννοώντας το συνδυασμό της καταγωγής της και του τόπου διαμονής της) και γεννήθηκε σε μία μαροκινή συνοικία των Βρυξελλών, μετέπειτα μετακόμισε στην Αγγλία και έγινε η πρώτη αραβικής καταγωγής τραγουδίστρια ροκ του Northampton. Ιδιαίτερα χαρισματική μιλάει γαλλικά, ισπανικά, αραβικά και αγγλικά και κατέχει τον χορό της κοιλιάς όπου προσθέτει ιδιαίτερο χρώμα μυσταγωγίας στα Live της παγκοσμίως. Οι συνεργασίες της με διάφορες μπάντες είναι αμέτρητες και σίγουρα οι περιοδείες της με τους Transglobal Underground έπαιξαν ρόλο στην μετέπειτα πορεία της. Η γνωριμία της με τον Peter Gabriel μέσω των συμμετοχών της στο WOMAD ήταν μια συνεργασία με διάρκεια, όμως σπουδαία στιγμή στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή της στη συναυλία που έδωσε ο Jean-Michel Jarre στις πυραμίδες της Αιγύπτου στην αλλαγή της χιλιετίας. Το 2001 χρίστηκε πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ, διότι “ενσαρκώνει το μήνυμα ότι η διαφορετικότητα είναι πηγή πλούτου παρά φόβου” και προσωπικά θεώρω ότι είναι πρέσβειρα της διασποράς και μας ταξιδεύει κάθε φορά μέσα από νέα κανάλια και οδούς, που με ιδιαίτερη μαεστρία υφαίνει, μαγεμένους προς την Ιθάκη.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
…………………………………………..

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

(απόσπασμα από την ΙΘΑΚΗ ,Καβάφης Κωνσταντίνος)


“Η ζωή είναι ωραία και είναι και μικρή”, αυτό είναι το καθημερινό της μότο και είναι η Φρίντα Κάλο, η Ίντιρα Γκάντι ή αν θες απλά η αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός Έλενα Αγγελίδου που λατρεύει να δημιουργεί ψυχωμένες ερτζιανές αποδράσεις. Το ταξιδιάρικο πνεύμα της που κινείται στον αέρα της πόλης, αναπνέει την τοπική, εγχώρια και παγκόσμια ειδησεογραφία και την μεταφέρει πάντα σε ένα Τravel Girl’s suitcase, για να τη μοιραστεί μαζί σου on air καθημερινά 18.00 με 20.00. Συχνά θα αναγνωρίσεις την φωνή της σε διαφημιστικά τηλεοπτικά/ ραδιοφωνικά σποτάκια ή ντοκυμαντέρ σε όλη την Ελλάδα και εκτός συνόρων. Τα βράδια θα την συναντήσεις σε γνωστά στέκια της πόλης, φεστιβάλ ή events να μιξάρει jazzy, bossa, soul, funky, rock & ethnic ήχους, ακόμη και να δημιουργεί βραδιές έκπληξη ανάλογα με τα vibes του κόσμου και με την πρώτη ευκαιρία ως αμετανόητη Globetrotter ταξιδεύει στην άκρη του κόσμου φωτογραφίζοντας μικρές, κρυφές ιστορίες του πλανήτη.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Scroll to Top

Κατέβασε Τώρα το Free E-book

Πως να Καταπολεμήσεις το Άγχος

Με την εγγραφή σου θα λαμβάνεις Συμβουλές που θα Αλλάξουν τη Ζωή σου!