Καλάθι αγορών
Καλάθι αγορών

Ένα Ταξίδι στον Πυρήνα της Βάλια Κάλντα!

Από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Green Οliver.

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλια Κάλντα βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, περίπου στα 1400 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα από τα βουνά Λύγκος, Μαυροβούνι και Αυγό. Το όνομα σημαίνει στα βλάχικα «ζεστή κοιλάδα» και το πήρε είτε κατ’ ευφημισμό, αφού αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας είτε γιατί εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας στη διάρκεια του 24ώρου, με υψηλές την ημέρα και πολύ χαμηλές τη νύχτα. Η συνολική του έκταση φτάνει περίπου τα 69.000 στρέμματα, από τα οποία τα 35 χιλιάδες ανήκουν στη ζώνη προστατευόμενης χλωρίδας και πανίδας Natura 2000. Αποτελεί τον πιο σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας για την καφέ αρκούδα και φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών και αρπακτικών, καθώς και μεγάλα θηλαστικά.

 Το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Green Οliver προτείνει μία εκδρομή στο ορεινό καταφύγιο Βάλια Κάλντα, μόλις 3 χλμ. έξω από τη Bωβούσα Ζαγορίου, όπου θα είναι ο τόπος διαμονής αλλά και το σημείο αφετηρίας των 18,5 χλμ. πεζοπορίας προς την κοιλάδα και την καρδιά του δρυμού. Ακολουθώντας το διεθνές μονοπάτι Ε6, η βασική διαδρομή της εκδρομής έχει πολλές εναλλαγές, πυκνά δάση, έντονο ανάγλυφο, βραχώδεις εκτάσεις και υγρό στοιχείο που κλέβει την παράσταση. Το μονοπάτι εκτείνεται άλλωστε κατά μήκος του Αρκουδορέματος, παραπόταμου του Αώου, ενώ διασχίζει και ορισμένες φορές τα κρυστάλλινα νερά του.

Η επόμενη μέρα ξεκινάει αφήνοντας πίσω τον εθνικό δρυμό της Πίνδου, προορισμός είναι το γραφικό χωριό Σπήλαιο στο νομό Γρεβενών και το περίφημο φαράγγι της Πορτίτσας. Ένα πέτρινο καλντερίμι 2,5 χιλιομέτρων κατάβασης χωρίζει το χωριό από το φαράγγι. Στο τέλος του μονοπατιού είναι χτισμένο το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, το οποίο λέγεται ότι κατασκευάστηκε το 1743 με προσφορές από το μοναστήρι του Σπηλαίου και σήμερα διευκολύνει την πρόσβαση στο φαράγγι. Η εικόνα με τα δύο πανύψηλα βράχια να χωρίζονται από τον ποταμό Βενέτικο, είναι σίγουρα μαγευτική. Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα και νερά στο μεγαλύτερο τμήμα του. Κατά τους θερινούς μήνες, συχνά η χαμηλή στάθμη των νερών σου επιτρέπει να το διασχίσεις.

Αν και τα Γρεβενά και γενικότερα οι νομοί της ηπειρωτικής Ελλάδας συγκαταλέγονται μάλλον στις φτωχότερες περιοχές της χώρας, σίγουρα οι επισκέπτες τους επιστρέφουν πλουσιότεροι, γεμάτοι εικόνες από τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία που αντίκρισαν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Scroll to Top

Κατέβασε Τώρα το Free E-book

Πως να Καταπολεμήσεις το Άγχος

Με την εγγραφή σου θα λαμβάνεις Συμβουλές που θα Αλλάξουν τη Ζωή σου!