Βιβλίο «Η Τέχνη της Γενναιοδωρίας»

Από την ομάδα του Positivelife.gr.

Το να προσφέρεις και να δέχεσαι είναι ίσως το πιο ανθρώπινο πράγμα, αλλά και το πιο κοντινό στη θεία φύση.

Έτσι υποστηρίζει ο Ρωμαίος στωικός φιλόσοφος Σενέκας στην εκτενέστερη και πιο αναλυτική ηθική πραγματεία του Περί Ευεργεσιών (De Beneficiis).

Ο James Romm, μεταφράζοντας εξαιρετικά τα κύρια σημεία του έργου, αποδίδει την ουσία της θέσης του Σενέκα, ότι η γενναιοδωρία και η ευγνωμοσύνη συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές αρετές.

Για το Σενέκα, το να δίνουμε στους άλλους αποτελεί το ίδιο το θεμέλιο της κοινωνίας, χωρίς αυτή είμαστε αξιολύπητα όντα, χειρότερα από τα άγρια ζώα.

Αλλά η γενναιοδωρία δεν προέκυψε τυχαία. Ο Σενέκας τη βλέπει ως μέρος της επιθυμίας μας να μοιάσουμε στους θεούς, που, δημιουργώντας τη γη και τον ουρανό, μας χάρισαν το μεγαλύτερο δώρο.

Η σκέψη του Σενέκα, γεμάτη βαθύ ανθρωπισμό, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή έμπνευσης για μια ζωή με περισσότερη αλληλεγγύη και προσφορά, καθώς μας θυμίζει πως το να είσαι γενναιόδωρος δεν είναι απλώς καλό, είναι ευχάριστο.

Τα κείμενα του Σενέκα είναι γεμάτα στοχασμούς χρήσιμους και σήμερα, καθώς επίσης συμβουλές που έχουν πανανθρώπινη ισχύ. Αυτή η ελκυστική και κατανοητή μετάφραση θεμελιωδών αποσπασμάτων του έργου του είναι ένα πολύ καλό βιβλίο.

M. D. Usher, Πανεπιστήμιο του Βερμόντ

Με σοφή επιλογή αποσπασμάτων που μεταφράζονται με ξεχωριστή χάρη και σαφήνεια, το βιβλίο αυτό παρουσιάζει στους σημερινούς αναγνώστες τη σκέψη του Σενέκα πάνω σε ένα αιώνιο ζήτημα: την αληθινή φύση της γενναιοδωρίας και της ευγνωμοσύνης και τον καλύτερο τρόπο να εφαρμόζονται.

Robert A. Kaster, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα


O James Romm έχει επιμεληθεί και μεταφράσει την εκλογή αποσπασμάτων του Σενέκα στα έργα Περί Θνητότητας και Η Τέχνη της Ψυχραιμίας, που κυκλοφορούν και τα δύο από τις εκδόσεις Διόπτρα. Έχει, επίσης, γράψει το Dying Every Day: Seneca at the Court of Nero και έχει δημοσιεύσει άρθρα στη Wall Street Journal, τη New York Review of Books και τη London Review of Books, μεταξύ άλλων. Κατέχει την έδρα Κλασικών Σπουδών James H. Ottaway Jr. στο Κολέγιο Μπαρντ και ζει στο Μπάριταουν της Νέας Υόρκης.

Author