Τι Σχέση Έχουν οι Θερμίδες με το Κρασί;

Από τον Στέφανο Κόγια, DipWSET.

Η κατανάλωση του κρασιού δεν είναι καθόλου άσχετη με τις θερμίδες, ωστόσο τα νούμερα ποικίλλουν και οι τρόποι που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στον υπολογισμό τους, είναι αρκετοί.

Κάποιοι βέβαια θα αναρωτηθούν, από πού προέρχονται οι θερμίδες του κρασιού; Οι θερμίδες, τόσο στο κρασί όσο και στα άλλα αλκοολούχα ποτά, προέρχονται από την ποσότητα της ζάχαρης που ενδεχομένως να περιέχουν, άρα ανάλογη με το βαθμό γλυκύτητας αλλά και του στυλ τους, αλλά και από το ίδιο το αλκοόλ το οποίο συνεισφέρει άμεσα στη παρουσία των θερμίδων. Στην ουσία, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα ενός κρασιού σε αιθυλική αλκοόλη, τόσο περισσότερες θα είναι οι θερμίδες όταν το καταναλώσουμε.

Σύμφωνα με ακριβείς μετρήσεις το κάθε γραμμάριο αλκοόλης που καταναλώνουμε ισοδυναμεί με επτά θερμίδες. Σκεφτείτε ότι ένα γραμμάριο καθαρού λίπους αναλογεί σε εννέα θερμίδες και κάντε τους υπολογισμούς σας. Κάποιοι μπορεί να έχουν διαβάσει ότι οι θερμίδες του κρασιού είναι «κενές θερμίδες», επειδή δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Μπορεί κάποιος να παχύνει πίνοντας κρασί;

Σαφώς και το κρασί μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, καθώς αποτελεί μια συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων, ακόμα κι όταν η γεύση του είναι ανάλαφρη και αυτό είναι μια σκέψη που μας παραπέμπει στο επόμενο ερώτημα.

Μήπως η Σαμπάνια και τα άλλα αφρώδη κρασιά, θα μπορούσαν να είναι μια καλύτερη επιλογή; Γενικότερα το σώμα του κρασιού σχετίζεται με την περιεκτικότητα της αλκοόλης και άρα, ελαφρύτερα κρασιά όπως η Σαμπάνια περιέχουν λιγότερο αλκοόλ, σε σύγκριση με άλλα ξηρά λευκά κρασιά.

Σε αυτό το στυλ των κρασιών βέβαια θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι λόγω της υψηλής τους οξύτητας περιέχουν σχεδόν πάντα και μια μικρή ποσότητα σακχάρων και έτσι, το πράγμα αρχίζει να περιπλέκεται περισσότερο.

Πόσες θερμίδες μπορεί να έχει ένα μπουκάλι κρασί;

Για τον υπολογισμό των θερμίδων μιας συνηθισμένης φιάλης κρασιού που περιέχει 750 κυβικά εκατοστά, δεν έχουμε παρά να τους υπολογισμούς μας με την απλή μέθοδο των τριών. Έχουμε ως δεδομένη την περιεκτικότητα της αλκοόλης επί της εκατό (%abv) η οποία αναγράφεται υποχρεωτικά σε κάθε μπουκάλι κρασιού.

Αν λοιπόν μια φιάλη αναγράφει ότι περιέχει 12,5%abv τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εξής τύπο: Περιεκτικότητα φιάλης(750κε) x περιεκτικότητα επί τοις εκατό (12,5) : 1000 = 93,75κε καθαρής αλκοόλης. Πολλαπλασιάζοντας συνεπώς τη συνολική αλκοόλη (93,75κε) επί 7 θερμίδες θα έχουμε τη συνολική ποσότητα θερμίδων που περιέχονται σε αυτή τη φιάλη, δηλαδή περίπου 656.

Οι επαγγελματίες υγείας και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις συχνά προσπαθούν να βάλουν τους αριθμούς σε ένα πλαίσιο που εξισώνει την ποσότητα των θερμίδων στα αλκοολούχα ποτά με άλλα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, το παγωτό, τα ψάρια και τα λαχανικά.

«Το να πίνεις 4 μπουκάλια κρασί το μήνα προσθέτει σε ετήσια κατανάλωση περίπου 27.000 kcal, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 48 Big Mac ετησίως», αναφέρει o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έναν πρόσφατο οδηγό για τις θερμίδες στο αλκοόλ.

Τι γίνεται όταν το κρασί μας έχει και υπολειμματικά σάκχαρα;

Αναμφισβήτητα είναι ένα σημείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, γιατί ένα ξηρό κρασί μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή από πλευράς θερμίδων. Αν όμως έχουμε ένα σχεδόν ξηρό κρασί με χαμηλό αλκοόλ, 8,5-9 % και λίγα γραμμάρια σάκχαρα, τότε θα έχουμε ένα κρασί με λιγότερες συνολικά θερμίδες, καθώς η υπολειμματική ζάχαρη είναι μια λιγότερο συμπυκνωμένη πηγή υδατανθράκων από ότι το αλκοόλ, με τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο.

Ωστόσο για ένα γλυκό ή ενισχυμένο κρασί, που εκτός από τους 13-15 αλκοολικούς του βαθμούς, περιέχει επιπλέον από 60 έως και 200 γραμμάρια σακχάρων μερικές φορές, τότε θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, τουλάχιστον με την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

Η αναγραφή των θερμίδων στην ετικέτα του κρασιού

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο σχετικά με την αναγραφή των θερμίδων στα αλκοολούχα ποτά γενικότερα, σχετικά με το αν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική ή εθελοντική. Έχουν εκφραστεί πολλά επιχειρήματα μέχρι τώρα, υπέρ και κατά της επισήμανσης των θερμίδων, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει την αναγραφή τους στην ετικέτα.

Το 2018 Ο οργανισμός εμπορίου κρασιού της ΕΕ, το CEEV, δημοσίευσε ένα σχέδιο επισήμανσης θερμίδων, το οποίο όμως παραμένει ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι.

Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται για το βάρος του σώματος του και μετράει τις θερμίδες που καταναλώνει θα πρέπει να έχει υπόψιν του ότι το κρασί δεν είναι όπως το νερό. Περιέχει αλκοόλ, άρα έχει θερμίδες και σε κάθε περίπτωση καλό είναι … να το καταναλώνεται υπεύθυνα.


Ο Στέφανος Κόγιας τα τελευταία 17 χρόνια είναι σύμβουλος γεύσης και ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί. Είναι κάτοχος του Level 4 WSET, Diploma του Wine and Spirit Education Trust (DipWSET) και του Πιστοποιητικού Κατάρτισης στον τομέα “Αμπελοκαλλιέργεια και Σύγχρονοι Μέθοδοι Οινοποίησης” του ΑΠΘ. Δημιούργησε και διευθύνει την εταιρεία Wine Style. Επιπλέον διευθύνει το project “Food and Wine Experience” και το Τhessaloniki Wine Show, μια έκθεση κρασιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι εισηγητής της σχολής Wine and Spirit Professional Center (W.S.P.C.), ο επίσημος φορέας στην Ελλάδα  του Wine and Spirit Education Trust (W.S.E.T.), που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Τα τελευταία 15 χρόνια αρθρογραφεί στον Οινοχόο, στο krasiagr.com, στο D-Files magazine και στο περιοδικό Οινολογία.

Author