Από το Στέφανο Κόγια, DipWSET.
Η ιδέα της ίδρυσης του Οινοποιείου Μοσχόπολις ξεκίνησε όταν ο Δρ. Γιώργος Γερμάνης, Χημικός και Εδαφολόγος, έχοντας ήδη αφήσει το στίγμα του στην ανάπτυξη της αμπελουργίας και της οινοποίησης σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, αποφασίζει να φυτέψει το δικό του αμπέλι, σε μια περιοχή που θα βρίσκονταν κοντά στη Θεσσαλονίκη όπου κατοικεί, αλλά και που θα κάλυπτε όλες τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν σπουδαία κρασιά.
Οι πρώτες φυτεύσεις με Aσύρτικο, Syrah και Μαυροτράγανο έγιναν το 1999 και το 2000, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης. Ένας τόπος χωρίς προηγούμενη οινική ιστορία, με εναλλασσόμενους λοφώδεις σχηματισμούς και υψόμετρο που κυμαίνεται από 400 έως 500 μέτρα. Η απόσταση από τον Θερμαϊκό σε ευθεία είναι μόλις δέκα χιλιόμετρα και το βορινό αεράκι που χαϊδεύει τα γεμάτα πέτρα, αργιλοαμμώδη εδάφη σχεδόν ασταμάτητα, είναι ότι πιο ευεργετικό για την υγεία των αμπελιών.

Οι πρώτες πειραματικές οινοποιήσεις που έγιναν σε συνεργαζόμενο οινοποιείο της περιοχής, αν και έδωσαν αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, δεν έφεραν καμιά προσπάθεια εμπορικής εκμετάλλευσης.
Η ιδέα ενός ιδιόκτητου οινοποιείου και η δημιουργία μιας οινοπαραγωγικής επιχείρησης πέφτει για πρώτη φορά στο οικογενειακό τραπέζι σχεδόν 15 χρόνια μετά το αρχικό σκίρτημα, όχι από τον ίδιο, αλλά από τη νέα γενιά της οικογένειας που μέχρι τότε ήταν απλά οινόφιλοι.

O Θοδωρής Γερμάνης (διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός, κάτοχος ΜΒΑ με σπουδές στη Χημεία) ανέλαβε την επικοινωνία και την εμπορία των κρασιών, η Αλίκη Γερμάνη-Παραλίδη (φαρμακοποιός) καλύπτει των τομέα της διασφάλισης ποιότητας και ο σύζυγος της Αλίκης, ο Δημήτρης Παραλίδης (διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός) είναι ο κινητήριος μοχλός του οινοποιείου και της οργάνωσης των εργασιών του αμπελώνα.
Ο Δρ. Γερμάνης ως σύμβουλος σε θέματα αμπελοκαλλιέργειας, φυτοπροστασίας και οινοπαραγωγικών διεργασιών είναι το αναντικατάστατο κεφάλαιο γνώσης και εμπειρίας του Οινοποιείου Μοσχόπολις.
Το όνομα Μοσχόπολις προέρχεται από την ομώνυμη πόλη-κοιτίδα πολιτισμού των Βαλκανίων, από όπου κατάγεται η οικογένεια Γερμάνη, μια πόλη που εκτός από την πολιτιστική και ιστορική της σημασία ήταν γνωστή και ως πόλη των αρωμάτων και των γεύσεων της.
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του Οινοποιείου Μοσχόπολις που είναι πλέον εξ ολοκλήρου βιολογικός, αποτελείται από 70 στρέμματα παραγωγικών φυτεύσεων. 55 επιπλέον στρέμματα είναι νεαρά αμπέλια και άλλα 55 στρέμματα είναι υπό διαμόρφωση, ενώ 15 ακόμη στρέμματα είναι με συμβόλαιο.
Η πρώτη εμφιάλωση του Οινοποιείου Μοσχόπολις που εδρεύει στο Μονοπήγαδο, σε πολύ μικρή απόσταση από τον ιδιόκτητα αμπελώνα γίνεται το 2017.
Οι τρεις πρώτες ετικέτες είναι:
Το 6, ένα λευκό κρασί από Ασύρτικο και Ξινόμαυρο, αυθόρμητης ζύμωσης, που ωριμάζει για 6 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια.
Το 8, ένα γαστρονομικό ροζέ από Ξινόμαυρο και Syrah, με οκτώ μήνες παραμονής σε βαρέλια διαφόρων χρήσεων και
Το 18, το θηριώδες ερυθρόαπό Μαυροτράγανο και Syrah, που προέρχονται από τα αμπέλια που φυτεύτηκαν στην αρχή και που πλέον βρίσκονται στο απόγειο της ακμής τους.
Ακολούθησε η σειρά Αιώρα που αποτελείται από ένα λευκό κρασί δεξαμενής από Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Ξινόμαυρο, δουλεμένο με οινολάσπες και ένα ερυθρό από Μαυροτράγανο, Ξινόμαυρο και Syrah, που ωριμάζει σε πήλινα πιθάρια για τρεις μήνες.
Η γκάμα του Μοσχόπολις ολοκληρώνεται με δύο μονοποικιλιακά:
Το 24, ένα Pinot Noir από συνεργαζόμενο ορεινό αμπελώνα της Πίνδου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων. Ένα συγκλονιστικό κρασί που ζύμωσε χωρίς προσθήκη ζυμών και ωρίμασε για 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια δεύτερης και τρίτης χρήσης με οινολάσπες Ασύρτικου και το Syrah Καλομάτι, το κρασί που έφερε στο Μοσχόπολις την πρώτη μεγάλη παγκόσμια διάκριση.
Οι ετικέτες από μόνες τους “υποψίασαν” το οινόφιλο κοινό της κοντινής Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας στη συνέχεια, ότι κάτι καινοτόμο και ξεχωριστό αρχίζει να γίνεται, τόσο με την αισθητική και την απλότητα τους, όσο και με το εύρος των πληροφοριών που δίνουν απλόχερα. Μια αισθητική που εκφράζεται ακόμα περισσότερο στα ίδια τα κρασιά, που χαρακτηρίζονται από φινέτσα, χαρακτήρα και δύναμη.
Μόλις τέσσερις εσοδείες από το ξεκίνημα και το Μοσχόπολις έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλη αίσθηση, παρά το συνεσταλμένο και διακριτικό προφίλ των δημιουργών του, του Δημήτρη, της Αλίκης του Τέο και φυσικά του Γιώργου Γερμάνη, που αισθάνεται πιο άνετα όταν μιλάει και γητεύει τα αμπέλια του, παρά για την ίδια του τη δουλειά. Άλλωστε το κρασί τους, μιλάει από μόνο του και τα λέει πολύ ωραία.
Αν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έκαναν τόσο μεγάλα βήματα, είναι απολύτως βέβαιο ότι το τέλος αυτής της δεκαετίας θα βρει το Μοσχόπολις σε μια από τις κορυφαίες θέσεις της Ελληνικής βιομηχανίας οίνου.

Ο Στέφανος Κόγιας τα τελευταία 17 χρόνια είναι σύμβουλος γεύσης και ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί. Είναι κάτοχος του Level 4 WSET, Diploma του Wine and Spirit Education Trust (DipWSET) και του Πιστοποιητικού Κατάρτισης στον τομέα “Αμπελοκαλλιέργεια και Σύγχρονοι Μέθοδοι Οινοποίησης” του ΑΠΘ. Δημιούργησε και διευθύνει την εταιρεία Wine Style. Επιπλέον διευθύνει το project “Food and Wine Experience” και το Τhessaloniki Wine Show, μια έκθεση κρασιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι εισηγητής της σχολής Wine and Spirit Professional Center (W.S.P.C.), ο επίσημος φορέας στην Ελλάδα του Wine and Spirit Education Trust (W.S.E.T.), που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Τα τελευταία 15 χρόνια αρθρογραφεί στον Οινοχόο, στο krasiagr.com, στο D-Files magazine και στο περιοδικό Οινολογία.