Κρασιά και Αποστάγματα για Αυτές τις Γιορτές

Από τον Στέφανο Κόγια, DipWSET.

Η περίοδος των γιορτών έφτασε και αυτό σημαίνει ότι η τρελή πρεμούρα για δώρα έχει ξεκινήσει, όπως και η οργάνωση ενός δείπνου, ενός γιορτινού καλέσματος ή ενός πάρτι στο σπίτι μας.

Μερικοί ήδη έχουν έτοιμες τις λίστες των δώρων για την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους, όμως για την περίπτωση του πάρτι ή του δείπνου που σκοπεύουμε να πάμε, ποιο θα ήταν το καλύτερο δώρο;

Κι αν είμαστε εμείς αυτοί που οργανώνουν το κάλεσμα; Το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό μας είναι:

Τι μπουκάλια πρέπει να έχουμε σαν καλοί οικοδεσπότες για να διασκεδάσουμε εμείς και οι καλεσμένοι μας;

Ας δούμε αρχικά τον εαυτό μας ως οικοδεσπότη. Όταν έρθει η ώρα να ασχοληθούμε με τα οινοπνευματώδη ποτά, καλό θα ήταν να έχουμε τα βασικά οινοπνευματώδη: βότκα, τζιν, ρούμι, τεκίλα και ουίσκι. Στη συνέχεια, φροντίζουμε να υπάρχει ένα βερμούτ, ένα Angostura bitter και πολλά λεμόνια, λάιμ και αρκετό τόνικ υψηλής ποιότητας. Με όλα αυτά θα μπορούμε να φτιάξουμε μια ικανή ποσότητα κοκτέιλς που συνήθως αρέσουν και συνηθίζονται στα κοκτέιλ πάρτι.

Όταν πρόκειται για δείπνο, τα ποτά που μπορεί να μας χρειαστούν μετά από αυτό είναι ένα κονιάκ, ένα μπράντι, ή ένα Amaro, καθώς αναμφισβήτητα δημιουργούν το πιο γευστικό και αρωματικό φινάλε για να ολοκληρώσουμε ένα γεύμα.

Και μιας και μιλάμε για δείπνο, αυτό δε σημαίνει πως θα χρειαστεί να έχουμε ένα πλήρως εφοδιασμένο μπαρ ή ένα γεμάτο συντηρητή κρασιών για να είμαστε εξαιρετικοί οικοδεσπότες. Το μόνο που χρειαζόμαστε πέρα από κάποια συγκεκριμένα αποστάγματα, είναι μερικοί συγκεκριμένοι τύποι κρασιού … και θα είμαστε πανέτοιμοι!

Σχετικά με τα κρασιά, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αποτυχίας όταν υπάρχει στη διάθεση μας ένα ή και περισσότερα αφρώδη. Είναι καλό ούτως ή άλλως να φιλάμε στο ψυγείο μας πάντα τουλάχιστον ένα μπουκάλι αφρώδους κρασιού ή ακόμα καλύτερα, μια Champagne … για κάθε ενδεχόμενο.

Οι φυσαλίδες είναι ιδανικές για το ξεκίνημα της βραδιάς, αλλά μπορούν να ταιριάξουν άψογα με κάθε γεύμα και να αφήσουν τους πάντες ευχαριστημένους και χαρούμενους.

Εκτός από αφρώδη όμως, καλό είναι να διαθέτουμε μερικά μπουκάλια λευκών ξηρών κρασιών, ένα με υψηλή οξύτητα και ελαφρύ σώμα και ένα που να είναι πιο γεμάτο, πιο συμπυκνωμένο και πολύπλοκο. Μια Μαλαγουζιά και ένα Ασύρτικο από τη Σαντορίνη θα ταίριαζαν ιδανικά με τη περίσταση. Ένα Sauvignon Blanc και ένα Chardonnay με άγγιγμα δρυός επίσης.

Για τα κόκκινα, μια φινετσάτη ποικιλία όπως το Μοσχόμαυρο και το Βλάχικο θα κάλυπταν την εισαγωγική πλευρά, ενώ για τη συνέχεια θα χρειαστούμε πιο στιβαρά κρασιά όπως ένα Ξινόμαυρο, μια ξηρή Μαυροδάφνη, ένα Μαυροτράγανο ή κάποιο κρασί από διεθνείς ποικιλίες, όπως το Cabernet Sauvignon ή το Syrah. Με αυτές τις επιλογές καλύπτονται σχεδόν όλες οι βασικές ανάγκες ενός γιορτινού καλέσματος.

Αν όμως είμαστε εμείς οι καλεσμένοι σε ένα δείπνο ή μια γιορτινή συνεύρεση τι κρασί ή απόσταγμα θα ήταν σωστό να συνεισφέρουμε;

Πολύ απλά … μια Champagne, αν μιλάμε για κρασί. Ξεκάθαρα! 

Τώρα βέβαια κάποιοι θα σκεφτούν ότι είναι η πιο εύκολη λύση, αλλά είναι σίγουρο ότι δύσκολα συναντά κανείς οινόφιλους που να μη τους αρέσουν οι μπουρμπουλήθρες. Και αν η σαμπάνια μας φαίνεται ακριβή, υπάρχουν και άλλα υπέροχα αφρώδη και σε πιο λογικές τιμές. Ελληνικά αφρώδη από Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Βιδιανό ή Μοσχάτο, θα κάνουν τέλεια τη δουλειά τους. Εναλλακτικά μια ισπανική Cava ή ένα Prosecco που θα τα βρούμε επίσης σε πολύ πιο οικονομικές τιμές.

Σίγουρα, θα μπορούσαμε να πάμε και με ένα αγαπημένο μας ερυθρό κρασί, ειδικά τώρα το χειμώνα που τα κόκκινα κρασιά αγαπιούνται περισσότερο. Ακόμα πιο στοχευμένα, μπορούμε να διαλέξουμε ένα από τα κρασιά που ξεχώρισαν σε κάποιο πρόσφατο διαγωνισμό κρασιού και διακρίθηκαν.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τη σταθερή αξία της επιλογής ενός αποστάγματος. Εδώ, σε αντίθεση με την πιο εφήμερη εικόνα ενός κρασιού, ένα κλασικό απόσταγμα μπορεί να βρει τη θέση του σε κάθε σπίτι, όπου μπορεί ανοιχτεί σε κάθε περίσταση, αλλά και να διατηρηθεί για χρόνια. Για την αγορά ενός ουίσκι, μιας τεκίλας, μιας βότκα ή ενός Κονιάκ, οι επιλογές είναι πολλές και σε ένα τεράστιο εύρος τιμών, που ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες του καθένα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε ως οικοδεσπότες, είτε σαν καλεσμένοι, αυτό που είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας είναι το πιο λαμπερό χαμόγελο μας … για το καλό των γιορτών.


Ο Στέφανος Κόγιας τα τελευταία 17 χρόνια είναι σύμβουλος γεύσης και ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί. Είναι κάτοχος του Level 4 WSET, Diploma του Wine and Spirit Education Trust (DipWSET) και του Πιστοποιητικού Κατάρτισης στον τομέα “Αμπελοκαλλιέργεια και Σύγχρονοι Μέθοδοι Οινοποίησης” του ΑΠΘ. Δημιούργησε και διευθύνει την εταιρεία Wine Style. Επιπλέον διευθύνει το project “Food and Wine Experience” και το Τhessaloniki Wine Show, μια έκθεση κρασιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι εισηγητής της σχολής Wine and Spirit Professional Center (W.S.P.C.), ο επίσημος φορέας στην Ελλάδα  του Wine and Spirit Education Trust (W.S.E.T.), που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Τα τελευταία 15 χρόνια αρθρογραφεί στον Οινοχόο, στο krasiagr.com, στο D-Files magazine και στο περιοδικό Οινολογία.

share post to:
Author