Από την Ξένια Τζιβόγλου, Vegan Chef.
Υλικά
• 8 μεγάλα μανιτάρια portobello
• 10 μικρά κομμάτια σκόρδο
• 1 κρεμμύδι κομμένο σε τέσσερα κομμάτια
• 1,5 κουταλιά φλούδα καυτερής πιπεριάς
• 4 κουταλιές του καφέ κόκκοι κύμινο
• 1 μεγάλη κουταλιά κόκκους κόλιανδρου
• 4 μεγάλες κουταλιές πελτέ ντομάτας
• 40 γρ. ελαιόλαδο
• φασόλια purre
• 700 γρ. ξερά λευκά φασόλια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
• 2 μεγάλες κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
• 1 μεγάλη κουταλιά ελαιόλαδο
• αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150cel στον αέρα. Καθαρίστε τα μανιτάρια και τοποθετήστε τα σε ταψί με τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για μία ώρα. Μετά από μία ώρα γυρίστε τα μανιτάρια από την ανάποδη πλευρά ψήστε τα για 20 λεπτά ακόμα. Ελέγξτε τα και αν είναι τρυφερά πάρτε τα και κόψτε τα στη μέση.
Σε ένα πολυκόφτη τοποθετήστε το σκόρδο και τα κρεμμύδια και ανακατέψτε τα καλά. Τοποθετείστε το μείγμα στο ταψί με τα μανιτάρια και σκεπάστε το. Ψήστε για 10 λεπτά ακόμη στον αέρα στους 180cel. Αφού βράσουν τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν βάλτε τα σε ένα στραγγιστήρι. Έπειτα τοποθετήστε τα στον επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το χυμό λεμονιού, το αλάτι, 2 μεγάλες κουταλιές νερό, το ελαιόλαδο, μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνουν πουρές. Μεταφέρετε τον πουρέ στο πιάτο, τοποθετήστε δίπλα τα μανιτάρια και προσθέστε τη σάλτσα.
Η Ξένια Τζιβόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα και Σχέδιο Μόδας στις ΗΠΑ. Η ζωή της ξεκίνησε με ταξίδια σε διάφορες χώρες, στις οποίες γνώρισε τις παραδόσεις και τις κουλτούρες τους και γεύτηκε τις διαφορετικές κουζίνες τους. Πιστεύει ότι είναι τυχερή με την ζωή που έχει ζήσει. Τα τελευταία 10 χρόνια μπήκε η μαγειρική στη ζωή της, λόγω της μεγάλης της αγάπης γ αυτή. Μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ήταν η εκπαίδευση στο εστιατόριο Michllen Papillon Ledoyen με τον σεφ Yannick Alleno. Τα τελευταία 6 χρόνια περνάει πολλούς μήνες στις Κυκλάδες και προωθεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής (vegan). Το μότο της είναι «Η ζωή είναι ωραία, γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις».