Από τη Νέλη Σαμαρά, Αρχιτέκτονα Μηχανικό MSc, MSc DipArchNTUA ARB.
Μετά από τη δύσκολη κατάσταση που βιώσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ανάγκη για μια επανεκκίνηση είναι επιτακτική. Το design των χώρων που ζούμε, των υλικών και των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε, είχε ήδη δείξει μια τάση για πιο χαλαρές και χαρούμενες φόρμες, αλλά πλέον αυτή η τάση αποτελεί πραγματικότητα.
Στο Instagram το hashtag #styleithappy είχε πάνω από 600 χιλιάδες αναρτήσεις, ενώ στο Pinterest οι αναζητήσεις για positivity ανέβηκαν 64% το 2021, αποδεικνύοντας την ανάγκη για εσωτερικούς χώρους που μας δημιουργούν ευχάριστα, θετικά συναισθήματα.
H εξέλιξη του “εκφραστικού” σχεδιασμού, οδήγησε σε δημιουργικά, εκλεκτικά, παιχνιδιάρικα, εκφραστικά και ευφάνταστα σχέδια, εστιάζοντας στη χαρά και την ευχαρίστηση. Η ανάγκη για δημιουργία μοναδικών χώρων με σημασία και σκοπό οδηγεί σε μια πιο ελεύθερη προσέγγιση στο προσωπικό στυλ. Ακόμη και η πιο μικρή δόση “ιδιομορφίας” στους χώρους που ζούμε, μπορεί να φέρει μια νότα χαράς και αισιοδοξίας. Η δημιουργία χαρούμενων και ευχάριστων χώρων διαβίωσης, όπου κάποιος έχει τη δυνατότητα να ξεφεύγει από την συνηθισμένη καθημερινότητα, είναι πλέον το ζητούμενο.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η νέα “κυματιστή” (wavy) αισθητική με κύματα και καμπύλες, έχει κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα. Τα καμπύλα σχήματα μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο χαλάρωσης, ηρεμίας, χαράς και ευχαρίστησης.
Από τον κλασικό Alvar Aalto έως τον σύγχρονο Gustaf Westman, εταιρίες και σχεδιαστές δημιουργούν κομμάτια με κυματοειδή σχήματα σε μια παιχνιδιάρικη και ψυχαγωγική αισθητική.
Το παιχνίδι με καμπύλες σιλουέτες και σχήματα, χαρακτηρίζει αντικείμενα όπως το βάζο του Alvar Aalto (1898-1976), γνωστό και ως Savoy Vase. Ο διάσημος Φινλανδός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής, που θεωρείται ο πατέρας του μοντερνισμού στις σκανδιναβικές χώρες, σχεδίασε το συγκεκριμένο βάζο για την Iittala το 1936. Το 1937 κέρδισε το βραβείο στην παγκόσμια έκθεση στο Παρίσι και πλέον αποτελεί ένα από τα πιο εικονικά προϊόντα της εταιρίας.
Χαρακτηριστικοί επίσης είναι οι καθρέφτες Ultrafragola του Ettore Sottsass τους οποίους συναντούμε παντού στο Instagram και στο Pinterest.
Η Ultrafragola («Ultra-φράουλα») σχεδιάστηκε το 1970 από τον Ettore Sottsass ως μέρος της συλλογής Mobili Grigi και είναι το μόνο μοντέλο της σειράς που παράγεται από την εταιρία Poltronova. Με έμπνευση από παραδοσιακούς καθρέφτες από επιχρυσωμένο, σκαλιστό ξύλο, η Ultrafragola επανεξετάζει τα ελικοειδή σχήματα και η κατασκευή της είναι από vacuum-formed ABS (ένα αδιαφανές θερμοπλαστικό πολυμερές).
Είναι ένα από τα πιο περιζήτητα κομμάτια του Ettore Sottsass και παράγεται από το 1970 χωρίς διακοπή. Οι συλλέκτες του 20ου αιώνα το λατρεύουν καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο για κάθε χώρο. Ο σκελετός του καθρέφτη είναι λευκός, αλλά γίνεται ροζ όταν ενεργοποιείται το ροζ νέον στο εσωτερικό του. Ένα πραγματικό must-have για τους λάτρεις του μεταμοντέρνου σχεδιασμού!
Η Sophie Lou Jacobsen, με έδρα την Νέα Υόρκη, σχεδιάζει με στόχο την ενίσχυση της απόλαυσης των καθημερινών αντικειμένων. Χρησιμοποιώντας το σχέδιο ως εργαλείο, στοχεύει στο να αλλάξει τις προοπτικές και τελικά τη διάθεση μέσα από το έργο της. Κηροπήγια, βάζα και άλλα μικροαντικείμενα ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας.
Η Bougie Woogie, μια παιχνιδιάρικη μάρκα αξεσουάρ σπιτιού από τους βιομηχανικούς σχεδιαστές Jazmin Feige και Matias Gonzalez, με έδρα το Παρίσι και το Μπουένος Άιρες, επίσης κινείται στην κυματιστή φιλοσοφία. Σκοπός είναι οι χρήστες των αντικειμένων, που σχεδιάζονται κατά παραγγελία, να χαμογελούν ενώ τα έργα της εταιρίας χαρακτηρίζονται από μια ανάλαφρη παιδικότητα.
Σε ρετρό στυλ είναι και οι καθρέφτες αλλά και τα έπιπλα του σύγχρονου αρχιτέκτονα-σχεδιαστή Gustaf Westman με έδρα τη Στοκχόλμη. Κερδίζοντας το Eye-catcher of the Year στα ELLE Deco Design Awards 2021, ο Westman παίζει με παστέλ χρώματα, όπως μωβ, ροζ, κίτρινο, λευκό και πράσινο. Αυτές οι απαλές αποχρώσεις χαρακτηρίζουν τα έργα του, που περιλαμβάνουν καθρέφτες διαφόρων μεγεθών, τραπέζια διαφορετικών σχημάτων, διαχωριστικά δωματίων, γραφεία και άλλα αντικείμενα.
Κηροπήγια, βάζα, καρέκλες, τραπέζια και αντικείμενα διακόσμησης, αυτή η παλίρροια των κυμάτων και της wavy αισθητικής φέρνει μια δόση θετικής ενέργειας, χαράς και ηρεμίας στους εσωτερικούς μας χώρους. Good vibes only!
Η Νέλη Σαμαρά είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι κάτοχος Μaster of Science in Architecture in Advanced Architectural Studies & Master of Science in Architecture in Virtual Environments της Bartlett School of Architecture του University College London. Διετέλεσε Research Fellow στο UCL, Bartlett School of Graduate Studies, με χρηματοδότηση της British Telecom. Είναι μέλος του Architects Registration Board UK και επί διετία Associate Architect στην εταιρία Ηelm Architecture London W1. Επίσης εργάστηκε ως Project Architect στην εταιρία Hayes Davidson, 3D and New Media Communications Company London W2. Είναι Σύμβουλος ανάπτυξης & προώθησης έργων με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ιδρυτής της Digital Architecture (www.digitalarchitecture.gr).