Πώς να Διαμορφώσεις την Εξοχική σου Κατοικία σε Παράδεισο Διακοπών

Από την Εύη Αποστολίδου, Ιδιοκτήτρια της HOME CREATIONS & STOSA CUCINE GREECE.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε το καλοκαίρι είναι το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού.

Μια εξοχική κατοικία, μας δίνει τη δυνατότητα να τα απολαμβάνουμε όποτε επιθυμούμε, ξεφεύγοντας και γεμίζοντας τις μπαταρίες μας. Αν είναι κοντά στη μόνιμη κατοικία μας, μπορούμε να το επισκεπτόμαστε σε εβδομαδιαία βάση και τον χειμώνα. Τα εξοχικά δεν είναι μόνο για τις διακοπές του καλοκαιριού. Δημιουργώντας την καλύτερη οργάνωση και διακόσμηση της εξοχικής κατοικίας, βοηθά να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή όταν το επισκεπτόμαστε.

Το Design της εσωτερικής και εξωτερικής εξοχικής κατοικίας θα πρέπει να συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική του σπιτιού και της περιοχής που βρίσκεται. Αν το σπίτι βρίσκεται μπροστά σε θάλασσα, επιλέγουμε τη μοναδική συνύπαρξη του Moroccan chic με Mediterranean στοιχεία. Αντίστοιχα για ένα σπίτι μέσα στη φύση και το πράσινο, κατάλληλο μπορεί να είναι το eco-friendly cottage house με έντονες παραδοσιακές επιρροές.

Λευκοί και γήινοι τόνοι, πέτρα και παλαιωμένο ξύλο σε έπιπλα και οροφές συνθέτουν τη χρωματική παλέτα για την κατοικία και δίνουν την αίσθηση της ευρυχωρίας, της φωτεινότητας και της ζεστασιάς.

Τα επιχρίσματα και οι τεχνοτροπίες σε χτιστούς καναπέδες ή κρεβάτια και η χρήση της βιεννέζικης ψάθας επενδυμένη σε πόρτες ντουλάπας και έπιπλα, προσδίδουν διαφάνεια και ελαφρότητα στο χώρο και αποτελούν μεγάλη τάση.

Επίσης, τοίχοι από πέτρωμα πωρόλιθου σε φυσικό χρώμα ή βαμμένοι σε λευκό, δημιουργούν ενδιαφέρουσες υφές και σκοτίες.

Σε κάθε περίπτωση, η πέτρα είναι ένα στοιχείο με σαφείς αναφορές στο υλικό κατασκευής που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στις ελληνικές κατοικίες. Ψάθινα φωτιστικά που μαγνητίζουν το βλέμμα, κρυφοί φωτισμοί και ιδιαίτερος επιδαπέδιος φωτισμός, προσθέτουν βάθος και κίνηση σε όλα τα δομικά στοιχεία. Η προσέγγιση αυτή επιδιώκει, με απλές παρεμβάσεις, να προσθέσει χαρακτήρα στην κατοικία.

Η τραπεζαρία αποτελεί μέρος του σπιτιού που δεν πρέπει να αμελήσουμε.
Επιλέγουμε μια τραπεζαρία από ακατέργαστο φυσικό ξύλο, με μια πιο country style όψη και δροσερά υφάσματα, κυρίως λινά, σε καναπέδες και κουρτίνες.

Ο διαθέσιμος χώρος για κουζίνα στο εξοχικό θα πρέπει να είναι μικρός και λειτουργικός και να χωράει μόνο τα απαραίτητα είδη που χρειαζόμαστε σε αντίθεση με το χώρο του σαλονιού και της τραπεζαρίας. Λιτή και απέριττη, με εξειδικευμένα υλικά, που να αντέχουν σε συνθήκες υγρασίας.

Στο ίδιο μοτίβο θα πρέπει να ακολουθεί και το μπάνιο. Επενδύοντας τους τοίχους με μεγάλες κεραμικές πλάκες σε απομίμηση πετρώματος – μωσαϊκού ή επιλέγοντας πατητή τσιμεντοκονία για όλες την επιφάνειες του μπάνιου, έχουμε πέτυχει ένα σίγουρο και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

“Βασικός κανόνας είναι να εφαρμόζουμε το ίδιο Design Style σε όλους τους χώρους του σπιτιού, για να υπάρχει ομοιομορφία και συνοχή“

Στο υπνοδωμάτιο χρησιμοποιούμε minimal και λιτές γραμμές έτσι ώστε να μας ξεκουράζει και να μας αποφορτίζει.

Το design της εξωτερικής διακόσμησης του εξοχικού, είναι το ίδιο σημαντικό όσο και το εσωτερικό του και θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την αίσθηση του στυλ μας. Εάν έχουμε αξιοζήλευτη θέα, τοποθετούμε τα έπιπλα ώστε να κατευθύνουν το βλέμμα στη θέα. Βελτιώνουμε τη διάθεση με ένα σαλόνι εξωτερικού χώρου,  επενδυμένο με αδιάβροχο ύφασμα σε παλ χρωματισμούς, συνοδευόμενο από πολυθρόνες και coffee table από ψάθινες ή ξύλινες λεπτομέρειες. Μπορούμε να τον ‘’ζωντανέψουμε’’  χρησιμοποιώντας φυτά, πιθάρια, απαλό φωτισμό και χωρίζοντας ξεχωριστούς χώρους που να εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Για να ολοκληρωθεί η διακόσμηση του εξοχικού μας, θα πρέπει να αποδώσουμε με κάποιο τρόπο το στυλ που έχουμε επιλέξει, με τα κατάλληλα αντικείμενα – διακοσμητικά. Η προσθήκη από κεραμικά ή ξύλινα βάζα, θεματικούς πίνακες, καθρέπτες στους τοίχους και τέλος φανάρια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, απογειώσει το τελικό αποτέλεσμα του σπιτιού! 

Οι καλοκαιρινές μέρες σε ένα προσεγμένο αρχιτεκτονικό μοντέλο εξοχικού σπιτιού, αποκτούν χαρακτήρα και χρώμα, με τον περιβάλλοντα χώρο να δημιουργεί το τέλειο φόντο για ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές.


Η Εύη Αποστολίδου είναι Interior Designer και ιδιοκτήτρια της εταιρίας HOME CREATIONS & STOSA CUCINE GREECE, με συνεχή παρουσία ως εκθέτρια στις διεθνείς εκθέσεις, Salone del Mobile Milano & imm Cologne. Η αναζήτηση για την εισαγωγή και συνεργασία μεγάλων Ιταλικών Οίκων επίπλου όπως Cesar Cucine, Ditre Italia, Novamobili κ.α. οφείλεται στην μεγάλη της αγάπη για το design. Είναι επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Home Creations, για την επίβλεψη διαμόρφωσης showrooms επίπλων κουζίνας και living σε όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και Deco Style Advisor με 20ετη εμπειρία στο χώρο.

share post to:
Author