Καλάθι αγορών
Καλάθι αγορών

Οι Τάσεις που θα Επικρατήσουν στα Υλικά για το 2021

Από την Αθηνά Πεντεφούντα, Αρχιτέκτονα – Μηχανικό & τη Νέλη Σαμαρά, Αρχιτέκτονα – Μηχανικό MSc MSc DipArchNTUA ARB.

Υλικά! Η επέλαση της πανδημίας έχει επηρεάσει τον τρόπο ζωής μας και τις ανάγκες μας. Επειδή πολλοί από εμάς δουλεύουμε και μαθαίνουμε από το σπίτι, η χρήση φυσικών υλικών όπως μάρμαρο, ξύλο, τσιμεντοκονία, αλλά και των πιο ‘ευτελών’ όπως φελλός, ψάθα, καλάμι, rattan, δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας στους προσωπικούς μας χώρους. Τα φυσικά υλικά προσθέτουν μια ανθρώπινη διάσταση στο περιβάλλον μας, η οποία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και την ευτυχία μας. Επιπλέον τα υλικά που σέβονται το περιβάλλον είναι ανερχόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, biodegradable, bioplastics, sustainable υλικά σε έπιπλα και επιφάνειες.

1. Μάρμαρο. Είναι ένα από τα πιο κλασσικά υλικά δομής και διακόσμησης. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα δυνατό comeback στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση. Έχει πολλές εφαρμογές, οι πιο συνηθισμένες σε δάπεδα, σκάλες και μπάνια. Τώρα πια είναι τοπ επιλογή των μεγαλύτερων εταιριών για έπιπλα (τραπεζαρίες, coffee tables, κονσόλες), κουζίνες ακόμα και διακοσμητικά αλλά και εσωτερικές ορθομαρμαρώσεις. Δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας, κάνει αντίθεση στην υφή με τα υπόλοιπα ζεστά υλικά που έχει συνήθως ένας χώρος και αντανακλά το φως.

2. Ξύλο. Φυσικό υλικό που εισάγει μια αίσθηση ζεστασιάς και δίνει χαρακτήρα, ενώ λειτουργεί εξίσου καλά σε μοντέρνες και παραδοσιακές κατοικίες. Το 2021 οι ανοικτόχρωμες αποχρώσεις του ξύλου είναι στο προσκήνιο.

3. Τσιμεντοκονία. Ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, ειδικά στα νησιά μας, από τα πολύ παλιά χρόνια. Φυσικό υλικό, με φυσική φθορά και παλαίωση μετά την εφαρμογή του. Λύνει πολλά αισθητικά προβλήματα, γιατί όντας χυτό υλικό έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να ενοποιήσει διαφορετικές επιφάνειες όπως δάπεδα, τοίχους, πάγκους κλπ.

4. Φυσικά οργανικά υλικά, vegetable fibers. Υλικά που θεωρούνται “ταπεινά”, πιο ευτελή, όπως γιούτα, άχυρο, φελλός, μπαμπού, καλάμι, θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο από ποτέ τα επόμενα χρόνια. Η φύση εισέρχεται στους εσωτερικούς χώρους δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και ισορροπίας.

5. Βιοδιασπώμενα υλικά, bioplastics. Τα sustainable, re-used υλικά και τα υλικά με χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον, μια σχεδιαστική τάση των τελευταίων ετών, συνεχίζει και το 2021. Save the planet!


Η Αθηνά Πεντεφούντα είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια και Αρχιτέκτονας Μηχανικός του Α.Π.Θ. Άρχισε την επαγγελματική της πορεία το 1996 δίπλα στον Δημήτρη Τσίτσο έως το 2000 και ακολούθησε μια επιτυχημένη συνεργασία με τον Σάκη Κυριακίδη για 6 χρόνια. Το 2006 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Δέσποινα Βαφειάδου όπου διατηρούν μέχρι και σήμερα το δικό τους γραφείο 1:1. Μότο τους είναι το “loving what you do, makes you the best at it!!”


Η Νέλη Σαμαρά είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι κάτοχος Μaster of Science in Architecture in Advanced Architectural Studies & Master of Science in Architecture in Virtual Environments της Bartlett School of Architecture του University College London. Διετέλεσε Research Fellow στο UCL, Bartlett School of Graduate Studies, με χρηματοδότηση της British Telecom. Είναι μέλος του Architects Registration Board UK και επί διετία Associate Architect στην εταιρία Ηelm Architecture London W1. Επίσης εργάστηκε ως Project Architect στην εταιρία Hayes Davidson, 3D and New Media Communications Company London W2. Είναι Σύμβουλος ανάπτυξης & προώθησης έργων με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ιδρυτής της Digital Architecture (www.digitalarchitecture.gr).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Scroll to Top

Κατέβασε Τώρα το Free E-book

Πως να Καταπολεμήσεις το Άγχος

Με την εγγραφή σου θα λαμβάνεις Συμβουλές που θα Αλλάξουν τη Ζωή σου!