JAPANDI trend: Όταν το Σκανδιναβικό Στυλ Συναντά το Ιαπωνικό Πνεύμα
Από τη Νέλη Σαμαρά, Αρχιτέκτονα Μηχανικό MSc MSc DipArchNTUA ARB.
Μία από τις ανερχόμενες νέες τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση, σύμφωνα με το αμερικανικό business magazine Forbes στην πλατφόρμα Pintrest, είναι το JAPANDI – ένας έξυπνος συνδυασμός μεταξύ του Σκανδιναβικού (Scandinavian) στυλ και του Ιαπωνικού (Japanese) πνεύματος. Συνδυάζει αρμονικά τα δύο αυτά στυλ, με έθνικ έμπνευση και επιρροές, τα οποία έχουν έρθει στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια.
Το Σκανδιναβικό στυλ εισέβαλε στην εσωτερική διακόσμηση λόγω της λειτουργικότητάς του, των καθαρών γραμμών, της απλότητάς του αλλά και των χαρακτηριστικών του υλικών όπως το ξύλο, το γυαλί και το μέταλλο. Το Ιαπωνικό πνεύμα χαρακτηρίζεται από αρκετά απλούς εσωτερικούς χώρους, με ουδέτερους τόνους που ευνοούν και συμβάλλουν στην περισυλλογή και το διαλογισμό. Τι έχουν κοινό; Τον Μινιμαλισμό!
Η απλότητα, η ευελιξία και η έμφαση στη λειτουργικότητα, καταλαμβάνουν κεντρική θέση τόσο στο Σκανδιναβικό όσο και στο Ιαπωνικό στυλ και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του υβριδικού στυλ JAPANDI.
Ένα στυλ που παντρεύει την αρχή του Wabi-sabi (ομορφιά της ατέλειας) δανεισμένου από την Ιαπωνική αισθητική, με το πάθος των Σκανδιναβών σχεδιαστών για πρακτικότητα και κομψές γραμμές. Αβίαστα κομψό και με έμφαση στις φυσικές πινελιές, δίνει ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.
Τα σκούρα χρώματα (όπως γκρι, ανθρακί γκρι) ντύνουν τους τοίχους συνδυασμένα με μια παλέτα από παστέλ αποχρώσεις, λίγα αξεσουάρ και φυσικά υλικά, τυπικά του σκανδιναβικού πνεύματος.
Οι βασικές αρχές του JAPANDI:
— Ο λειτουργικός μινιμαλισμός, στο επίκεντρο. Ο χώρος και τα αντικείμενα ακολουθούν την φιλοσοφία της ποιότητας που υπερισχύει της ποσότητας. Ότι βρίσκεται στο χώρο πρέπει να είναι λειτουργικό και να χρησιμεύει σε κάτι, αλλά και να διακρίνεται από ευελιξία στην χρήση του.
— Βρείτε το θετικό, στον αρνητικό χώρο. Ο Ιαπωνικός σχεδιασμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη του “κενού” ή “αρνητικού” χώρου, καθώς πιστεύει ότι αφήνει χώρο για δημιουργικότητα, καθαρή σκέψη και ήρεμο μυαλό. Less is more.
— “Αu naturel”. Η τυπική παλέτα χρωμάτων JAPANDI ευνοεί τις φυσικές και ήσυχες αποχρώσεις. Ιβουάρ, γκρι, αποχρώσεις σέπια και σκονισμένα ροζ λειτουργούν υπέροχα μαζί. Το γκρι ανθρακί, το γκρι του σχιστόλιθου, η γήινη τερακότα και τα καφέ είναι επίσης διαδεδομένα.
— Τα υλικά. Η φιλοσοφία σχεδίασης του JAPANDI είναι λιτή όσον αφορά τα υλικά. Ξύλα με τη μορφή επένδυσης τοίχου ή επίπλων, καθώς και είδη από ρατάν ή ψάθα, παρέχουν μια οργανική σπιτική αίσθηση, μια διάθεση ικανοποίησης και ευεξίας μέσω της εκτίμησης των απλών πραγμάτων. Στα υφάσματα κυριαρχούν οι φυσικές, αδρές υφές από λινό και μαλλί.
— Το ξύλο ως κυρίαρχο υλικό. Στην Σκανδιναβία αλλά και στην Ιαπωνία, όπου επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες, το ξύλο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υλικά, καθώς συνδυάζει αντοχή και ζεστασιά. Η κύρια διαφορά μεταξύ των Σκανδιναβικών και Ιαπωνικών επίπλων είναι ότι τα πρώτα χρησιμοποιούν συνήθως ανοιχτόχρωμα ξύλα, ενώ τα παραδοσιακά ιαπωνικά σχέδια διαθέτουν γενικά πιο σκούρους τόνους ξύλου και αυτό οφείλεται σε γεωγραφικούς λόγους. Στο JAPANDI μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τους δύο τόνους ξύλου, δημιουργώντας ένα εφέ αντίθεσης μεταξύ των αποχρώσεων.
— Η αρχή του Wabi-sabi. Στην Ιαπωνική φιλοσοφία, είναι ο αισθητικός όρος που αναφέρεται στην ομορφιά της ατέλειας ή της ρουστίκ κομψότητας. Υλικά και αντικείμενα με ατέλειες ή φυσική φθορά δίνουν χαρακτήρα στο χώρο.
— Η δεξιοτεχνία και η τέχνη στο επίκεντρο. Στη φιλοσοφία του JAPANDI η εκτίμηση της ποιοτικής χειροτεχνίας αναφέρεται σαν μακροπρόθεσμη επιλογή ως τρόπος ζωής και όχι ως τάση. Έχοντας περισσότερα χειροποίητα αντικείμενα στο χώρο μας, ενισχύεται η αίσθηση της τέχνης, της φύσης και της απλότητας. Στην ολοένα αυξανόμενη τεχνολογικά κοινωνία, η ύπαρξη αντικειμένων διακόσμησης που κατασκευάστηκαν από τα χέρια κάποιου καλλιτέχνη, μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ μοναδική αλλά και ταυτόχρονα ήρεμη ατμόσφαιρα.
— Τα έπιπλα με χαμηλό ύψος. Το να είσαι κοντά στη γη εμπνέει γαλήνη και ηρεμία ενώ προσφέρει μια αίσθηση άνεσης στον εσωτερικό χώρο.
— Φυσικό φως. Φωτεινοί και ευάεροι χώροι με μεγάλα παράθυρα, φεγγίτες και γυάλινες πόρτες και διάταξη ελεύθερης ροής στον εσωτερικό χώρο.
— Η φύση στο σκηνικό. Αποτελεί κεντρικό στοιχείο και στις δύο κουλτούρες και η ανεμπόδιστη σύνδεση “in & out” χώρου είναι σημαντική. Εναλλακτικά η τοποθέτηση κάποιων φυτών στους εσωτερικούς χώρους μας επιτρέπει να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι με την φύση. Το μπονσάι και το μπαμπού παραπέμπουν άμεσα στην Ανατολική Ασία.
Το JAPANDI είναι ένα μείγμα μεταξύ της διαχρονικής κομψότητας των παραδοσιακών Ιαπωνικών στοιχείων και του Σκανδιναβικού μοντερνισμού. Η ατμόσφαιρα που προκύπτει από αυτόν τον συνδυασμό διακρίνεται από μια πολύ ελκυστική ισορροπία αισθητικής και λειτουργικότητας, ιδανική για όσους αναζητούν ένα στυλ που συνδυάζει αρμονικά ανατολικές και δυτικές κουλτούρες.
Η Νέλη Σαμαρά είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι κάτοχος Μaster of Science in Architecture in Advanced Architectural Studies & Master of Science in Architecture in Virtual Environments της Bartlett School of Architecture του University College London. Διετέλεσε Research Fellow στο UCL, Bartlett School of Graduate Studies, με χρηματοδότηση της British Telecom. Είναι μέλος του Architects Registration Board UK και επί διετία Associate Architect στην εταιρία Ηelm Architecture London W1. Επίσης εργάστηκε ως Project Architect στην εταιρία Hayes Davidson, 3D and New Media Communications Company London W2. Είναι Σύμβουλος ανάπτυξης & προώθησης έργων με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ιδρυτής της Digital Architecture (www.digitalarchitecture.gr).