Πώς διαμορφώνεται το σπίτι μας στην εποχή της πανδημίας

Από τη Ράνια Γ. Γεωργιάδου, Interior Designer – Θεωρητικό Τέχνης.

Η έλευση της πανδημίας επηρέασε τους περισσότερους τομείς της βιομηχανίας και δημιούργησε νέες ανάγκες οργάνωσης των εσωτερικών χώρων της κατοικίας μας καθώς για πολλούς επιβάλλεται η εργασία από το σπίτι. Πώς θα εξελιχθεί άραγε το home interior design στα επόμενα χρόνια και μετά από την επιστροφή στην κανονικότητα που όλοι ελπίζουμε;

Έως τώρα κανείς μας δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα περνάμε τόσο πολύ χρόνο στο σπίτι μας. Αυτός ο νέος εγκλεισμός φέρνει αλλαγές στην ψυχολογία μας και στον τρόπο που κατανοούμε την ποιότητα της ζωής μέσα στον προσωπικό μας χώρο. Έτσι αρχίζουμε να αισθανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ένας σωστός σχεδιασμός του σπιτιού μας, ειδικά τώρα.

Ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες τάσεις, όπως αυτές καθοδηγούνται μέσα από την κρίση της πανδημίας και της νέας κατάστασης, που φαίνεται ότι θα αλλάξουν σύντομα τόσο τον τρόπο που ζούμε, όσο και τον τρόπο που θα σχεδιάζουμε την κατοικία μας.

1. Το χωλ
Σκεφτείτε ότι το χωλ, o χώρος υποδοχής του σπιτιού σας, είναι το σημείο που σας χωρίζει από τον έξω κόσμο. Εδώ, το κύριο ζήτημα είναι της υγιεινής και της καθαριότητας. Ο χώρος που θα πρέπει να αφιερωθεί για όλα τα αντικείμενα μας που έρχονται από έξω, όπως πανωφόρια, παπούτσια, ομπρέλες, αποκτά πρωταρχικό ρόλο στην οργάνωση του σπιτιού και σίγουρα πρέπει να είναι αρκετός.

2. Διαχωρισμένοι, πιο απομονωμένοι χώροι
Θυμάστε τα διαμερίσματα της δεκαετίας του 60 και του 70; Κάθε χώρος ήταν ξεχωριστός, η κουζίνα απομονωμένη από την τραπεζαρία και η τραπεζαρία από το σαλόνι, με συρόμενες πόρτες. Ξεχάστε το open plan και τους ενοποιημένους μεγάλους χώρους που είχαν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια! Τώρα, όσο ποτέ, χρειαζόμαστε μικρούς ιδιωτικούς χώρους με ησυχία.

3. Το γραφείο στο σπίτι
Δημιουργείστε έναν χώρο γραφείου ανεξάρτητο και άνετο που να σας φιλοξενεί για πολλές ώρες εργασίας. Το γραφείο σας θα λάβει πλέον περίοπτη θέση μέσα στο σπίτι σας, με άνετα έπιπλα, σωστό φωτισμό, επαρκή αποθήκευση για τα αρχεία σας και ηχομόνωση, όσο το δυνατό καλύτερη για να είστε έτοιμοι για τις τηλεδιασκέψεις σας.

4. Οικιακή υγιεινή και απολύμανση
Η ανάγκη για συστηματικότερη απολύμανση και καθημερινή υγιεινή των χώρων του σπιτιού μας θα ωθήσει νέες τεχνολογίες, που δε χρησιμοποιούνταν σε κατοικίες, αλλά σε επαγγελματικούς χώρους, όπως συστήματα παρακολούθησης ποιότητας του αέρα και του νερού, φιλτράρισμα του αέρα και του νερού, ειδικά αντιμικροβιακά υλικά επένδυσης επιφανειών όπως ο χαλαζίας (quartz) και ο χαλκός και δαπέδων, όπως το μπαμπού (bambooflooringcompany.com), τεχνολογίες αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, υπεριώδης φωτισμός (UV-C disinfection radiation) που εξοντώνει βακτήρια και κορονοιούς (lighting.philips.com), smart toilets και αυτοματισμοί όπως μπαταρίες με φωτοκύτταρο στα μπάνια (kohler.com) θα ενσωματώνονται πλέον και στα σπίτια μας, όχι μόνο στους επαγγελματικούς χώρους.

5. Αποθηκευτικοί χώροι – Κουζίνα
Έμφαση πρέπει να δοθεί πλέον στους χώρους αποθήκευσης τροφίμων για περισσότερη αυτονομία. Φανταστείτε ένα “σουπερμάρκετ” δίπλα στην κουζίνα σας (αν μπορείτε να συμπεριλάβετε και το μικρό μπαλκόνι της κουζίνας για έξτρα χώρο), ντουλάπια έως το ταβάνι, εκμετάλλευση του χώρου ως το τελευταίο εκατοστό! Τα μεγάλα ψυγεία και οι καταψύκτες έχουν την τιμητική τους!

Επίσης προκύπτει ανάγκη αποθηκευτικού χώρου-σταθμού για προμήθειες από το διαδίκτυο, που παραλαμβάνετε από τις εταιρείες κούριερ, μιας και αυτό θα συμβαίνει όλο και περισσότερο!

6. Η φύση στο σπίτι μας – biophilia
Περισσότερα φυτά και πρασινάδα που ενισχύουν την θετική διάθεση εντάσσονται στον καθημερινό μας χώρο.

Βιοφιλία (η αγάπη για τη ζωή, n έμφυτη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση). Το home gardening με φυσικά φυτά και λουλούδια δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη! Αρχίστε να οραματίζεστε το μπαλκόνι σας σαν μία όαση χαλάρωσης, σχεδιάστε το μέσα στο μυαλό σας με φαντασία, σε στυλ σαλέ με ξύλινες επιφάνειες, ή σε στυλ χασιέντας με κάκτους! Απαραίτητο αξεσουάρ οι θερμάστρες εξωτερικού χώρου υγραερίου ή τεχνολογίας carbon.

7. Απλότητα: Less is more
Τα τελευταία χρόνια έχει εισχωρήσει στο lifestyle μας η φιλοσοφία ΙΚΕΑ και το design όπως το δίδαξαν οι σκανδιναβοί. Έτσι, μπορούμε να ζούμε απλούστερα, με λιγότερα αντικείμενα, πιο χρηστικά και μόνο τα απαραίτητα, δείχνοντας ότι είμαστε ευαισθητοποιημένοι ως προς τα θέματα του περιβάλλοντος. Ας ελπίσουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν οι τοπικές παραγωγές και θα αναβιώσουν η δεξιοτεχνία και η δημιουργικότητα των τοπικών συντεχνιών, σε αντίθεση με τη μαζική παραγωγή (made in China).

Λιτότητα και σεμνότητα ίσως είναι οι δύο βασικές έννοιες, σύμφωνα με τις οποίες θα πορευτούμε προς ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα όταν σχεδιάζουμε τον καθημερινό μας χώρο.

8. Το χρώμα
Τα χρώματα μέσα στους χώρους μας γίνονται πιο ζεστά, γήινα και φιλόξενα. Το μοντέρνο δε συνδέεται μόνο με τα λευκά και τα ψυχρά χρώματα! Οι τόνοι μπορεί να είναι πιο σκούροι και πιο τολμηροί και κάθε δωμάτιο να έχει – γιατί όχι – τη δική του απόχρωση! (Color Capture app, benjaminmoore.com).

Το σπίτι μας, το προσωπικό μας καταφύγιο.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές καινοτομίες στο χώρο του interior design μέσα στα επόμενα χρόνια, διότι υπάρχει ανάγκη για νέες, βιώσιμες λύσεις σε προβλήματα σχεδιασμού και για νέα υλικά που θα πρέπει να ανταπεξέρχονται στις υγειονομικές απαιτήσεις της νέας εποχής.

Το σπίτι μας δε θα είναι πια ένας επιφανειακός χώρος “επίδειξης”, αλλά ένας χώρος λειτουργικός και ευχάριστος, που θα επιβεβαιώνει το βαθύτερο νόημα του design και της διακόσμησης: μία ισορροπία μεταξύ των νέων τεχνολογιών, της λειτουργικότητας και της αισθητικής γνώσης συνδυασμένα πάντα με το προσωπικό μας γούστο.


Η Ράνια Γεωργιάδου σπούδασε Interior Design στο Teesside και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στη θεωρία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στο University of Kent, στην Αγγλία. Έχει αποκτήσει εμπειρία στον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής εσωτερικών χώρων και άλλων έργων στην εταιρεία ARXITEX A.E. και έχει εργαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ως exhibition designer. Έχει αρθρογραφήσει σε τεχνικά περιοδικά όπως το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ. Δραστηριοποιείται ανεξάρτητα στο χώρο του interior design και ασχολείται κυρίως με ανακαινίσεις και styling χώρων.

Author