Υγεία σε κάθε Μέγεθος & Ουδετερότητα Σώματος
Από τον Άγγελο Λεβέντη, Ψυχοθεραπευτή, CSW, MEd
Το κίνημα “Υγεία σε Κάθε Μέγεθος” (HAES – Health At Every Size), αμφισβητεί την ιδέα ότι η καλή υγεία έχει προϋπόθεση τα λιγότερα κιλά. Το σώμα σου (μέγεθος, σχήμα κλπ) είναι μοναδικό και έχει σχηματιστεί από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Τα πρότυπα που επικοινωνούνται από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης δε μπορούν να ακολουθηθούν από όλους. Και αυτό δεν εξαρτάται από τον περιορισμό της διατροφής ή την άσκηση.
Το κίνημα (HAES) εργάζεται με σκοπό να επικοινωνήσει και άλλες πτυχές της ευεξίας. Δηλαδή να δώσει έμφαση στις επιλογές που προάγουν τη διαρκή καλή υγεία και όχι στην απώλεια βάρους. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για να αγαπά κανείς το σώμα του. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι διαφορετικοί από το μέγεθος ή από το βάρος.
Το κίνημα “Υγεία σε Κάθε Μέγεθος” (HAES), και η ουδετερότητα σώματος έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά:
● Διάλεξε τροφές που πραγματικά θέλεις να φας επειδή σε τρέφουν και σου δίνουν ευχαρίστηση.
● Σεβάσου το σώμα σου και τα σώματα των άλλων, χωρίς να κρίνεις ή να ντρέπεσαι.
● Διάλεξε την άσκηση που σε ευχαριστεί γιατί σε κάνει να νιώθεις καλά και σου δίνει ενέργεια.
Σου έτυχε ποτέ να νιώσεις ότι δε θέλεις για κανέναν λόγο να μιλάς και να σκέφτεσαι για το σώμα σου;
Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν:
1. Απόφυγε τα θέματα συζήτησης για το σώμα
Αυτό περιλαμβάνει το διάλογο που έχεις μέσα σου με τον εαυτό σου για το σώμα σου. Για παράδειγμα, αντί να μαστιγώνεις τον εαυτό σου για το τζιν που δε χωράς, απλώς διάλεξε να φορέσεις ένα άλλο παντελόνι που είναι μαλακό και μπορείς να κινηθείς καλύτερα με αυτό.
2. Ανακατεύθυνε τις συζητήσεις
Αν οι φίλοι ή οι αγαπημένοι σας φέρνουν θέματα συζήτησης για το μέγεθος, ή τα κιλά, ή εκφράζουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους μίλα για το πώς νιώθεις (ή πώς νιώθουν εκείνοι), αντί για το πώς φαίνονται.
3. Φάε τροφές που θέλεις να φας
Επίλεξε φρέσκες τροφές που παρέχουν ουσιαστική τροφή στο σώμα σου. Αλλά μη ξεχνάς να απολαύσεις τα γλυκά και τα σνακ αντί να αρνείσαι την πείνα και τις επιθυμίες σου. Όλα με ισορροπία.
4. Άκουσε το σώμα σου
Επίλεξε τις σωματικές δραστηριότητες που σου παρέχουν διασκέδαση και όχι αυτές που νιώθεις ότι είναι σαν τιμωρία. Όταν είσαι κουρασμένη,-ος είναι σημαντικό να μην πιέζεσαι.
5. Βρες και επαναδιατύπωσε τις σκέψεις που εκφράζουν δυσκολία ή δυσφορία για το σώμα σου
Όταν παρατηρήσεις τον εαυτό σου να κριτικάρει το σώμα σου, αντιπρότεινε σε αυτή τη σκέψη σου το πόσο σε βοηθάει το σώμα σου εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Εστίασε στη δύναμη και στην ικανότητα να γιατρευτεί, να κινηθεί.
6. Δώσε χρόνο
Οι αλλαγές δε γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Θέλει πολύ χρόνο για να αλλάξεις την αρνητική συνήθεια σε ένα πιο ουδέτερο σημείο. Προσπάθησε να έχεις υπομονή όσο χρησιμοποιείς την ουδετερότητα. Είναι μία πολύ δύσκολη μάχη αν σκεφτείς ότι όλη η διαφήμιση και τα media σε ωθούν προς την άλλη κατεύθυνση.
Η αλλαγή απαιτεί συμπερίληψη. Απαιτεί ενίσχυση της φωνής των ανθρώπων άλλου χρώματος, μεγαλύτερου μεγέθους, τρανς άτομα, ατόμων με αναπηρία. Αλλαγή σημαίνει να ακουστούν όλες οι φωνές, όχι μόνο οι φωνές αυτών με τα πιο ελκυστικά σώματα, που συχνά επαναπροσδιορίζουν τα σώματα που δεν αξίζουν το ίδιο σύμφωνα με τα media.
Η ουδετερότητα του σώματος, (body neutrality), μπορεί να ωφελήσει τον καθένα. Αλλά το κίνημα ταιριάζει πολύ σε ανθρώπους που βρίσκουν τη συμφιλίωση με το σώμα τους πολύ δύσκολη. Το κίνημα της ουδετερότητας σε ενθαρρύνει να κοιτάξεις πέρα από την εξωτερική εμφάνιση και να σπάσεις τα στερεότυπα και τις συνήθειες σύνδεσης του σώματος με την έννοια της αυταξίας. Σου δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσεις τις μοναδικές ικανότητες του σώματός σου, και να το εκτιμήσεις για αυτό που κάνει αντί να το κατακρίνεις για τις ατέλειες που οι άλλοι έχουν επισημάνει.
O Άγγελος Λεβέντης είναι Ψυχοθεραπευτής, CSW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)