Βότανα για Ενέργεια, Γερό Ανοσοποιητικό, Stress & Κόπωση!

Από την Ειρήνη Πασχαλέρη, Founder του Well Medical.

Η βοτανοθεραπεία είναι διαδεδομένη ανά τον κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και όχι άδικα. Κάθε φυτό έχει διαφορετικές ιδιότητες και η φύση έχει φροντίσει να μας χαρίσει συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν σε συμπτώματα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Επιλέξαμε να σας παραθέσουμε τα πιο διαδεδομένα και αυτά για τα οποία υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα τους.

1. Κουρκουμάς (Turmeric)

Το πιο καλά μελετημένο βότανο απ’ όλα τα τελευταία χρόνια είναι ο κουρκουμάς. Το κύριο ενεργό συστατικό του η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που βοηθά τις αρθρώσεις μας αλλά και το πεπτικό μας σύστημα. Προτείνεται λοιπόν σε ανθρώπους με αρθρίτιδα αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το έντερο. Το βρίσκουμε σε μορφή συμπληρώματος διατροφής στα φαρμακεία ή σε μορφή χρυσοκίτρινης σκόνης ( ως μπαχαρικό) και μπορείτε να το προσθέσετε στην ομελέτα σας, να χρωματίσετε το ρύζι ή τα λαχανικά σας πάντα συνδυασμένο με μαύρο πιπέρι που βελτιώνει την βιοδιαθεσιμότητα του.

Extra tip 

Για ένα super αναζωογονητικό ρόφημα τώρα το χειμώνα συνδυάστε ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου με ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη και 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ. Βράστε το μείγμα για 15 λεπτά και αφού το κατεβάσετε από την φωτιά προσθέστε λίγο σιρόπι σφενδάμου.

2. Ασιατικό Ginseng (Panax Ginseng)

Γνωστό σε όλους μας το ginseng χρησιμοποιείτε εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση της κούρασης και ως αφροδισιακό. Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι βοηθά πολύ στην τόνωση ειδικά σε άτομα που γυμνάζονται εντατικά. Κάποιες μελέτες επίσης δείχνουν ότι βοηθά στην καλύτερη πνευματική απόδοση ακόμα και σε ασθενείς με Alzheimer. Το βρίσκετε σε συμπλήρωμα διατροφής και σε τσάι, ωστόσο θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας, όπως και με όλα τα βότανα, εάν παίρνετε φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα.

3. Εχινάκεια (Echinacea Purpurea) 

Θεωρείται η βασίλισσα του ανοσοποιητικού αφού συνδυασμένη συνήθως με την βιταμίνη C προλαμβάνει το κρυολόγημα. Υπάρχει διαθέσιμη σε τσάι, σε καραμέλες και σε συμπληρώματα διατροφής.

4. Ροδιόλα (Rodiola)

Πρόκειται για ένα προσαρμογόνο βότανο γιατί καταφέρνει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Έτσι μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα τόσο γνωστική διέγερση όσο και συναισθηματική ηρεμία. Σε όποιον λοιπόν υποφέρει από κόπωση θα βοηθήσει στην ενεργειακή αντοχή ενώ σε όποιον είναι ανήσυχος θα δράσει καταπραϋντικά. Η πιο καλά μελετημένη δράση της χρυσής ρίζας όπως την ονομάζουν είναι η αντικαταθλιπτική. Υπάρχει σε συμπλήρωμα διατροφής στα φαρμακεία. 

5. Ασβαγκάντα (Ashwagandha)

Ακόμα ένα προσαρμογόνο βότανο με αντιφλεγμονώδεις αντιστρεσογόνες ιδιότητες. Βελτιώνει τις νοητικές μας ικανότητες  αλλά και την προσαρμογή στο στρες. Κάποιοι βοτανολόγοι το ονομάζουν ‘‘το τέλειο αντίδοτο στον σύγχρονο τρόπο ζωής’’. Το βρίσκετε ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και σε μορφή σκόνης για να προσθέτετε στο smoothie σας. Εάν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή ρωτήστε τον γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”, ενώ τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε τον πολυχώρο wellness “Well Medical” που εκτός από την διατροφή συνδυάζει και αισθητικές περιποιήσεις, εξειδικευμένα massage και θεραπείες προσώπου και σώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Βρείτε την στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr

Author