Τραυματισμοί και Επώδυνες Καταστάσεις στο Άνω Άκρο, στο Τένις

Από τον Δρ Λάζαρο Θ. Μάντση, Ορθοπαιδικό Χειρούργο.

Όταν το GAME – SET & MATCH POINT αφήνει πόνο
Τελευταία και λόγο των επιτυχιών των Ελλήνων επαγγελματιών αλλά και λόγω των περιορισμών εξαιτίας του κορονοϊού το άθλημα του τένις διαδόθηκε περισσότερο, ένα άθλημα το οποίο μπορεί να εξασκήσει κάποιος ακόμη και σε μεγάλη ηλικία και με λιγότερο του ενός τραυματισμού ανά 1000 ώρες παιχνιδιού συγκαταλέγεται στα λιγότερο επικίνδυνά αθλήματα.

Πονάει ο ώμος, ο αγκώνας η ο καρπός σας μετά το τένις;
Οι επώδυνες αυτές καταστάσεις στο άνω άκρο στους τενίστες (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) είναι συνήθως σωρευτικές δηλαδή συμβαίνουν μετά από υπέρχρηση, υπερκαταπόνηση ή επαναλαμβανόμενους μικρούς ή μεγαλύτερους τραυματισμούς στους μύες τους τένοντες ή τις αρθρώσεις.

Συνήθως ο πόνος ξεκινάει ως διαλείπων, διάχυτος και μικρής έντασης. Αν ο αρχικός μικρός η μεγάλος τραυματισμός δεν αντιμετωπισθεί και ιανθεί έγκαιρα οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης και ο πόνος γίνεται χρόνιος συνεχής και επίμονος.

Επώδυνες καταστάσεις στον ώμο

  1. Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου
  2. Παγωμένος ώμος
  3. Αστάθεια ώμου ή εξάρθρωμα ώμου
  4. Ρήξη υπερακανθίου τένοντα και μακράς κεφαλής δικεφάλου μυός

Οι δύο βασικές αιτίες των προβλημάτων στον ώμο είναι αρχικά μια μυϊκή δυσαρμονία – ανισορροπία των μυών γύρο από την άρθρωση και μια ενδεχόμενη κατασκευαστική διαταραχή στον ώμο όπου ο υπακρωμιακής χώρος όπου βρίσκεται και κινείται το στροφικό πέταλο είναι από κατασκευής στενότερος οπότε σε συνδυασμό και με αφορμή έναν τραυματισμό η καταπόνηση να εμφανιστεί ο πόνος στον ώμο.

Η άρθρωση του ώμου καταπονείται ιδιαίτερα στο τένις και κυρίως στο σερβίς όπου η κίνηση του άνω άκρου σε μεγάλο εύρος και προς όλες τις κατευθύνσεις προκαλεί πρόσκρουση και τριβή του στροφικού τένοντα στο ακρώμιο κι έτσι αρχίζει η τενοντίτιδα.

Η μεγάλη έξω στροφή τραυματίζει τον θύλακο με τους συνδέσμους και αυτό οδηγεί με τον καιρό σε υμενίτιδα (φλεγμονή του θυλάκου η αστάθεια).

Επώδυνες καταστάσεις στον αγκώνα

  1. Έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow )
  2. Έσω επικονδυλιτιδα (golfers elbow)
  3. Αστάθεια στον αγκώνα
  4. Ωλένιος νευρίτιδα

Η έξω επικονδυλίτιδα ή tennis elbow είναι ίσως ο συχνότερος και πιο γνωστός τραυματισμός στο Τένις, αν και πήρε το όνομα του από το άθλημά αυτό εμφανίζεται πολύ συχνά και σε άλλες καταστάσεις.

Σ αυτή την κατάσταση δημιουργούνται μικρορήξεις στην κατάφυση των εκτεινόντων τενόντων των δακτύλων στον επικόνδυλο που οδηγεί σε πόνο δυσκαμψία και αδυναμία.

Στην έσω επικονδυλίτιδα ο πόνος εντοπίζεται στην έσω πλευρά του αγκώνα και οφείλεται σε βλάβη της κατάφυσης των καυτήρων τενόντων του καρπού και των δακτύλων.

Η ωλένιος νευρίτιδα είναι μια κατάσταση όπου το ωλένιο νεύρο καθώς διέρχεται από των αγκώνα πιέζεται και τραυματίζεται με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πόνο, μούδιασμά και αδυναμία στα δυο τελευταία δάκτυλα και στην παλάμη,

Επώδυνες καταστάσεις στον καρπό και δάκτυλα

  1. Τενοντίτιδες
  2. Σύνδρομο καρπιαίου Σωλήνα
  3. Κακώσεις του τρίγωνου χόνδρου
  4. Αστάθειες του καρπού τραυματισμοί των οσταρίων του καρπού (άσηπτη νέκρωση μηνοειδούς, σκαφομηνοειδής διαχωρισμός)

Η Πηχεοκαρπική άρθρωση είναι μια πολύπλοκη και πολυσύνθετη άρθρωση με οκτώ μικρά οστάρια που συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους οπότε η αυξημένη καταπόνηση αυτής κατά την κίνηση της ρακέτας μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ποικίλες κακώσεις και τραυματισμούς

Πως γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση των παραπάνω καταστάσεων γίνεται τις περισσότερες φορές από έναν έμπειρο κλινικό γιατρό ευκολά με μια λεπτομερή κλινική εξέταση και το ιστορικό.

Επικουρικά μια απλή ακτινογραφία και ένα υπέρηχο είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουμε την διάγνωση και να αποκλείσουμε άλλες καταστάσεις όπως εξαρθρώματα η κατάγματα.

Επί επιμονής η επιδείνωσης της συμπτωματολογίας η ενδεχόμενη χειρουργική αντιμετώπιση η μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητη και χρήσιμη.

Θεραπεία

Στην άμεσα μετατραυματική φάση

  • Διακοπή άθλησης με ακινητοποίηση
  • Παγοθεραπεία ιδίως τις πρώτες 48 ώρες
  • Ελαστική επίδεση η ναρθηκοποίηση
  • Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά
  • Ασκήσεις διάτασης και χαλάρωσης

Σε δεύτερο χρόνο

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα με ειδικές ασκήσεις υπέρηχο, κρουστικά υπέρηχα TENS, laser, ιοντοφόρεση
  • Ενδοαρθρική έγχυση κορτιζόνης υαλουρονικού PRP Botox

Σε χρόνιες καταστάσεις η όταν δεν αποδίδουν όλα τα συντηρητικά μέσα ή όταν η βλάβη στους ιστούς είναι μη αναστρέψιμη τότε η χειρουργική αποκατάσταση είναι μονόδρομος.

Πως μπορούμε να προλάβουμε τέτοιους τραυματισμούς

Οι αθλητικοί περισσότεροι τραυματισμοί είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης η υπερκαταπόνησης, μικρή διάρκεια ενδιάμεσης ξεκούρασης, ελλιπής προθέρμανση, κακή φυσική κατάσταση.

  • Καλή προθέρμανση και διάταση όλων των μυϊκών ομάδων πριν τον αγώνα
  • Κατάλληλη ρακέτα (βάρος λαβή δίχτυ)
  • Κατάλληλα για το γήπεδο παπούτσια
  • Σωστή τεχνική στα χτυπήματα και τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας
  • Αν αισθανθούμε κάποιο τράβηγμα η πόνο σταματάμε το παιχνίδι
  • Χρήση κατάλληλων επιδέσμων και ναρθήκων
  • Καλή ενυδάτωση
  • Σχολαστική αποθεραπεία και διατάσεις στο τέλος ενός αγώνα

Ο Δρ Λάζαρος Θ. Μάντσης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Μονάχου (LMU). Αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991. Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική για 2 χρόνια στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική κλινική του Μονάχου (Universitätsklinikum Grοsshadern) και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ορθοπαιδική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Από τον Μάιο του 1999 ασκεί ιδιωτικό ελεύθερο επάγγελμα ενώ παράλληλα υπηρέτησε ως θεραπευτής ιατρός στο ΙΚΑ για 12 χρόνια και κατά διαστήματα σε ορθοπαιδικές κλινικές στη Γερμανία. Συνεργάζεται με τη Euromedica Γενική Κλινική και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, όπου και χειρουργεί με τους συνεργάτες του. Ειδικεύεται στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος, ορθροσκοπικές επεμβάσεις καθώς και στο ορθοπαιδικό τραύμα. Διενεργεί επεμβάσεις με σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και άμεσης (fast track) κινητοποίησης και αποκατάστασης.

Author