Ας Μιλήσουμε για την Οστεοπόρωση

Από τον Σταύρο Στυλιανού, Ιατρό-Ακτινοδιαγνώστη του ΠΛΑΤΩΝ.

Η οστεοπόρωση σημαίνει “οστό με πόρους” ή στην καθομιλουμένη “οστό με τρύπες”. Είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και δομική εκφύλιση του οστίτη ιστού, η οποία οδηγεί σε ευθραυστότητα του και το κάνει ευάλωτο σε κατάγματα. Η οστεοπόρωση εκδηλώνεται όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια οστικής μάζας ή όταν δεν δημιουργείται η απαραίτητη ποσότητα οστού για αναπλήρωση.

Τα οστά είναι ένας ζωντανός αναπτυσσόμενος ιστός. Κατά την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, τα οστά βρίσκονται σε συνεχή εναλλαγή καταστάσεων αποδόμησης και ανακατασκευής. Στα άτομα μικρότερης ηλικίας (δηλαδή 18-25 ετών), υπάρχει η μέγιστη ποσότητα και πυκνότητα οστού. Στη συνέχεια (μεγαλύτερες ηλικίες) αρχίζει η ολοένα και μεγαλύτερη αποδόμηση του οστού, το οποίο συνήθως δεν αναπληρώνεται επαρκώς.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες

-Ηλικία: Η οστεοπόρωση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισή της, με το πέρασμα των χρόνων και είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους.
-Φύλο: Περίπου μία στις δύο γυναίκες άνω των 50 ετών θα υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα.
-Εμμηνόπαυση.
-Σωματότυπος: Άνδρες και γυναίκες με αδύνατο σωματότυπο και χαμηλό σωματικό βάρος, έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της οστεοπόρωσης.
-Ιστορικό κατάγματος και απώλειας αναστήματος.
-Διατροφή φτωχή σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

-Διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά.
-Μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, νατρίου και καφεΐνης.
-Καθιστικός τρόπος ζωής.
-Κάπνισμα και αλκοόλ.
-Ιατρογενή αίτια.

Διάγνωση

-Ιστορικό-κλινική εξέταση.
-Διενέργεια μέτρησης οστικής πυκνότητας (DEXA).
-Δείκτης FRAX.
-Εργαστηριακές εξετάσεις (Ca, P, Vit D, PTH, TSH κ.λ.π).
-Απεικονιστικές εξετάσεις (Α/α, σπινθηρογράφημα, CT, MRI).

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας δείχνει αν κάποιος έχει φυσιολογική ή χαμηλή οστική πυκνότητα. Όσο χαμηλότερη οστική πυκνότητα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κατάγματος. Η μέτρηση οστικής πυκνότητας μας δίνει πληροφορίες για την ποιότητα των οστών, τον κίνδυνο κατάγματος και την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας απαιτείται σε:
-Σε γυναίκες άνω των 65 ετών και άνδρες άνω των 70 ετών.
-Σε άτομα άνω των 50 ετών με ιστορικό κατάγματος.
-Σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
-Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 65 ετών με παράγοντες κινδύνου.
-Σε άνδρες 50-69 ετών με παράγοντες κινδύνου.
-Όταν υπάρχει συνολική απώλεια ύψους >4cm από το αρχικό ανάστημα του ατόμου ή απώλεια ύψους >1,3cm σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Ο έλεγχος αυτός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε ένα με δύο έτη στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου, ενώ σε άτομα όπου χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση ο έλεγχος θα πρέπει να είναι ετήσιος.

Πρόληψη

-Ισορροπημένη διατροφή:
Το ασβέστιο αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των οστών. Η συνιστώµενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης είναι 1000mgr. Μεγάλες ποσότητες πρόσληψης ασβεστίου περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ορισμένα πράσινα λαχανικά και φρούτα.

Εξίσου σημαντική είναι η βιταμίνη D, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει σε πολλές τροφές και έτσι είναι δύσκολο να λαμβάνεται η απαραίτητη ημερήσια ποσότητα με τις φυσικές τροφές. Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, τόνος, σολομός) και ορισμένα γαλακτοκομικά είναι από τις λίγες τροφές πρόσληψης της βιταμίνης D. Ευτυχώς όμως το ίδιο μας το σώμα παράγει βιταμίνη D από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
-Αθλητική δραστηριότητα.
-Αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ, καφέ, τσάι και αναψυκτικών.

Συμπέρασμα

“Ακολουθούμε τις συμβουλές των γιατρών για πρόληψη και υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα”.


Η ΠΛΑΤΩΝ είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα και εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαστήρια (διαγνωστικές εξετάσεις) στη Θεσσαλονίκη, με πολύχρονη εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό. Τα εργαστήρια της ΠΛΑΤΩΝ είναι πιστοποιημένα με ISO 9001 και υιοθετούν τη νέα τεχνολογία, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Author