Σεπτέμβριος: Μήνας Επανεκκίνησης
Από τη Δωροθέα Λαζαρίδου, Ψυχοθεραπεύτρια.
Ο Σεπτέμβρης, αν και βρίσκεται προς το τέλος του χρονολογικού ημερολογίου (9ος μήνας), αποτελεί μια περίοδο προσαρμογής σε νέες ή παλιές συνήθειες. Οι διακοπές ολοκληρώνονται γεμίζοντάς μας με ενέργεια και καλή διάθεση για νέες εμπειρίες και για δημιουργία.
Τα συναισθήματα που κυριαρχούν αυτή την περίοδο είναι ανάμεικτα καθώς από τη μια, νιώθοντας ξεκούραστοι, περιμένουμε με όρεξη και ανυπομονησία τις νέες αλλαγές ενώ παράλληλα συνυπάρχουν συναισθήματα όπως είναι το άγχος και ο φόβος για την αβεβαιότητα πίσω από αυτές τις νέες συνθήκες. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Ίσως τα σχολικά χρόνια και τη μετάβαση από τη μια τάξη στην άλλη; Τότε που ανυπομονούσαμε να δούμε τους φίλους μας και να χρησιμοποιήσουμε τα νέα μας σχολικά είδη ενώ παράλληλα νιώθαμε άγχος για το πώς θα είναι οι καθηγητές και για το ποιες θα είναι οι απαιτήσεις της νέας χρονιάς…
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την επανεκκίνηση του Σεπτεμβρίου με την έναρξη ενός αγώνα δρόμου. Χρειάζεται προσοχή κατά το ξεκίνημα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σπαταλήσουμε όλη την ενέργειά μας στα πρώτα 5 λεπτά. Αν προσπαθήσουμε να τρέξουμε γρήγορα στην έναρξη του αγώνα, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως στα μέσα της διαδρομής θα έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις μας, ενώ αν ξεκινήσουμε με ένα σταθερό ρυθμό και σταδιακά επιταχύνουμε, θα έχουμε αντοχές για να φτάσουμε στον τερματισμό, έχοντας κάνει μια καλή διαχείριση της ενέργειάς μας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την έναρξη της νέας χρονιάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι επενδύουν τη μεγαλύτερή τους ενέργεια στο πρώτο χρονικό διάστημα του Φθινοπώρου με αποτέλεσμα να νιώθουν μια γενικότερη εξάντληση στα μέσα της χρονιάς. Αν δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη που βιώνουμε, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε αντοχές και ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε σε ολόκληρο το έτος, παραμένοντας αποδοτικοί σε αυτό που κάνουμε.
Λίγες σκέψεις πριν την προετοιμασία και την επανεκκίνηση της νέας χρονιάς…
1. Σκέψου τι σε βοήθησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και τι σε δυσκόλεψε
Ποιες ασχολίες/ δραστηριότητες/ συνήθειες/ άνθρωποι σε βοήθησαν να παραμείνεις παραγωγικός την προηγούμενη χρονιά; – Τι στάθηκε ως εμπόδιο στην προσπάθειά σου;
2. Στοχοθέτηση
Ποιοι είναι οι νέοι σου στόχοι; Δοκίμασε να καταγράψεις τους στόχους σου εστιάζοντας σε ρεαλιστικούς και ξεκάθαρους στόχους. Αρίθμησέ τους και δημιούργησε μια στήλη ξεκινώντας με τον στόχο που θεωρείς πιο σημαντικό για εσένα.
3. Τι θα σε χαλάρωνε μέσα στην εβδομάδα;
Αναζήτησε μια ή δύο ασχολίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αποφόρτιση από την ένταση της εβδομάδας (π.χ. κάθε Παρασκευή βόλτα με φίλους ή μια φορά την εβδομάδα αποστασιοποίηση από το κινητό).
4. Πώς θα ήθελες να αντιμετωπίσεις μια πιθανή πιεστική περίοδο (π.χ. μια πιεστική εβδομάδα);
Ποια συμπεριφορά θα ήθελες να αποφύγεις σε μια τέτοια συνθήκη; Ανακαλύπτοντας πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισης μπορείς να αποφύγεις το έντονο στρες μέσα σε μια απαιτητική περίοδο. (π.χ. Αν κάποια βδομάδα στη δουλειά είναι πιεστική, οργάνωσε μια εκδρομή για το Σαββατοκύριακο ή προγραμμάτισε μια χαλαρή έξοδο για το τέλος της εβδομάδας).
Η φροντίδα του εαυτού μας είναι ο σύμμαχός μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Όσο φροντίζεις τον εαυτό σου -ψυχικά και σωματικά-, τόσο πιο αποδοτικός και παραγωγικός θα νιώθεις σε αυτό που κάνεις.

H Δωροθέα Λαζαρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας του University of East London. Έχει πιστοποιηθεί σε προγράμματα Παιδοψυχολογίας, Παιδικής Κακοποίησης και Ψυχοσωματικής Ιατρικής. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στη κέντρο της Θεσσαλονίκης.