Νέα Χρονιά / Νέοι Στόχοι

Από τη Δωροθέα Λαζαρίδου, Ψυχοθεραπεύτρια.

Όταν ένας χρόνος φεύγει σφραγίζει το τέλος του με μια γενικότερη ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Εικόνες, αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα κατακλύζουν το μυαλό. Η μετάβαση στη νέα χρονιά δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων και σκέψεων που ενώ στην αρχή φαίνονται χαοτικά στο μυαλό μας, μπαίνουν σταδιακά σε μια σειρά και δημιουργούν νέους στόχους για αυτό το νέο ξεκίνημα. Αυτή η νέα αρχή μπορεί να αφορά μια νέα συνθήκη, μια νέα συνήθεια, νέους στόχους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Κάθε αρχή συμβολίζει κάτι καινούριο, το οποίο το περιμένουμε με προσμονή και αγωνία.

Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι;

Είναι σημαντικό να θέτουμε κάθε φορά ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους στόχους που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα στο χρονικό περιθώριο του ενός έτους. Πριν τοποθετήσουμε ένα στόχο στην προσωπική μας “Λίστα Στόχων” χρειάζεται να σκεφτούμε: «Τι θέλω να καταφέρω, αλλάξω, βελτιώσω σε προσωπικό, ακαδημαϊκό, επαγγελματικό κ.α. επίπεδο; Είναι δικός μου στόχος ή στόχος κάποιου άλλου ανθρώπου; Μπορεί να συμβεί μέσα σε έναν χρόνο;». Όσο πιο συγκεκριμένος και ξεκάθαρος είναι ένας στόχος τόσο πιο εύκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Γιατί να βάλω στόχους για τη νέα χρονιά;

Καθώς η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένη με την χαλάρωση και την ξεκούραση, η δημιουργία νέων στόχων μας βοηθάει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τα κίνητρά μας, αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε και το πού θέλουμε να φτάσουμε. Μέσω της στοχοθέτησης δημιουργείται ένας χάρτης, ο οποίος μας οδηγεί σε μονοπάτια που θα μας επιβραβεύσουν στο τέλος της διαδρομής τους. Όταν ένας άνθρωπος δημιουργεί μια λίστα στόχων, μπορεί να ακολουθήσει μεθοδικά όλα τα βήματα που χρειάζεται για να φτάσει σε αυτό που επιθυμεί. Η τοποθέτηση στόχων δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας και σιγουριάς καθώς μας βοηθάει να έχουμε ένα πλάνο στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας ενώ παράλληλα μας κινητοποιεί και μας ενθαρρύνει να έρθουμε πιο κοντά σε αυτά που έχουμε φανταστεί για τον εαυτό μας και για τη ζωή μας.

Και αν δεν τους πραγματοποιήσω μέχρι να ολοκληρωθεί και αυτή η χρονιά;

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να θέσουν ξεκάθαρους στόχους στη ζωή τους καθώς πιστεύουν πως δεν θα καταφέρουν ή δεν θα προλάβουν να τους πραγματοποιήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Χρειάζεται να είμαστε ελαστικοί με τους στόχους μας και να μην τους αντιμετωπίζουμε με αυστηρότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα μας προκαλούσε άγχος και φόβο για τυχόν αποτυχία και ματαίωση. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο «Journal of Consumer Research», έχει αποδειχτεί πως οι ελαστικοί στόχοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν συγκριτικά με τους αυστηρούς στόχους. Είναι πιθανό να μη καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε όλους τους στόχους που θέσαμε στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει ολοσχερώς στην προσπάθειά μας. Χρειάζεται να σκεφτούμε και να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για όλα όσα κατάφερε μέσα σε μια χρονιά, για όλα τα βήματα που έκανε και τις δοκιμασίες που πέρασε για να φτάσει πιο κοντά σε έναν στόχο. Ένας στόχος για να πραγματοποιηθεί μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνο από ένα έτος. Μη ξεχνάμε ότι στην πορεία της προσπάθειάς μας μπορεί να εμφανιστούν εμπόδια και δυσκολίες που δεν τα είχαμε υπολογίσει και τα οποία μπορεί να τροποποιήσουν το χρονοδιάγραμμά μας και να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του στόχου μας. Είναι σημαντικό να δούμε αυτές τις δυσκολίες ως μια παρεκτροπή και όχι ως την πλήρη αποτυχία της προσπάθειάς μας.

Πώς μπορώ να δημιουργήσω τη δική μου «Λίστα Στόχων»;

Θέσε τους δικούς σου στόχους βήμα-βήμα:

1ο Βήμα-Καταγραφή στόχων: Γράψε σε ένα χαρτί όλα όσα θα ήθελες να καταφέρεις μέσα σε αυτή τη νέα χρονιά. Προσπάθησε να εστιάσεις σε ρεαλιστικούς και ξεκάθαρους στόχους. Η διαδικασία αυτή μας φέρει πιο κοντά σε όλα όσα θέλουμε να καταφέρουμε και μας βοηθάει να αφουγκραστούμε τις πραγματικές μας ανάγκες.

2ο Βήμα-Ιεράρχηση στόχων: Αρίθμησε τους στόχους σου και δημιούργησε μια στήλη ξεκινώντας με το στόχο που θεωρείς πιο σημαντικό για εσένα.

3ο Βήμα-Υποστόχοι : Ένας στόχος μπορεί να μας φαίνεται τεράστιος και απλησίαστος. Όταν όμως δημιουργήσουμε μικρότερα βήματα (υποστόχους) για να φτάσουμε σε αυτόν, τότε όλα μας φαίνονται πολύ πιο εύκολα. Για κάθε στόχο, δοκίμασε να δημιουργήσεις μικρότερους υποστόχους.

4ο Βήμα-Υπενθύμιση : Τοποθέτησε τους στόχους σου σε ένα εμφανές σημείο του σπιτιού ή του χώρου όπου εργάζεσαι και ανέτρεξε σε αυτούς κάθε μήνα (π.χ. κάθε 1η του μήνα) για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους στόχους σου, να τροποποιήσεις αν χρειαστεί κάποιον υπάρχον στόχο ή ακόμη και να εντάξεις στη λίστα σου έναν καινούργιο στόχο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Μη ξεχνάς να επιβραβεύεις καθημερινά τον εαυτό σου για κάθε μικρή η μεγάλη προσπάθεια που κάνει για να φτάσει σε έναν στόχο.

Ένας δυνατός σύμμαχος στην πραγματοποίηση των στόχων μας είναι η «Ευελιξία», δηλαδή η ικανότητα να ελίσσεσαι κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να ανταποκρίνεσαι συνεχώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες. Αποκτώντας την ικανότητα της ευελιξίας, θα μπορέσεις να ανακαλύψεις νέα μονοπάτια για να φτάσεις στον στόχο σου.

Να θυμάσαι: Δεν υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι για κάθε στόχο σου, αλλά πολλά και διαφορετικά μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν σε αυτόν. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα ανακαλύψεις και να φτάσεις στον προορισμό σου!


H Δωροθέα Λαζαρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας του University of East London. Έχει πιστοποιηθεί σε προγράμματα Παιδοψυχολογίας, Παιδικής Κακοποίησης και Ψυχοσωματικής Ιατρικής. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στη κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Author