Κριτική: 5+1 Τρόποι για να τη Διαχειριστείς Αποτελεσματικά
Από τον Άγγελο Λεβέντη, Ψυχοθεραπευτή, CSW, MEd.
Δε θα καταλάβουν όλοι τη διαδρομή σου. Δεν πειράζει όμως, γιατί δεν είναι δική τους αυτή η διαδρομή, αλλά δική σου. Αγάπησε την ελευθερία σου. Ο αληθινός σου σκοπός δεν είναι να ευχαριστείς απόλυτα τους άλλους. Η πραγματική ζωή είναι εκεί όπου εσύ αγαπάς τον πραγματικό εαυτό σου και αφήνεις τα πάθη και τις επιθυμίες σου να σε οδηγήσουν.
1. Άφησε πίσω την κριτική των άλλων
Εάν ζεις για να εξυπηρετείς τους άλλους, και για να αποφεύγεις την κρίση τους και την κριτική, κάνοντας μόνο ότι κάνει εκείνους χαρούμενους, στο τέλος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είσαι πολύ δυστυχισμένος. Και αυτή η δυστυχία θα οδηγήσει σε κατάθλιψη, το οποίο είναι σημάδι ότι απομακρύνεσαι από αυτά που σου προστάζει η ψυχούλα σου να κάνεις. Είναι σα να βάζεις όρια στον εαυτό σου και στον πραγματικό πλούτο σου και σα να αποσυνδέεσαι από τον πραγματικό εαυτό σου. Οι συμβουλές είναι καλές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι (ακόμη και οι στενοί καλοί και αγαπημένοι) δεν καταλαβαίνουν τη διαδρομή σου. Έτσι, το μόνο άτομο που καταλαβαίνει πραγματικά το τι χρειάζεσαι είσαι εσύ.
Συχνά, η γνώμη και η κριτική των άλλων δεν έχει να κάνει με εσένα αλλά με εκείνους. Ακριβώς επειδή έχουν μία περιορισμένη προοπτική, έχουν τις φοβίες τους, και τις ανησυχίες τους. Έτσι, αντί να μπαίνεις στη διαδικασία να παίρνεις προσωπικά την κριτική τους, υπάρχουν πολλές θετικές κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να μετακινηθείς προς τα εμπρός.
Χρειάζεται με κάποιο τρόπο, εφόσον τους αγαπάς και τους σέβεσαι, να μπορέσεις να χωρέσεις τη γνώμη τους, και ταυτόχρονα να τη διαχειριστείς σαν οτιδήποτε άλλο έρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον.
2. Βαθιές αναπνοές
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην αντιδράσεις ευθύς αμέσως. Πάρε μία βαθιά αναπνοή, ή περισσότερες αν τις χρειάζεσαι. Για την ακρίβεια υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό. Όταν νιώθουμε ότι μας επιτίθενται συχνά μπαίνουμε αυτόματα σε συνθήκη πάλης ή φυγής (Bion – fight or flight). Με το να πάρουμε κάποιες βαθιές αναπνοές, επιτρέπουμε στο οξυγόνο να συνεχίσει να κυλάει, να κατεβάσει τους παλμούς, και φυσικά επιτρέπει στην απάντησή μας να είναι πιο ήρεμη και λογική.
Αν απαντήσεις αυτόματα και νιώθεις να απειλείσαι θα μπεις αυτόματα σε δράση άμυνας. Αυτό στρεσάρει το σώμα σου χωρίς λόγο. Θύμισε στον εαυτό σου ότι οι άλλοι δεν είσαι εσύ, δεν περνάνε αυτά που περνάς εσύ κάθε μέρα, και εσύ τα πας μια χαρά. Αν υπάρχει οποιοδήποτε ψήγμα αλήθειας σε ότι λένε, θυμήσου να το αναλύσεις αργότερα, που θα έχεις καθαρό μυαλό. Η τέλεια απάντηση θα μπορούσε να είναι «Σε ευχαριστώ. Δώσε μου λίγο χρόνο να το σκεφτώ αυτό».
Αν η κριτική είναι στα όρια της προσβολής, μην απαντήσεις καθόλου. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, και απλά άφησε τη συζήτηση. Δε θέλεις για κανένα λόγο να αντιδράσεις βίαια και να μετανιώσεις αργότερα.
3. Μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά
Τις περισσότερες φορές η κριτική δεν έχει να κάνει με εσένα, αλλά με εκείνον που φέρει την ιδέα και την οπτική του για τον κόσμο. Αν κάποιο άτομο σε προσβάλλει, συνήθως συμβαίνει γιατί έτσι νιώθουν για τους εαυτούς τους ή τις δεξιότητές τους. Σου δίνουν οδηγίες βασιζόμενοι στο πώς νιώθουν εκείνα. Εάν εσύ, λοιπόν, σέβεσαι και εμπιστεύεσαι αυτό το πρόσωπο, το παρακάτω θα σε βοηθήσει. Αν το άλλο πρόσωπο δεν σε ενδιαφέρει ως άνθρωπος, τότε πραγματικά μην το παίρνεις προσωπικά για κανένα λόγο. Άστο να μπει από το ένα αυτί και να βγει από το άλλο.
4. Ψάξε την αλήθεια
Μη ξεχνάς ότι υπάρχει μία μικρή ποσότητα αλήθειας σε όλα. Δηλώσεις που μπορεί να μοιάζουν με κριτική μπορούν πραγματικά να είναι ευπρόσδεκτες και υπενθυμίσεις αγάπης. Στην πραγματικότητα μπορούμε να παρεξηγηθούμε έντονα γιατί υπάρχει κάποιο ψήγμα αλήθειας και ο εγωισμός μας φρικάρει. Ναι, είναι αλήθεια, μοιάζει τρελό αλλά είναι αλήθεια.
Με το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι ανοιχτόμυαλος σε κάθε τι που ακούει δε σημαίνει ότι πρέπει να τα πιστεύεις όλα ή ότι πρέπει να αντιδράς σε όλα. Απλώς σε περίπτωση που βρεις κάτι από το οποίο μπορείς να μάθεις, κάν’το. Μερικές φορές οι άνθρωποι μας βοηθούν να δούμε τα πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να δούμε και να γίνουμε καλύτεροι.
Ψάχνοντας την αλήθεια στις κουβέντες που σε πειράζουν και σε θυμώνουν, μπορείς να ανακαλύψεις ένα υπέροχο πλούτο στοιχείων που θα σε οδηγήσουν σε ολοένα μεγαλύτερη αυτογνωσία.
5. Όταν οι καταστάσεις είναι σκληρές σε κάνουν πιο σκληρό
Ακριβώς! Ακόμη και αν είσαι ένα ευαίσθητο άτομο, οι ίδιες οι καταστάσεις θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο σκληρός, δηλαδή να έχεις καλύτερες άμυνες ώστε να μπορείς να αντέχεις την κριτική. Είναι εύκολο να είσαι κριτικός απέναντι σε άλλους, έτσι είναι αρκετοί άνθρωποι. Χρειάζεται δύναμη και κουράγιο για να είσαι αυτός που πραγματικά είσαι και να ζεις τη δική σου ζωή.
Η αλήθεια είναι ότι σε όλη σου τη ζωή θα συναντήσεις έντονη κριτική, οπότε το να αποκτήσεις πανοπλία είναι ένα δυνατό εργαλείο προστασίας. Παρόλα αυτά, τα καλά νέα είναι ότι όσο λιγότερη προσοχή δίνεις στην κριτική, τόσο λιγότερο θα την συναντάς.
Το καλύτερο εργαλείο για αυτό είναι η αυτοπεποίθηση, και η βαθιά αυτοεκτίμηση. Έτσι, λοιπόν, αν νιώθεις νικημένος από την κριτική και τις κρίσεις βρες τρόπο να εστιάσεις και να καλλιεργήσεις την εσωτερική σου αγάπη και αυτοεκτίμηση. Όταν ξέρεις ποια,-ο(ς) είσαι και γιατί είσαι σε αυτό το δρόμο, δεν μπορεί να σε σταματήσει κανείς!
6. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου
Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου! Αν όχι τη στιγμή που συμβαίνει κάτι, τουλάχιστον μετά, όταν καταλαγιάσει ο εγωισμός. Οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταλάβουν ή να αποδεχτούν το ταξίδι σου ή έστω τον τρόπο σου. Όταν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με το ποια,-ο(ς) είσαι, η ζωή είναι μαγική. Οι πόρτες των ευκαιριών ανοίγουν διάπλατα σε κάθε γωνία. Οι λύσεις είναι άπειρες και η ζωή έχει πλάκα και είναι συναρπαστική.
Με το να ζεις μόνο τη ζωή όπως τη δέχονται ή θέλουν οι άλλοι άνθρωποι, είναι σαν να περιορίζεις το γενετήσιο δικαίωμά σου της ελεύθερης βούλησης. Δεν πρόκειται για τη δική τους ζωή, αλλά τη δική σου!
7. Εστίασε στο βίωμα
Η βιωματική θεραπεία, μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε, να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε κάθετί δικό μας. Η κριτική που βιώνεις, μπορεί να είναι η αφορμή για μια νέα ζωή, για ένα νέο επίπεδο αυτογνωσίας, για ένα νέο βαθμό επούλωσης των τραυμάτων του παρελθόντος, για μια νέα ποιότητα και λειτουργικότητα στις σχέσεις με τους αγαπημένους ανθρώπους της ζωής σου.
Πηγή 1ης δημοσίευσης: Psychology.gr
O Άγγελος Λεβέντης είναι Ψυχοθεραπευτής, CSW, MEd και επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ακολουθεί μια συνθετική προσέγγιση εστιάζοντας στο βίωμα & στο εδώ και τώρα με στόχο μια Zen Ζωή. Ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα, Θέματα Ταυτότητας και Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Αυταξία και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα. Συνδεθείτε μαζί του στο www.angelosleventis.gr και στο Instagram (@angelosleventis)