Καθημερινές Συνήθειες που Προάγουν την Ψυχική Υγεία

Από τη Δωροθέα Λαζαρίδου, Ψυχοθεραπεύτρια.

Η ρουτίνα αποτελεί μια συνήθεια για πολλούς ανθρώπους μέσα στην οποία νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Η ακολουθία και η τήρηση αυτής της καθημερινής ρουτίνας δημιουργεί στο άτομο την αίσθηση του απόλυτου ελέγχου, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε συμπεριφορά ή γεγονός παρεκκλίνει από αυτήν, να φέρει στην επιφάνεια ένα αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας σε συνδυασμό με μια διαρκή κούραση και εξάντληση. Πολλές φορές ωστόσο, η ίδια η ρουτίνα που δημιουργήθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να καλύψει την πιθανή εμφάνιση των παραπάνω δυσφορικών συναισθημάτων, παρεμποδίζει την προαγωγή της ψυχικής μας υγείας.

Πώς η τήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να βλάψει την ψυχική μας υγεία;

Η ρουτίνα ή το σταθερό πρόγραμμα επαναλαμβάνεται από συνήθεια και πολλές φορές ενθαρρύνει ορισμένες δυσλειτουργικές συμπεριφορές και μοτίβα που παρεμποδίζουν την προαγωγή της ψυχικής μας υγείας. Αυτό συμβαίνει καθώς οι συγκεκριμένες συνήθειες έχουν δημιουργηθεί από το παρελθόν, σε στιγμές και συνθήκες που μας διευκόλυναν τότε, αλλά πλέον μας κρατούν δέσμιους περιορίζοντας την ευελιξία και δημιουργώντας εμπόδια σε όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας.

Πώς μπορεί να “σπάσει” αυτή η ρουτίνα;

Είναι σημαντικό, όταν πλέον αντιληφθούμε το δυσλειτουργικό αποτέλεσμα αυτών των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών, να προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε τις παλαιότερες συνήθειες μας με νέες συνήθειες, οι οποίες θα φέρουν στην επιφάνεια θετικά συναισθήματα που είναι απαραίτητα για την ψυχική μας υγεία. Αυτή η διαφορετική οπτική της καθημερινότητας και οι νέες αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα, θα μας γεμίσουν με ενέργεια και διάθεση καθώς επίσης θα καλλιεργήσουν την δεξιότητα της ευελιξίας, το κάθε ένα από τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με ευκολία στις απαιτήσεις, στις υποχρεώσεις, αλλά και στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Ποιες συνήθειες προάγουν την Ψυχική Υγεία;

Ποιοτικός Ύπνος: Ένας ποιοτικός ύπνος συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 8 ώρες συνεχής ανάπαυσης του οργανισμού καθώς και την απομάκρυνση ή απενεργοποίηση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής από τον χώρο ξεκούρασης.

– Αλλαγή Διατροφικών Συνηθειών: Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μείωση της κατανάλωσης της ζάχαρης, μπορούν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ενέργειας μέσα στην ημέρα και να αποτρέψουν την σωματική και ψυχολογική εξάντληση.

– Άσκηση/Δραστηριότητα: Η καθημερινή άσκηση ή δραστηριότητα σε ήπιους ρυθμούς και χωρίς να καταπονεί τον οργανισμό, προάγει την ψυχική μας υγεία.

– Κοινωνική Αλληλεπίδραση: Η αλληλεπίδραση στην καθημερινότητά μας με άτομα του οικογενειακού, φιλικού ή εργασιακού περιβάλλοντός μας, λειτουργεί θετικά στην ψυχική μας υγεία και μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς.

– Επικοινωνία: H επικοινωνία και το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας με άτομα που νιώθουμε κοντά μας και εμπιστευόμαστε μπορούν να επαναφέρουν την ψυχική ισορροπία του ατόμου.

– Εφαρμογή Τεχνικών Χαλάρωσης: Η εκμάθηση και καθημερινή εφαρμογή πρακτικών τεχνικών χαλάρωσης όπως είναι η γιόγκα, ο διαλογισμός, η διαφραγματική αναπνοή ή η μυϊκή χαλάρωση, βοηθάνε στην ανακούφιση των δυσφορικών συναισθημάτων και φέρουν στην επιφάνεια συναισθήματα ευημερίας, ηρεμίας, χαλάρωσης.

Αυτές οι μικρές, καθημερινές και νέες συνήθειες μπορούν να φέρουν μια θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας και να ενισχύοντας την θετική διάθεση, θωρακίζοντας την σωματική και ψυχική μας υγεία. Ας μη ξεχνάμε ότι για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα, χρειάζεται να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο και φροντίδα πρώτα απ’ όλα στον ίδιο μας τον εαυτό.


H Δωροθέα Λαζαρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας του University of East London. Έχει πιστοποιηθεί σε προγράμματα Παιδοψυχολογίας, Παιδικής Κακοποίησης και Ψυχοσωματικής Ιατρικής. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στη κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Author