Η Θρεπτική Αξία της Ντομάτας!

Positive Tips By Eirini & Nasia Paschaleri.

Είναι συνήθως η πρώτη μας επιλογή για σαλάτα, καθώς είναι γευστική, αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και είναι πολύ πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, ρυθμίζουν τα επίπεδα ζαχάρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν την υγεία των οστών.

Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, Κάλιο και Μαγγανίο, πλούσια σε βιταμίνη Ε (α – τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, χρώμιο και β-καροτένιο. (Ένα φλιτζάνι ντομάτας παρέχει 57,3% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, 17,8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ, 22,4% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α, 11,4% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου και 7,5% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας χρωμίου). Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση την οποία την οφείλει κυρίως στην υψηλή της περιεκτικότητα στην ουσία λυκοπένη, η οποία προσδίδει και το κόκκινο χρώμα της. Ακόμη, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, αποτρέποντας τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα και διατηρώντας τη γενικότερη υγεία του πεπτικού συστήματος.

Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ιδιαίτερα όταν η ντομάτα καταναλώνεται με λίπος. Επίσης, έχει καρκινοπροστατευτικές ιδιότητες. Ανήκει στην ομάδα καροτινοειδών και ως αντιοξειδωτικό έχει την ικανότητα να εμποδίζει και να εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Μειώνει την οξειδωμένη LDL-χοληστερόλη και έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ευεργετικές ιδιότητες έχει η ντομάτα και έναντι της αθηροσκλήρωσης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο κάλιο, στη βιταμίνη Β6, στη νιασίνη και στο φολικό οξύ. Η νιασίνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σα μια ασφαλής μέθοδος για τη μείωση της χοληστερίνης ενώ δίαιτες πλούσιες σε κάλιο έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Β6 και το φολικό οξύ απαιτούνται για τη μετατροπή της επικίνδυνης ουσίας, ομοκυστεΐνης σε άλλα αβλαβή μόρια. Η ομοκυστεΐνη έχει βρεθεί ότι καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων και έχει συσχετιστεί άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων.

Η απορρόφηση και η συγκέντρωση του λυκοπένιου φαίνεται να είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη για αυτό προτιμάτε να καταναλώνεται ψητές ντομάτες ή σάλτσες ντομάτας. Επίσης, επειδή το λυκοπένιο, το β- καροτένιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη E είναι λιποδιαλυτά συστατικά καλό είναι πάντα να συνοδεύεται με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση.

Η ντομάτα σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από νερό και βιολογικές ουσίες. Έχει ελάχιστες θερμίδες για το λόγο αυτό είναι κατάλληλη για την απώλεια βάρους.

Επομένως χρησιμοποιήστε τη γιατί είναι λαχανικό πλούσιο σε:

1. Λυκοπένη, που είναι αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση.
2. Bιταμίνη C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
3. Φολικό οξύ απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού.
4. Βιταμίνη Ε που είναι ωφέλιμη για τη γονιμότητα.
5. Βιταμίνη Α η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων.
6. Σελήνιο που έχει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο.
7. Βιταμίνες από την ομάδα του συμπλέγματος Β για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.
8. Χρώμιο το οποίο βοηθά τους διαβητικούς στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
9. Κάλιο σημαντικό για την καλή καρδιακή λειτουργία.
10. Φλαβονοειδείς ουσίες, βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη φλούδα της ντομάτας και έχουν ευεργετικές δράσεις στους πνεύμονες.
11. Φυτικές ίνες οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, διατηρούν τις τιμές γλυκόζης αίματος σε επιθυμητά επίπεδα.


Η Ειρήνη Πασχαλέρη (Βsc, Msc) είναι Βιολόγος με ειδίκευση στη διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής στο King’s College of London. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τους διαιτολόγους συνεργάτες της το κέντρο Διατροφής και Αντιγήρανσης ”Natural Health Clinic”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», το οποίο στηρίζεται στο concept, “Ελληνική μαγειρική, αλλά υγιεινή & διαίτης για όλη την οικογένεια”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της International Society On Nutrigenetics / Nutrigenomics, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής & Αντιγήρανσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Η φιλοσοφία της εστιάζει στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη διατήρηση του με τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Η Νάσια Πασχαλέρη είναι διαιτολόγος με εξειδίκευση στη Γεροντολoγία (MSc Gerontology). Τελείωσε τις σπουδές της στη διαιτολογία-διατροφολογία στo Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη γεροντολογία, με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Συνεργάζεται με τη βιολόγο Ειρήνη Πασχαλέρη στο Natural Health Clinic ως διαιτολόγος και ως γεροντολόγος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Φροντίζω, στη Θεσσαλονίκη. Από το 2018 συνεργάζεται με τον πλαστικό χειρουργό κ. Δημήτρη Καρυπίδη στο κέντρο i-derma (Διονυσίου Αεροπαγίτου 7, Αθήνα).

Author