Η Απλή Ζωή, Είναι Ευτυχισμένη Ζωή

Από την Νταίζη Μανιατοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια.

Όλους μας ενδιαφέρει να επενδύουμε στην ευτυχία μας. Το να νιώθει ένας άνθρωπος ευτυχισμένος είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή του.

Όπως αναφέρει ο Χ. Μπουκάι στο βιβλίο του «Ο Δρόμος της Ευτυχίας», «Η αναζήτηση της ευτυχίας δεν είναι απλώς δικαίωμα ορισμένων, είναι, κατά τη γνώμη μου, φυσική υποχρέωση όλων».

Το πρόβλημα συχνά είναι ότι ο άνθρωπος ψάχνει σε λάθος δρόμο για την ευτυχία του και συχνά πιστεύει πως όσο πιο πολλά καταφέρει να αποκτήσει, τόσο πιο ευτυχής θα νιώθει. Κάτι τέτοιο είναι όμως πλάνη, γιατί ποτέ η πραγματική ευτυχία δεν βρίσκεται έξω από εμάς.

Η ευτυχία είναι μία κατάσταση στην οποία νιώθω πληρότητα επειδή έχει νόημα η ζωή μου, ανεξάρτητα από τα εξωτερικά γεγονότα ή το πόσα αποκτήματα καταφέρνω να συσσωρεύσω.

Ένας τρόπος να ξεκινήσω να επενδύω στην ευτυχία μου είναι να απλοποιήσω τη ζωή μου.

Η αλήθεια είναι πως με όσο λιγότερα πράγματα έχεις να ασχοληθείς, τόσο περισσότερο χρόνο μπορείς να διαθέσεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου, να συνδεθείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να απολαύσεις την καθημερινότητα και τη ζωή σου.

Παρακάτω θα αναφερθώ σε ορισμένους τρόπους που μπορείς να απλοποιήσεις τη ζωή σου ώστε να νιώθεις πιο ευτυχισμένος.

1. Οι περισσότεροι από μας ξοδεύουμε αρκετό χρόνο στο να απασχολούμε τον εαυτό μας με εξωτερικά ερεθίσματα, με διάφορους περισπασμούς. Αυτή η συνήθεια όμως το μόνο που κάνει μετά από λίγο είναι να μας εξαντλεί, να μας ρουφάει την ενέργεια και τελικά να μας οδηγεί στη βαρεμάρα. Είτε ξοδεύεις το χρόνο σου βλέποντας σειρές στο Netflix, είτε χαζεύοντας ώρες στην τηλεόραση και σε βιντεάκια στο YouTube, είτε σπαταλάς πολλές ώρες στο Facebook, αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν επιτρέπεις στον εγκέφαλο σου να ξεκουραστεί. Αντίθετα αν πάρεις χρόνο να διαλογιστείς και να σκεφτείς τις πραγματικές σου ανάγκες, θα μπορέσεις να βρεις περισσότερη εσωτερική ηρεμία και θα νιώσεις τη ζωή σου πιο ουσιαστικά γεμάτη.

2. Όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύουμε στο να συσσωρεύουμε υλικά αγαθά, τόσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο να δημιουργήσουμε υγιής διαπροσωπικές σχέσεις. Στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε συνήθως έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να συνδεθούμε με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Οι ουσιαστικές και ποιοτικές σχέσεις και οι φιλίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Έρευνες του Χάρβαρντ έχουν δείξει πως το να έχουμε καλούς και κοντινούς φίλους βοηθάει στην υγεία του εγκεφάλου όσο μεγαλώνουμε. Ας δώσουμε προτεραιότητα στις ανθρώπινες και φιλικές σχέσεις.

3. Όσο απλουστεύεις τη ζωή σου, τόσο μειώνεις τον καταναλωτισμό σου. Άρα, ξοδεύοντας όλο και λιγότερα χρήματα, τόσο αυξάνεται η αποταμίευση που μπορείς να κάνεις.
Αν αναρωτιέσαι: «Τι να τα κάνω τα έξτρα χρήματα αφού δεν τα ξοδεύω;» πάντα μπορείς να βρεις τρόπους: είτε να αποταμιεύσεις για μια δύσκολη ώρα, είτε να ξεκινήσεις ένα καινούργιο χόμπι που σε κάνει χαρούμενο, είτε να ασχοληθείς με την αυτογνωσία και την προσωπική σου εξέλιξη, είτε να συμβάλλεις με όποιο τρόπο μπορείς στο να διευκολύνεις συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Όσο λιγότερα χρήματα ξοδεύουμε σε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, τόσο λιγότερο άγχος έχουμε για τα θέματα που σχετίζονται με τα οικονομικά μας.

Η εθελοντική και συνειδητή απλοποίηση της ζωής μας, μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας μακροχρόνια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο μειώνουμε τον χρόνο που σπαταλάμε με το να ασχολούμαστε με τα social media, τόσο αυξάνεται η συγκέντρωση μας σε πράγματα που αποτελούν προτεραιότητα για μας αλλά και βελτιώνεται η ψυχική μας υγεία.

Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι κοιτάζουμε το κινητό μας κάθε 12 λεπτά!
Οι εξωτερικοί περισπασμοί -το να κοιτάζω το κινητό μου και τα social media συχνά – μου δημιουργεί μια ευερεθιστότητα και ας μην το συνειδητοποιώ, αποσπά την προσοχή μου και με αποσυντονίζει, άρα αγχώνομαι χωρίς να το καταλαβαίνω.

Αν μετατοπίσεις το ενδιαφέρον σου από την συσσώρευση υλικών αγαθών και τη διασκέδαση σε μία απλούστερη ζωή με περισσότερη ηρεμία και γαλήνη, θα συνειδητοποιήσεις ότι η ευτυχία σου αυξάνεται με τον καιρό. Όταν ηρεμείς και στρέφεσαι μέσα σου, αυξάνεις την πνευματικότητα σου και αυτό οδηγεί στην γαλήνη και την ευτυχία. Ως κοινωνία χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών, δεν μπορούν να γεμίσουν την ψυχή μας, παρά μόνο τις ντουλάπες και τα δωμάτια μας.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε τη ζωή μας περίπλοκη. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με το να μειώσουμε δραστικά τις αγορές μας, να ορίσουμε συγκεκριμένο χρόνο που θα περνάμε στα social media και να ζούμε πιο συνειδητά τη ζωή μας.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να νιώθουμε πιο ήρεμοι και πιο ευτυχείς. Βελτιώνουμε την υγεία μας και περνάμε περισσότερο χρόνο με φίλους και την οικογένειά μας. Επίσης αυξάνουμε την συγκέντρωση μας με το να μετατοπίζουμε το ενδιαφέρον μας μακριά από υλικά αγαθά και την συσσώρευση αποκτημάτων.

Με λίγα λόγια ζώντας μια απλούστερη ζωή, εξασκούμαι στο να είμαι αντί να κάνω. Το να ΕΙΜΑΙ είναι αρκετό δεν χρειάζεται να έχω ή να κάνω συνεχώς πράγματα για να αποδείξω και να νιώθω πως αξίζω.


Η Νταίζη Μανιατοπούλου σπούδασε ψυχολογία στο Deree – The American College of Greece όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, Master of Science in Counseling Psychology and Psychotherapy. Από το 2016 εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, είναι συντονίστρια εβδομαδιαίων ομάδων εκπαίδευσης γονέων και έχει δημιουργήσει τα 12 online μαθήματα για γονείς.

Author