Ήρθε η Στιγμή να Αλλάξεις τη Ζωή σου!

Από τη Δωροθέα Λαζαρίδου, Ψυχοθεραπεύτρια.

Οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες σου, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ονειρευόμουν. Ονειρευόμουν την εξέλιξη της ζωής μου, τους ανθρώπους που θέλω να έχω ως συνοδοιπόρους στην ζωή μου, τα πράγματα που θέλω να πετύχω όσο μεγαλώνω. Όσο μεγάλωνα και άρχισα να δημιουργώ τον χάρτη της δικής μου εξέλιξης, αυτά τα όνειρα άρχισαν να γίνονται στόχοι ζωής. Οι στόχοι μου, άλλοτε μικρότεροι και άλλοτε μεγαλύτεροι με βοήθησαν να φτάσω σε αυτό που είμαι σήμερα, σε αυτό που ονειρευόμουνα ως παιδί πως θέλω να γίνω…

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να βιαζόμαστε. Θέλουμε να γίνει αυτό που σκεφτόμαστε άμεσα-αν μπορεί ακόμη και ΤΩΡΑ! Πολλές φορές η αναμονή για κάτι που περιμένουμε να συμβεί μας φαίνεται ανυπόφορη και αν όχι όλες τις φορές, αλλά ίσως τις περισσότερες, τα παρατάμε. Παρατάμε τους στόχους μας καθώς η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε σε αυτούς μας φαίνεται τεράστια.

Εστιάζουμε λοιπόν κυρίως στο αποτέλεσμα – σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, χωρίς να σκεφτόμαστε την πορεία και τη διαδρομή που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, άρα και στον στόχο μας. Για παράδειγμα αν έχεις βάλει ως στόχο ζωής να γίνεις ένας πετυχημένος επαγγελματίας, θα χρειαστεί να διαβάσεις, να εξελιχθείς, να αποκτήσεις εμπειρία, να γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους, να ξεπεράσεις τα όριά σου, να δοκιμαστείς σε δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες του επαγγέλματος, να ξεπεράσεις εμπόδια, μέχρι τελικά να φτάσεις στο στόχο σου και να γίνεις ο πετυχημένος επαγγελματίας που πάντα ονειρευόσουν. Με άλλα λόγια, για να φτάσεις τους στόχους της ζωής σου, χρειάζεται να προσπαθήσεις, να αφιερώσεις χρόνο και να καταβάλεις κόπο και προσπάθεια. Οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν την ζωής σου θεαματικά!

Να θυμάσαι: Όσο περισσότερο προσπαθείς, τόσο πιο κοντά θα φτάνεις στο στόχο σου!

Ας δούμε λοιπόν, ποιες μικρές αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου και να δώσουν ένα διαφορετικό νόημα σε αυτήν:

1. Προσπάθησε λίγο περισσότερο
Σε ότι έχεις επιλέξει να κάνεις, δώσε λίγη παραπάνω σημασία και αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο σε αυτό. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αυξήσεις το χρόνο σε μια δραστηριότητα, να μιλήσεις περισσότερο με τους πελάτες σου, να διαβάσεις περισσότερο ή να φροντίσεις παραπάνω τον εαυτό σου. Αν για παράδειγμα γυμνάζεσαι αυτή τη περίοδο, επέμενε λίγο παραπάνω σε μια άσκηση (π.χ. Αν τρέχεις καθημερινά 30 λεπτά, δοκίμασε να τρέξεις σήμερα 35 λεπτά).

2. Πρόσθεσε κάτι καινούργιο
Σκέψου τι από αυτά που κάνεις στην καθημερινότητά σου σε γεμίζουν και σε ικανοποιούν. Είναι μια δραστηριότητα; Είναι μια καθημερινή συνήθεια; Είναι ένας καφές με αγαπημένα πρόσωπα; Ό,τι και αν είναι αυτό συνέχισε να το κάνεις αλλά προσπάθησε να ανακαλύψεις και κάτι καινούριο που θα σε γεμίσει θετικά συναισθήματα. Ίσως έφτασε η στιγμή να κάνεις “αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις” αλλά οι συνθήκες, το timing και οι υποχρεώσεις δεν σε βοηθούσαν. Πολλές φορές ακούμε τους ανθρώπους να λένε “Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό, αλλά που χρόνος για αυτό;». Ξανασκέψου το! Μπορείς ακόμη και τώρα να το εντάξεις στην ζωή σου! Δοκίμασε να το βάλεις στην καθημερινότητά σου και θα δεις πως στο τέλος της ημέρας θα νιώθεις γεμάτος.

3. Κοινωνικοποιήσου
Η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Μείωσε τα απρόσωπα μηνύματα και σήκωσε το τηλέφωνα για να ακούσεις την φωνή του ατόμου με το οποίο θες να επικοινωνήσεις. Πρότεινε σε έναν φίλο σου ή σε έναν συγγενή σου να συναντηθείτε από κοντά για να μοιραστείτε τα νέα σας και μη μένεις μόνο στην τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία. Η ουσιαστική επαφή με άλλους ανθρώπους μπορεί να αλλάξει ριζικά την ποιότητα της ζωής σου. Δοκίμασέ το!

4. Προσφορά
H προσφορά ως πράξη έχει διπλό όφελος. Από τη μια, ωφελεί το άτομο που λαμβάνει τη βοήθεια ή την στήριξη και από την άλλη, γεμίζει με όμορφα συναισθήματα το άτομο που προσφέρει τη βοήθεια. Προσπάθησε να εντάξεις την προσφορά μέσα στη ζωή σου με το να σκέφτεσαι τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων, να συζητάς μαζί τους και να βρίσκεις τρόπους με τους οποίους μπορείς να τους στηρίξεις πρακτικά αλλά κυρίως ψυχολογικά.

5. Κάνε το κάτι παραπάνω
Κάνε κάτι που θα είναι μη αναμενόμενο για εσένα αλλά και για τους άλλους γύρω σου. Για παράδειγμα, αν είχες κάποιο κάλεσμα με φίλους χθες, τηλεφώνησέ τους σήμερα για να τους ευχαριστήσεις. Αντίστοιχα αν βρέθηκες εσύ σε κάποιο κάλεσμα ενός φίλου, μπορείς να κάνεις το ίδιο. Σε επαγγελματικό επίπεδο, αν έκανες κάποια πώληση, μπορείς να τηλεφωνήσεις στον πελάτη σου για να τον ρωτήσεις αν έμεινε ευχαριστημένος από την αγορά του.

Μη περιμένεις άλλο, ξεκίνησε σήμερα! Δεν χρειάζονται τεράστιες αλλαγές για να βελτιώσεις τη ζωή σου. Αυτές οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου θεαματικά. Δοκίμασε να τις εφαρμόσεις και δες την αλλαγή να συμβαίνει. Αν πιστέψεις στην αλλαγή και προσπαθήσεις να φτάσεις σε αυτή τροποποιώντας μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά σου, σε λίγο καιρό από τώρα θα γυρίσεις πίσω στο χρόνο και θα εντυπωσιαστείς από τη μεγάλη αλλαγή που θα έχει η ζωή σου!


H Δωροθέα Λαζαρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην Συστημική θεραπεία. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό.

Author